Suchogrzybek oprószony

kategoria: grzybrodzina: borowikowate
nazwa polska: Suchogrzybek oprószony
inne nazwy polskie: Borowik oprószony, Grzyb omszony, Grzyb oprószony, Podgrzybek aksamitny, Podgrzybek oprószony, Zajączek oprószony
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Xerocomellus pruinatus
synonimy łacińskie: Boletellus pruinatus (1992), Boletus pascuus (1846), Boletus pruinatus (1835), Boletus subtomentosus (1825), Versipellis pruinata (1886), Xerocomus pascuus (1931), Xerocomus pruinatus (1888)
określenie nazwy polskiej: Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, 2021 r.
pierwsza klasyfikacja: Elias Fries, 1835 r.
aktualna klasyfikacja: Josef Šutara, 2008 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: szeroko rozpowszechniony w Europie
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: wrzesień – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: owocowy
zapach ogólny: słaby
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Aksamitny, żółciutki pod spodem grzybek jesienny.
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do łukowatego, poduchowatego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: aksamitna, matowa, nierówna
owocnik – kolor: kapelusz – czerwonobrunatny , kasztanowy, kasztanowo-fioletowy
owocnik – średnica: 3 – 12 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – kształt: kanciaste pory
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: od bladoochrowego (młode owocniki) do bladożółtego, żółtego (starsze owocniki), pory – od białawego (młode owocniki) do żółtego, żółtozielonego
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: soczysty, od miękkiego (młode owocniki) do twardego, nieco włóknistego (starsze owocniki), jędrny, zwarty
miąższ – kolor: żółty
miąższ – zapach: słaby, owocowy[2], przyjemny[1]
miąższ – smak: owocowy[1]
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, walcowaty, włóknisty, pełny, twardy
trzon – powierzchnia: podłużnie włóknista
trzon – kolor: czerwono-żółty (czerwone przebarwienia na żółtym trzonie)
trzon – średnica: 1 – 2,5 cm
trzon – wysokość: 4 – 12 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: nie
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (wapienna, kwaśna)
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste (rzadziej), częściej w rejonach górzystych
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Buk(najczęściej)Świerk, Dąb, rzadziej Sosna, Jodła, Brzoza, Wiąz
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: kilka, kilkanaście owocników
kształt grupy: rozproszona
zarodniki:
zarodniki – kształt: eliptyczne, nieco wrzecionowate, gładkie
zarodniki – kolor: oliwkowo-brązowy[2]
zarodniki – wymiary: 11 – 15 × 4,5 – 6 μm
wysyp zarodników – kolor: brązowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: podczas wilgotnej pogody szybko opanowywany przez pleśń [1]
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: tak, na niebieskawy [1]
miąższ: tak, na czerwonobrązowy, niebieskawy [1]
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Suchogrzybek oprószony rośnie chętniej w chłodne dni, po pierwszych przymrozkach. [1] Owocuje aż do wystąpienia trwałych przymrozków i pokrywy śnieżnej. [3]
Kapelusz Suchogrzybka oprószonego nie pęka ani z wiekiem, ani podczas suszy. [1]
Suchogrzybek oprószony to grzyb mikoryzowy, pojawiający się jedynie w okolicy drzewa z którym żyje w mikoryzie, przeważnie 1-5 m od pnia, zależnie od rozległości systemu korzeniowego. [3]
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Xerocomellus pruinatus, gdzie pruinatus oznacza “z drobnym nalotem” lub “matowy”.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Niestety grzyb ten jest często robaczywy.
Podgrzybnica złotopylna – to rodzaj grzyba, który często atakuje starsze owocniki, często podczas wilgotnej pogody. Potocznie mówi się o tym, że grzyb zaatakowała pleśń. Tradycyjna medycyna chińska wykorzystuje Podgrzybnice zewnętrznie na rany, celem zatamowania krwotoku. Naukowcy wykazali obecność statyn w tychże mikroskopijnych grzybach. 
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
To gatunek łatwy w transporcie.
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– gotowanie
– duszenie
– marynowanie
– suszenie
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Podgrzybek brunatny
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Podgrzybek czerwonawy
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Podgrzybek grubosiatkowany
cechy odróżniające: kapelusz jaśniejszy, podczas suchej pogody pękający na poletka
gatunek podobny: Podgrzybek zajączek
cechy odróżniające: oliwkowobrązowy kapelusz pękający na poletka
gatunek podobny: Podgrzybek złotopory
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Podgrzybek żeberkowany
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suchogrzybek_opr%C3%B3szony
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=752
3 źródło: https://przyrodniczo.pl/grzyby/borowik-podgrzybek-oproszony/

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.