Goździeńczyk popielaty
kategoria: grzyb | rodzina: kolczakowate |
nazwa polska: Goździeńczyk popielaty inne nazwy polskie: Goździeniec popielaty nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Clavulina cinerea synonimy łacińskie: Clavaria cinerea (1788), Clavaria fuliginea (1822), Clavaria grisea (1797), Clavulina cinerea (1950), Corallium cinereum (1883), Merisma cinereum (1827), Ramaria cinerea (1821) |
autor nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1968 r. pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1788 r. aktualna klasyfikacja: Joseph Schröter, 1888 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: sierpień – październik | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø zasięg ogólny: notowany jest w Ameryce Północnej i Środkowej, Europie, w Japonii i Australii [1] |
trudność identyfikacji: łatwe |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: niejadalny kategoria smaku: jadalny niskiej jakości wyjątki zastosowania: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: klawarioidalny owocnik – kształt: krzaczkowaty, krzaczasto rozgałęziony, szczyty gałązek tępo zakończone lub ząbkowane (okrągłe lub spiczaste, jednak nie spłaszczone ani grzebieniaste) [1,3], koralowaty, drzewiasty[5], w kształcie litery V[5] owocnik – powierzchnia: od gładkiej do nieco pomarszczonej, rowkowata, matowa owocnik – kolor: gałązki mniej lub bardziej szare do fioletowoszarych, szczyty jaśniejsze, podstawa białawo-żółtawa [1,3], pudrowy, brązowawy, liliowe refleksy owocnik – średnica: 3(min 2) – 6(max 11) cm owocnik – wysokość: 3 – 10(max 15) cm hymenofor – typ: gładki hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: kruchy, nieco elastyczny, delikatny miąższ – kolor: białawy, szarawy (bezpośrednio pod skórką)[3] miąższ – zapach: niewyraźny, nieokreślony [2], ziemisty, grzybowy[4] miąższ – smak: niewyraźny, łagodny [2], słodki trzon – typ: centryczny trzon – kształt: krótki trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: białawożółtawy[1,3] trzon – średnica: 0,6 – 1 cm trzon – wysokość: Ø – 3 cm pierścień: Ø pochwa: Ø osłona: Ø |
mleczko: Ø gutacja: Ø |
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, nieco brązowieje trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø reakcje makrochemiczne: Ø |
zmienność: gatunek o nieco zmiennej barwie higrofaniczność: Ø |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
podłoże: gleba (najczęściej goła ziemia), drewno (spróchniałe drewno)[4] sposób odżywiania: saprotrof, symbiont terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste (rzadziej), lasy mieszane, parki, ogrody, wśród mchów[4] gatunek organizmu sąsiadującego: Dąb gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie wielkość grupy: kilka, kilkanaście owocników kształt grupy: skupiska |
zarodniki – kształt: kuliste lub eliptyczne, z dziobkiem[3], gładka powierzchnia[3], duża kropla wewnątrz[3] zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6 – 11 × 6 – 10 μm wysyp zarodników – kolor: jasnożółty[1], bladoróżowy[2] |
opis |
---|
woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø |
toksyny: Ø |
pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Goździeńczyk popielaty należy do tzw. grzybów afylloforoidalnych. To nieformalna morfologiczno-biologiczna grupa grzybów. Definiuje się ją jako grzyby wielkoowocnikowe tworzące jednokomórkowe podstawki, pozbawione osłony zupełnej lub częściowej od początku rozwoju owocnika, o różnych typach hymenoforu, z wyjątkiem typowo blaszkowego. [6] |
Rozgałęzienia gałązek tego grzyba jest niekiedy porównywane kształtem do poroża jelenia. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Clavulina cinerea, gdzie cinerea znaczy “dymny lub popielaty”. |
uwagi |
---|
Niektóre źródła sugerują dłuższe gotowanie i odlanie wody gdyż osoby wrażliwe mogą mieć problemy żołądkowe. |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
To gatunek niedopuszczony do obrotu. |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Goździeńczyk grzebieniasty |
cechy odróżniające: głównie lasy ilgaste |
gatunek podobny: Goździeńczyk pomarszczony |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%BAdzie%C5%84czyk_popielaty
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=652
3 źródło: https://www.jezioro.com.pl/przyroda/index/grzyby/view/grzyby/q/c/item/1787
4 źródło: https://www.mycodb.fr/fiche.php?genre=Clavulina&espece=cinerea
5 źródło: https://micologica-barakaldo.org/clavulina-cinerea/
6 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Grzyby_afylloforoidalne
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0