Lachnum virgineum
kategoria: grzyb | rodzina: Hyaloscyphaceae |
nazwa polska: Ø inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Lachnum virgineum synonimy łacińskie: Ø |
autor nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb mikroskopijny | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
sezon: grzyb wiosenny okres występowania: kwiecień – październik | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø zasięg ogólny: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kantarelloidalny owocnik – kształt: od kulistego (młode owocniki) do miseczkowatego, talerzowatego (starsze owocniki), krawędź wygięta [1] owocnik – powierzchnia: zewnętrzna – owłosiona, wewnętrzna (zarodnikowa) – gładka owocnik – kolor: od białego, białokremowego do żółtawego owocnik – średnica: 0,4 – 2(max 4)[2] mm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: gładki hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: miękki, kruchy, zwarty miąższ – kolor: Ø miąższ – zapach: niewyraźny miąższ – smak: niewyraźny trzon – typ: centryczny trzon – kształt: krótki trzon – powierzchnia: owłosiona trzon – kolor: kolor owocnika trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: 0,5 – 3 mm (średnica owocnika lub nieco więcej) pierścień: Ø pochwa: Ø osłona: Ø |
mleczko: Ø gutacja: Ø |
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø reakcje makrochemiczne: Ø |
zmienność: gatunek o nieco zmiennym kształcie higrofaniczność: Ø |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
podłoże: drewno (silnie próchniejące kłody drzew, pniaki, gałęzie, na szyszkach świerkowych i bukowych, na resztkach organicznych) [1] sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Buk, Olcha, Jeżyna gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie wielkość grupy: od kilkunastu do kilkudziesięciu owocników kształt grupy: Ø |
zarodniki – kształt: wrzecionowate, dwurzędowe, rurki cylindryczne zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 6 – 9 × 1,4 – 2,5 μm wysyp zarodników – kolor: przezroczysty do białego |
opis |
---|
woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø |
toksyny: Ø |
pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Niektóre źródła podają, że to gatunek całoroczny, spotykany nawet zimą (pod warunkiem, że jest łagodna). |
Gatunek ten lubi dni deszczowe. Krople deszcze chętnie osiadają na jego włosistej powierzchni. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Lachnum virgineum, gdzie virgin- znaczy “biały” lub “czysty”. [2] |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/WeissesHaarbecherchen.htm
2 źródło: https://www.messiah.edu/Oakes/fungi_on_wood/cup%20and%20saucer/species%20pages/Lachnum%20virgineum.htm
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0