Chrząstkoskórnik purpurowy
kategoria: grzyb | rodzina: kielisznikowate |
nazwa polska: Chrząstkoskórnik purpurowy inne nazwy polskie: Pleśniak purpurowy, Skórnik purpurowy, Skórniak purpurowy, Ziarnoskórnik purpurowy nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Chondrostereum purpureum synonimy łacińskie: Auricularia persistens, Corticium nyssae, Phylacteria micheneri, Stereum ardoisiacum, Stereum argentinum, Stereum atrozonatum, Stereum lilacinum, Stereum micheneri, Stereum nipponicum, Stereum pergameneum, Stereum purpureum, Stereum rugosiusculum, Stereum spegazzianum, Stereum spegazzinianum, Stereum vorticosum, Thelephora purpurea, Thelephora vorticosa |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Christian Hendrik Persoon, 1794 r. aktualna klasyfikacja: Zdeněk Pouzar, 1959 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: grzyb całoroczny okres występowania: styczeń – grudzień | czas życia: Ø długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: rozpostarty owocnik – kształt: skorupiasty, poduchowaty, do podłoża przyrasta bokiem owocnik – powierzchnia: owłosiona, filcowata, szczeciniasta owocnik – kolor: biało-fioletowy, szaro-fioletowy owocnik – średnica: 1 – 4 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: gładki hymenofor – kształt: woskowy, strefowany hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: od fioletowego do brązowego hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: elastyczny, warstwowany, grubość 1 – 3 mm miąższ – kolor: biały miąższ – zapach: brak miąższ – smak: łagodny trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: tak gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: pasożyt, saprotrof podłoże: drewno (martwe i żywe drewno głównie drzew liściastych, głównie na miejscach uszkodzonych, miejscach cięcia) terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, parki, ogrody, zarośla gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Śliwa, Wiśnia, Jabłoń, Grusza, Wierzba, Topola, Klon, Grab, Platan, Dąb, Wiąz, Lilak pospolity, Jodła (rzadko), Świerk (rzadko), Żywotnik (rzadko) gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: owocniki dachówkowato zachodzą na siebie |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: niemal cylindryczne, gładkie zarodniki – kolor: bezbarwny zarodniki – wymiary: 5 – 8 × 2,5 – 3 μm wysyp zarodników – kolor: białawy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Chrząstkoskórnik purpurowy wywołuje zgniliznę drewna typu białego i chorobę drzew owocowych zwaną srebrzystością liści. |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Zapobieganie infekcji np. miejsc świeżo ciętych polega na opryskiwaniu fungicydami benzimidazolowymi, lub smaruje specjalną pastą. |
Drzewa zainfekowane typ grzybem wycina się (całe lub tylko zainfekowane gałęzie) i spala. |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Niszczyk iglastodrzewny |
cechy odróżniające: występuje na drewnie drzew iglastych |
gatunek podobny: Niszczyk ząbkowaty |
cechy odróżniające: występuje na drewnie drzew iglastych, głównie Sośni |
gatunek podobny: Skórowiec fioletowawy |
cechy odróżniające: twardszy, ciemniejszy, bardzo rzadki |
gatunek podobny: Uszak skórnikowaty |
cechy odróżniające: kolor ciemnobrązowy |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0