Muchomor rdzawobrązowy
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek naziemny | klasa: pieczarniaki rząd: pieczarkowce rodzina: muchomorowate |
nazwa polska: Muchomor rdzawobrązowy inne nazwy polskie: Bedłka mglejarka odmiana żółta, Mglejarka pochwiasta forma płowa, Muchomor brunatny, Muchomor mglejarka, Muchar pochwiasty nazwy potoczne: Bedłka, Czubek, Panienka, Szlachcianka, Wyskoczek, Żydówka nazwa łacińska: Amanita fulva synonimy łacińskie: Agaricus fulvus (1774), Amanita fulva (1986), Amanita vaginata (1874), Amanitopsis fulva (1908), Amanitopsis vaginata (1887), Vaginata fulva (1949) nazwa angielska: Tawny Grisette |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1992 r. pierwsza klasyfikacja: Jacob Christian Schäffer, 1774 r. aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1815 r. |
powszechność w kraju: pospolity trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie, Azji i Afryce |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: czerwiec – październik |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: trujący kategoria smaku: jadalny średniej jakości smak ogólny: łagodny, słodkawy zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: kapelusz od dzwonkowato-stożkowatego (młode owocniki) do łukowatego z niewielkim garbkiem, rozpostartego bez garbka (starsze owocniki) część główna owocnika – kolor: kapelusz od jasnobrązowego, pomarańczowobrązowego (młode owocniki) do czerwonobrązowego (starsze owocniki) |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 3 – 11 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: wyraźnie prążkowany brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: kapelusz – błyszczący, gładki, lepki, brzeg kapelusza promieniście bruzdowaty, oślizgła w dni wilgotne, niekiedy na powierzchni znajdują się białoszarawe resztki osłony powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: skórka daje się ściągnąć z całego kapelusza powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: blaszki gęste lub średnio-gęste, kruche hymenofor – nasada: blaszki nie przyrośnięte do trzonu hymenofor – kolor: białawy hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: kruchy, delikatny, wodnisty, cienki miąższ – kolor: biały miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie miąższ – zapach: Ø miąższ – siła zapachu: niewyraźny miąższ – smak: łagodny, słodkawy miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: zwężający się ku górze trzon – struktura wewnętrzna: pusty trzon – powierzchnia: gładka, kosmkowata trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: biały, żółtawy trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – średnica: 0,5 – 2 cm trzon – wysokość: 7 – 20 cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø podstawa trzonu – powierzchnia: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: nie pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: tak pochwa – kształt: tak, workowata, luźna pochwa – kolor: z pomarańczowo-brązowymi plamami pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: nie mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: symbiont |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: gleba podłoże – właściwości: gleba kwaśna, jałowa, wilgotna integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy iglaste, wrzosowiska siedlisko – właściwości: miejsca wilgotne, mszyste forma terenu: od nizin do gór |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Świerk, Sosna, Dąb, Buk, Brzoza, Kasztan jadalny, Olsza gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø okres występowania: czerwiec – październik pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały lub kremowy zarodniki – kształt: kuliste, nieamyloidalne zarodniki – powierzchnia: Ø zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 9,7 – 12,5 × 9,7 – 12.5 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
To gatunek bardzo trudny w transporcie. |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Surowe Muchomory rdzawobrązowe zawierają hemolizyny, które mogą rozpuszczać nasze czerwone krwinki. |
właściwości prozdrowotne |
---|
Gatunek ten nie wykazuje właściwości leczniczych. |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Surowe Muchomory rdzawobrązowe zawierają hemolizyny, które mogą rozpuszczać nasze czerwone krwinki. |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– duszenie – gotowanie – smażenie – marynowanie – jako dodatek |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Muchomor szarawy nazwa łacińska: Amanita vaginata zastosowanie ogólne: jadalny cechy odróżniające: szarawy kolor owocnika |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Muchomor żółtawy nazwa łacińska: Amanita crocea zastosowanie ogólne: jadalny cechy odróżniające: większe owocniki, kapelusz o żywym pomarańczowym kolorze |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.4