Czernidłak kołpakowaty
kategoria: grzyb | rodzina: pieczarkowate |
nazwa polska: Czernidłak kołpakowaty inne nazwy polskie: Bedłka kołpak, Czapki atramentowe, Peruka prawnika, Psi grzyb, Psia bedłka, Psia betka nazwy zwyczajowe: Czernidlak, Czubajka, Kołpaczek, Kołpak, Mierzwiak, Sowa nazwa łacińska: Coprinus comatus synonimy łacińskie: Agaricus comatus (1780), Agaricus cylindricus (1799), Agaricus fimetarius (1788), Agaricus ovatus (1762), Coprinus comatus (1975), Coprinus ovatus (1838) |
określenie nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1889 r. pierwsza klasyfikacja: Otto Friedrich Müller, 1780 r. aktualna klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1797 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
powszechność w kraju: powszechny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach poza Afryką i Antarktydą |
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny okres występowania: kwiecień – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: 2 – 3 dni |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: jadalny kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: Ø cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od cylindrycznego (młode owocniki) do dzwonkowatego, rozpływającego się w czarną ciecz (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: pokryta łuskami, nagi czubek owocnik – kolor: od białego do czarnego owocnik – średnica: 5 – 12 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki gęste, cienkie hymenofor – nasada: wolne hymenofor – kolor: od białego, przez różowy po czarny na starość hymenofor – wysokość: Ø – Ø cm miąższ – kształt: cienki, kruchy, włóknisty miąższ – kolor: biały miąższ – zapach: przyjemny, korzenny miąższ – smak: łagodny, delikatny, słodkawy trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: cylindryczny, pusty w środku, łatwo odłamujący się od kapelusza trzon – powierzchnia: gładka trzon – kolor: od białego po żółty trzon – średnica: 0,8 – 2 cm trzon – wysokość: 6 – 20 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: tak pierścień – kształt: wąski, ruchomy, krótkotrwały pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: nie mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: gleba terytorium: łąki, ogrody, pastwiska, lasy gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: eliptyczne, gładkie, czarna ciecz zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 10 – 15 × 6 – 8 μm wysyp zarodników – kolor: czarny |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: tak tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: B1, B2, C minerały: magnez, cynk, wapń, potas, żelazo, miedź kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: niacyna, aminokwasy |
ciekawostki |
---|
Czernidłak kołpakowaty podobnie jak inne czernidłaki – ulega autolizie – dorosły owocnik w kilka godzin pod wpływem własnych enzymów rozpływa się, przybierając postać czarnej cieczy. Długość życia jednego owocnika to czasami tylko 2 – 3 dni. |
Setki lat temu czarna maź zarodnikowa Czernidłaka kołpakowatego bywała stosowana jako pigment przy produkcji niektórych rodzajów atramentu. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Czernidłak kołpakowaty obniża poziom cukru we krwi, systematycznie spożywany redukuje bezsenność, bóle głowy, kończyn czy poczucie suchości w jamie ustnej. |
W postaci sproszkowanej jest używany do leczenia cukrzycy, stanów zapalnych organizmu oraz dolegliwości trawiennych. |
Wyniki badań przeprowadzonych przez B. Z. Zaidman i zespół w 2008 roku wykazały, że Czernidłak kołpakowaty może posiadać działanie przeciwnowotworowe. |
transport |
---|
To gatunek bardzo trudny w transporcie. |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– smażenie – suszenie – mrożenie – spożywanie na surowo |
Zastosowanie kulinarne mają tylko młode i zamknięte owocniki Czernidłaka kołpakowatego. |
Czernidłak kołpakowaty nie zawiera kopryny w porównaniu z Czernidłakiem pospolitym i Czernidłakiem błyszczącym a zatem jego spożywanie może być łączone z alkoholem (nie wywoła to niepożądanych skutków). |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Czernidłak pospolity |
cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: Czernidłak pstry |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0