Gołąbek buczynowy

kategoria: grzyb
rodzina: gołąbkowate
nazwa polska: Gołąbek buczynowy
inne nazwy polskie: Gołąbek merowski
nazwa łacińska: Russula nobilis
inne nazwy łacińskie: Russula emetica (1936), Russula fageticola (1956), Russula fagetorum (1987), Russula mairei (1962)
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
powszechność: Ø
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
Ø
handel: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
trujący
kategoria smaku: 
Ø
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: sierpień – październik
okres maksymalny: Ø – Ø
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do rozpostartego, nieco wklęsłego (starsze owocniki), brzeg kapelusza dość ostry, gładki, nieco karbowany do 5 mm długości, skórka ściąga się tylko na brzegu
owocnik – powierzchnia: gładka, matowa (w dni suche), nieco lepka (w dni wilgotne)
owocnik – kolor: od różowego do karminowego, jasnoróżowy (po dniach deszczowych)
owocnik – średnica: 3 – 9,5 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki dość gęste, dość cienkie, rozwidlone
hymenofor – nasada: przy trzonie przyrośnięte zatokowato
hymenofor – kolor: biały, niekiedy z żółtawym odcieniem
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: 5 – 8 mm
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty, pełny, kruchy
trzon – powierzchnia: gładka lub delikatnie szorstka
trzon – kolor: biały, żółty lub brązowawy
trzon – średnica: 1 – 1,5 cm
trzon – wysokość: 2,5 – 4 cm
miąższ – kształt: twardy, ścisły
miąższ – kolor: biały, zabarwiony na różowo (tylko pod skórką)
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: lekko owocowy, kwaskowaty
miąższ – smak: ostry, piekący, palący
pierścień: brak
pochwa: brak
mleczko: brak
gutacja: Ø
higrofaniczność: Ø

podłoże: gleba (wapienna)
sposób odżywiania: symbiont
terytorium: lasy liściaste, miejsca umiarkowanie wilgotne
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Buk
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: Ø

zarodniki – kształt: od kulistego do szeroko elipsoidalnego
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 8,5 – 10 × 7 – 8,5 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
ciekawostki
Ø
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Russula nobilis, gdzie Russula oznacza “czerwony, czerwonawy” a nobilis oznacza “szlachetny, wyraźny, sławny”.
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Gołąbek buczynowy powoduje różnorodne dolegliwości układu pokarmowego.
– bóle brzucha
– nudności
– wymioty
– biegunka
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
bibliografia
Ø
Ø
gatunek podobny
cechy odróżniające
Gołąbek śliczny
mentolowy smak i zapach
Gołąbek wyborny
jadalny
Gołąbek wymiotny
występuje w lasach iglastych, w miejscach wilgotnych, w mchu, jednolicie i intensywnie czerwono zabarwiony
Gołąbek żółknący
kapelusz po naciśnięciu zmienia kolor na chromowożółty

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

Prawa autorskie.