Świecznik rozgałęziony
kategoria: grzyb | rodzina: szyszkogłówkowate |
nazwa polska: Świecznik rozgałęziony inne nazwy polskie: Goździeniec kieliszkowaty, Goździeniec kubkowaty, Koroniec rozgałęziony, Świecznica rozgałęziona nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Artomyces pyxidatus synonimy łacińskie: Clavaria coronata 1832, Clavaria pyxidata 1794, Clavicorona coronata 1947, Clavicorona pyxidata 1947, Merisma pyxidatum 1827 |
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1985 r. pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1794 r. aktualna klasyfikacja: Walter Jülich, 1982 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: sporadyczny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: V (narażone, zagrożone wyginięciem) |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, w Azji i w Europie |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: czerwiec – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: klawarioidalny owocnik – kształt: krzaczek wyrasta z jednego grubego trzonka, który ku górze wielokrotnie rozgałęzia się na coraz cieńsze gałązki, ostatnie rozgałęzienie jest miseczkowato rozszerzone, a z brzegów miseczki wyrasta kilka drobnych wyrostków, ząbków lub pałeczek, wysokość ząbków do 8 mm, krzaczek jest zwarty, grubość gałązek 1 – 5 mm, gałązki gęsto ustawione i wzniesione owocnik – powierzchnia: Ø owocnik – kolor: jasno-żółtawy, ochrowo-żółtawy, cielistożółtawy lub żółtawobrązowawy owocnik – średnica: 2 – 10 cm owocnik – wysokość: 4 – 10(max 13) cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: woskowaty, elastyczny miąższ – kolor: od białawego do jasno-żółtawego miąższ – zapach: niewyraźny, zapach pieczonych ziemniaków, korzenny, intensywny miąższ – smak: łagodny, czasami lekko pieprzny trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: pełny trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: w kolorze owocnika, dołem nieco ciemniejszy trzon – średnica: Ø – 1 cm trzon – wysokość: 1 – 3 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: drewno (gnijące gałęzie, pnie, pniaki drzew liściastych, rzadziej iglastych) terytorium: Ø gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Brzoza omszona, Topola osika, Dąb, Buk, Lipa, Grab, Wierzba, Klon, Sosna zwyczajna(rzadko), Świerk(rzadko) gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: eliptyczne z maleńką kropelką i bardzo drobno brodawkowate zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 4 – 5 × 2 – 2,5 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: tak, brązowieje lub niezmienny(najczęściej) trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Polska nazwa wzięła się od kształtu owocników, który przypomina wielokrotnie rozgałęziony świecznik. |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Znajduje się na czerwonej liście grzybów wielkoowocnikowych które są narażone na wyginięcie w Polsce, w Norwegii i Szwecji (status NT), w Szwajcarii (status V), w Bułgarii (status CR), w w Wielkiej Brytanii (wymarły, status Ex) oraz rzadki Niemczech. W naszym kraju podaje się jego coraz liczniejsze stanowiska więc jest to grzyb prawdopodobnie częstszy, niż to dotychczas sądzono. |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Świecznice rozgałęzione zawierają substancje potencjalnie lecznicze. Owocniki tego grzyba mogą stanowić źródło naturalnych antybiotyków, a substancje w nich zawarte mogą mieć zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera. |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Koralówka sztywna |
cechy odróżniające: brak miseczkowatego zakończenia, struktura jest delikatniejsza |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0