Twardówka filcowata
kategoria: grzyb | rodzina: szyszkogłówkowate |
nazwa polska: Twardówka filcowata inne nazwy polskie: Twardówka kasztanowa, Twardówka niedźwiedzia nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Lentinellus ursinus synonimy łacińskie: Agaricus pelliculosus (1822), Agaricus ursinus (1821), Hemicybe ursina (1879), Lentinus pelliculosus (1828), Lentinus ursinus (1838), Panellus ursinus (1915), Pocillaria pelliculosa (1891), Pocillaria ursina (1891), Resupinatus ursinus (1915) |
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1988 r. pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: sporadyczny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: V – narażone, zagrożone wyginięciem |
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą, oraz na niektórych wyspach |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: lipiec – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: gorzki zapach ogólny: niewyraźny wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: od nerkowatego do półokrągłego, od wypukłego do płaskiego, wklęsłego, brzeg podwinięty (szczególnie u młodych owocników), szeroko przymocowany do podłoża, brzeg falisty owocnik – powierzchnia: pokryta ciemnobrązowymi włoskami, głównie u nasady, aksamitna, sucha owocnik – kolor: od jasnobrązowego do bursztynowego, czerwonawo-brązowy, bledszy w kierunku brzegu, blaszki niekiedy z małymi plamkami pomarańczowo-brązowymi owocnik – średnica: 2,5 – 12 cm owocnik – wysokość: 2 – 6 cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: umiarkowanie gęste blaszki z między-blaszkami, ostrza grubo i nieregularnie ząbkowane, piłowate hymenofor – nasada: blaszki zbiegające w miejscu mocowania kapelusza do podłoża hymenofor – kolor: od białawego do różowobrązowego hymenofor – wysokość: Ø – 5 mm miąższ – kształt: cienki, 0,5 – 4 mm grubości, jędrny, twardy, gumowaty miąższ – kolor: białawy, różowawy, brązowawy miąższ – zapach: niewyraźny, umiarkowanie aromatyczny, często owocowy, mdły miąższ – smak: gorzki, pieprzny, nieprzyjemny, palący trzon – występowanie: nie(najczęściej) lub tak(bardzo rzadko) trzon – typ: ekscentryczny (jeśli w ogóle występuje) trzon – kształt: szczątkowy (jeśli w ogóle występuje) trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: szarobrązowy (jeśli w ogóle występuje) trzon – średnica: 0,8 – 2 cm (jeśli w ogóle występuje) trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: drewno (martwe drewno, głównie drzew liściastych, kłody, pnie) terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste(rzadko), zarośla, obszary zalewowe gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Dąb, Klon, Buk, Brzoza, Grab, Świerk(bardzo rzadko) gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie(najczęściej) wielkość grupy: Ø kształt grupy: półkowato |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: eliptyczne, pokryte bardzo drobnymi brodawkami i kolcami, prawie gładkie zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 4 – 4,5 × 3 – 3,5 μm wysyp zarodników – kolor: biały, kremowobiały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Twardówka filcowata znajduje się jednak na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski, ze statusem “V” (narażone, zagrożone wyginięciem), który bardzo możliwe, że przesunie się do kategorii gatunków wymierających, jeśli nadal będą działać czynniki zagrożenia (nadmierne pozyskiwanie drewna, rozwój infrastruktury leśnej, turystyka, rekreacja, transport, pożary). |
Gatunek ten został wpisany na Czerwoną listę grzybów także w Bułgarii oraz Niemczech. |
Potrzebne są środki ochronne, badania liczebności i zasięgu populacji, lepsze zrozumienie biologii i ekologii gatunku, ochrona siedlisk, regularne monitorowanie. |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0