Skórnik aksamitny

kategoria: grzyb
rodzina: skórnikowate
nazwa polska: Skórnik aksamitny
inne nazwy polskie: Chropiatka aksamitna, Skórnik pilśniowaty
nazwa łacińska: Stereum subtomentosum
inne nazwy łacińskie: Stereum arcticum (1901), Stereum ochroleucum
autor nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1983 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
powszechność: sporadyczny
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
Ø
handel: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
Ø
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: styczeń – grudzień
okres maksymalny: styczeń – grudzień
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: od cienkiego, okrągłego lub lejkowaty, przywierającego do podłoża (młode owocniki) do wachlarzowatego lub łopatkowatym, przyrośniętego tylko bokiem (starsze owocniki), grubość kapelusza to 0,5 do 1,2 mm
owocnik – powierzchnia: aksamitna lub filcowata, koncentrycznie strefowana, powierzchnia hymenialna jest gładka
owocnik – kolor: strefy często są różnobarwne,  żółtawoszary, orzechowy lub ochrowy, rzadko kasztanowobrunatny, szary (starsze owocniki), kolor powierzchni hymenialnej od bladobeżowego przez ochrowy do bladokawowego
owocnik – średnica: 1 – 5(10) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, na żółty, brunatny
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
miąższ – kształt: cienki, korkowaty, skórzasty
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: Ø
miąższ – smak: Ø
pierścień: Ø
pochwa: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
higrofaniczność: Ø

podłoże: drewno (martwe, leżące na ziemi drewno drzew liściastych)
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy liściaste
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Olsza szara, Olsza szara, Brzoza brodawkowata, Buk zwyczajny, Topola osika, Grab, Dąb
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie (gromadnie, dachówkowato)

zarodniki – kształt: od wąsko elipsoidalnego do cylindrycznego, często nieco wygięte, cienkościenne, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 5,5 – 7,5 × 2,2 – 3 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
ciekawostki
Na grzybni skórnika aksamitnego rozwija się czasami inny grzyb – Trzęsak listkowaty.
etymologia
Ø
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
bibliografia
Ø
Ø
gatunek podobny
cechy odróżniające
Skórnik dębowy
Ø
Skórnik ochrowożółty
Ø
Skórnik szorstki
miąższ nie zmienia koloru po uszkodzeniu
Włókniczek skórkowaty
Ø

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

Prawa autorskie.