Grzybówka różowa
kategoria: grzyb rodzina: grzybówkowate |
nazwa polska: Grzybówka różowa inne nazwy polskie: Grzybówka czysta forma różowa nazwa łacińska: Mycena rosea inne nazwy łacińskie: Agaricus roseus (1803), Mycena pura (1936), Mycena rosea (2005) |
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1987 r. pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność: częsty ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: maj – październik okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od kulistego (młode owocniki) do płaskiego, rozpostartego (starsze owocniki), garb na środku kapelusza (w dni suche żółtawy), brzeg ostry owocnik – powierzchnia: gładka, wilgotna owocnik – kolor: od bladoróżowego do różowego (brzeg jaśniejszy od reszty kapelusza) owocnik – średnica: 2 – 6 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: blaszki rzadkie, brzuchate, ostrza blaszek gładkie, nieznacznie poszarpane hymenofor – nasada: blaszki przy trzonie wykrojone i wąskie hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do bladoróżowego (starsze owocniki) hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: centryczny trzon – kształt: walcowaty, prosty (niekiedy wygięty), o nieco zgrubiałej podstawie, od pełnego (młode owocniki) do rurkowatego, pustego (starsze owocniki) trzon – powierzchnia: delikatnie włóknista, połyskliwa trzon – kolor: białawy, białoróżowy trzon – średnica: 0,4 – 1 cm trzon – wysokość: 4 – 7(10) cm miąższ – kształt: cienki, wodnisty, kruchy,w trzonie nieco łykowaty miąższ – kolor: biały miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie miąższ – zapach: rzodkwi miąższ – smak: rzodkwi pierścień: Ø pochwa: Ø mleczko: Ø gutacja: Ø higrofaniczność: tak, w dni wilgotne kapelusz prążkowany podłoże: gleba (wapienna, żyzna, ściółka leśna) sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane gatunek organizmu sąsiadującego: Buk, Dąb gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie zarodniki – kształt: szerokoeliptyczne, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6 – 9 × 2,5 – 4 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Grzybówka różowa wykazuje działania halucynogenne. |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
– muskaryna |
objawy zatrucia |
---|
– nadmierne pocenie się – zaburzenia wzroku połączone ze zwężeniem źrenic – nudności |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Grzybówka fioletowawa | odcień bardziej fioletowy, występuje w lasach iglastych |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia