Muchomor zielonawy
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek naziemny | klasa: pieczarniaki rząd: pieczarkowce rodzina: muchomorowate |
nazwa polska: Muchomor zielonawy inne nazwy polskie: Bedłka cebulasta, Muchomor bulwiasty, Muchomor sromotnikowy, Podsadka słupiakowata nazwy potoczne: Bulwiasty, Leśna śmierć, Sromotnik, Zielonawy nazwa łacińska: Amanita phalloides synonimy łacińskie: Ø nazwa angielska: Deathcap |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1992 r. pierwsza klasyfikacja: Sébastien Vaillant, 1727 r. aktualna klasyfikacja: Johann Heinrich Friedrich Link, 1833 r. |
powszechność w kraju: częsty trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: czerwiec – listopad |
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: Ø cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do dzwonkowato-łukowatego, rozpostartego (starsze owocniki) część główna owocnika – kolor: biało zielonkawy, oliwkowo zielonkawy, szarozielony, brunatnozielony, na brzegu zwykle jaśniejszy, czasem żółtawy |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 5 – 15 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: gładki brzeg – kolor: najczęściej jaśniejszy od centrum brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: gładka, przy brzegu nieprążkowana, zbudowana z przylegających i promieniście ułożonych włókienek powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: skórka łatwo daje się ściągnąć powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: blaszki gęste, wybrzuszone hymenofor – nasada: blaszki wolne hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do białego z lekkim odcieniem żółtawo-zielonkawym (starsze owocniki) hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ części głównej owocnika: |
miąższ – kształt: Ø miąższ – kolor: biały miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie miąższ – zapach: od łagodnego, miodowego (młode owocniki) do piwnicznego, ziemniaczanego (starsze owocniki) miąższ – siła zapachu: Ø miąższ – smak: przyjemny, łagodny miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: walcowaty trzon – struktura wewnętrzna: Ø trzon – powierzchnia: od gładkiej (powyżej pierścienia) do delikatne łuskowatej (poniżej pierścienia) trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: niekiedy zygzakowaty wzór trzon – kolor: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – średnica: 1 – 2 cm trzon – wysokość: 5 – 15 cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: bulwa o średnicy do 4 cm podstawa trzonu – powierzchnia: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: tak (młode owocniki) osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: tak pierścień – kształt: wyraźny, zwisający, postrzępiony, prążkowany pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: od białego do żółtawego pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: tak pochwa – kształt: wysoka, odstająca, otwarta pochwa – kolor: biała z odcieniem żółtawo-zielonkawym pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: mała grupa kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: symbiont |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: gleba podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Dąb, Buk, Kasztanowiec, Brzoza, Leszczyna, Grab, Sosna, Świerk gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Dąb, Buk zwyczajny, Sosna(rzadko, tylko w Ameryce) gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały zarodniki – kształt: szeroko elipsoidalne lub niemal kuliste zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 8 × 11 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Muchomor zielonawy wraz z Muchomorem jadowitym są najsilniej trującymi grzybami występującymi w Polsce. Jest odpowiedzialny za 90% śmiertelnych zatruć grzybami na świecie. Już średniej wielkości owocnik może być dawką śmiertelną dla człowieka. Ten silnie toksyczny grzyb dla człowieka, psów nie jest szkodliwy dla ślimaków i owadów. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Toksyny Muchomora zielonawego nie ulegają zniszczeniu w procesie gotowania, marynowania lub suszenia. |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
– falloidyna – falloina – fallizyna – fallicydyna -amanityna – amanina – amanullina – alfa-amanityna |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
późno, dopiero po 8 – 16 godzinach od spożycia |
objawy zatrucia |
---|
– zawroty i bóle głowy – nudności – wymioty – bóle brzucha – biegunka – przyspieszenie tętna – trudnościami w oddychaniu okres objawów może trwać kilkanaście godzin, po czym niekiedy następuje na jakiś czas poprawa samopoczucia, jednak jest ona złudna gdyż toksyny nie przestają działać i niszczą wątrobę, nerki i inne narządy ciała |
leczenie zatrucia |
---|
– bezzwłocznie wizyta lekarska – zachować resztki niespożytych grzybów – zatrucie leczy się w szpitalu, jest trudne i nie zawsze skuteczne – stosuje się agresywną wymianę płynów i elektrolitów u pacjenta – przeszczep wątroby |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
– powodują nieodwracalne uszkodzenie wątroby i innych narządów ciała – powoduje śmierć następuje po 2 – 10 dniach |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5