Podgrzybek zajączek

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: podstawczaki
rząd: borowikowce
rodzina: borowikowate
charakterystyka: jadalny, pospolity, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Podgrzybek zajączek
inne nazwy polskie: Borowik zajęczy, Grzyb cynamonowobrunatny, Grzyb zajęczy, Huba rzeszotnik, Muchownik zielony, Podgrzybek zajączek odmiana typowa, Zajęcze wargi, Zajęczy grzyb, Zajęczy grzybek
nazwy potoczne: Mysiak, Podgrzybek, Zajączek
nazwa łacińska: 
Xerocomus subtomentosus
synonimy łacińskie: Boletus lanatus (1844), Boletus leguei (1894), Boletus striipes (1874), Boletus subtomentosus (1907), Boletus subtomentosus (1912), Boletus subtomentosus (1970), Boletus xanthus (1980), Ceriomyces subtomentosus (1909), Leccinum subtomentosum (1821), Rostkovites subtomentosus (1881), Versipellis subtomentosus (1886), Xerocomopsis subtomentosus (1940), Xerocomus ferrugineus (1994), Xerocomus lanatus (1946), Xerocomus leguei (1985), Xerocomus subtomentosus (1931), Xerocomus subtomentosus (1933), Xerocomus xanthus (1989)

nazwa angielska: Boring brown bolete, Brown and yellow bolet, Suede bolete, Yellow-cracked bolete
określenie nazwy polskiej: Alina Skirgiełło, 1960 r.
pierwsza klasyfikacja: Karol Linneusz, 1753 r.
aktualna klasyfikacja: Lucien Quélet, 1888 r.
powszechność w kraju: pospolity
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: szeroko rozprzestrzeniony na półkuli północnej, na półkuli południowej nie występuje, z okolic równikowych podano jego stanowiska tylko w Kolumbii w Ameryce Południowej [1]
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: czerwiec – październik
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do rozpłaszczonego (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: oliwkowo-brązowy(najczęściej), żółtobrązowy lub siwo-brązowy(rzadko)
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 3 – 10(max 15)[3] cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: długo podwinięty
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: aksamitna lub pilśniowa, matowa, zamszowa, skórka niedająca się ściągnąć
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: powierzchnia kapelusza w dni suche popękana jest na poletka
hymenofor:
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: pory duże, kanciaste, nieregularne, pory do 1,5 mm szerokości
hymenofor – nasada: rurki od przyrośniętych, lekko zbiegających (młode owocniki) do wolnych (starsze owocniki) [1]
hymenofor – kolor: od żółtego (młode owocniki) do zielonożółtego, oliwkowo-brązowego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: 5 – 20 mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: od miękkiego, mięsistego (w kapeluszu) do włóknistego, twardy (w trzonie)
miąższ – kolor: biały lub kremowy z żółtym odcieniem, ciemniejszy nad rurkami [1]
miąższ – zapach: owocowy, grzybowy, nieprzyjemny[1], przypominający jodoform[1]
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ – smak: łagodny
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: smukły, cylindryczny, zwężony u dołu, górą karbowany, często wygięty
trzon – struktura: pełny
trzon – powierzchnia: w górnej części delikatnie ziarnista, niekiedy siateczkowata
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: od żółtego, żółtobrązowego do czerwonobrązowego, niekiedy podłużne, ciemniejsze pręgi lub siateczka o bardzo wydłużonych oczkach
trzon – średnica: 1 – 3 cm
trzon – wysokość: 5 – 13(max 20)[3] cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: strzępki grzybni u nasady trzonu barwy białej
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: nie [1]
zmiana koloru miąższu: tak, sinieje
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: powierzchnia kapelusza w dni suche popękana jest na poletka
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: powierzchnia kapelusza w dni suche popękana jest na poletka
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba (kwaśna)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy iglaste, lasy mieszane, parki
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Borówka brusznica, Borówka czernica
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Dąb, Grab, Buk, Kasztan jadalny(w krajach śródziemnomorskich)
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: brązowo-oliwkowy
zarodniki – kształt: duże, wrzecionowate do elipsoidalnych
zarodniki – powierzchnia: Ø
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 10(max 12)[3] – 15 × 4 – 5,5(max 6)[3] μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø

galeria obrazująca hymenofor

informacje
ciekawostki
Podgrzybek zajączek należy do rodziny borowików i zdaniem współczesnych naukowców poprawna polska nazwa powinna brzmieć Borowik zajęczy.
Grzyb ten często robaczywieje.
Podgrzybki zajączki przedstawiają małą wartość pod względem odżywczym. Pod mikroskopem elektronowym na powierzchni zarodników widoczna jest ornamentacja przypominająca rozrzucane bakterie w kształcie prętów. [1]Zbiera jedynie osobniki młode. Starsze są często gąbczaste i wodniste.
Pod mikroskopem elektronowym na powierzchni zarodników widoczna jest ornamentacja przypominająca rozrzucane bakterie w kształcie prętów. [1]
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Xerocomus subtomentosus, gdzie subtomentosus oznacza “pokryty drobnymi włoskami”. [1]
odmiany i formy
Podgrzybek zajączek posiada kilka form barwnych:
Xerocomus subtomentosus var. luteolus (o jasnożółtym kapeluszu) [1]
– – Xerocomus subtomentosus var. rubrotinctus (o brązowoczerwonawym kapeluszu) [1]
uprawa
Ø
transport
To gatunek bardzo łatwy w transporcie.
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
To gatunek dopuszczony do obrotu.
uwagi ogólne
Gatunek ten wykazuje znaczące skażenie rtęcią, ciężkim metalem szczególnie toksycznym dla układu nerwowego, pokarmowego oraz odpornościowego. W jednym z badań przeprowadzonych w 12 różnych miejscach Polski w 2012 wykazano, że wszędzie podgrzybki zajączki zawierały wyższe poziome rtęci, najwyższe zaś w okolicach Złotoryi. [2]
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
– gotowanie
– duszenie
– smażenie
– marynowanie (głównie młode owocniki)
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Niektóre źródła sugerują zdjąć skórkę z kapelusza przed przyrządzeniem grzyba (jest nieco gorzkawa) – ale trzeba zaznaczyć, że to bardzo trudne.
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Podgrzybek grubosiatkowany
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: żółte strzępki grzybni u nasady trzonu
gatunek podobny:
nazwa polska: Suchogrzybek oprószony
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: pory sinieją po ugnieceniu
gatunek podobny:
nazwa polska: Suchogrzybek złotopory
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: bardziej popękany kapelusz, jaśniejsze pory i trzon o czerwonawym odcieniu

galeria obrazująca gatunki podobne, najczęściej mylone

[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Podgrzybek_zaj%C4%85czek
[2] źródło: https://www.ekologia.pl/srodowisko/przyroda/podgrzybek-zajaczek-opis-wystepowanie-i-zdjecia-grzyb-podgrzybek-zajaczek-ciekawostki,25871.html
[3] źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Xerocomus_subtomentosus.htm

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1

Prawa autorskie.