Podgrzyb brunatny

kategoria: grzybrodzina: borowikowate
nazwa polska: Podgrzyb brunatny
inne nazwy polskie: Borowik brunatny, Borowik Grzyb kasztanowaty, Grzyb płowy, Grzyb francuski, Grzyb kasztanowaty, Grzyb płowy, Grzyb polski, Podgrzybek brunatny, Podgrzybek jadalny
nazwy zwyczajowe: Czarnulka, Czarny łepek, Kasztanowaty, Podgrzybnik, Podlasek, Półgrzybek, Siniak, Sośniak, Zajączek, Zajęczak
nazwa łacińska: Imleria badia
synonimy łacińskie: Boletus badius (1821), Boletus castaneus (1828), Boletus castaneus (1918), Ixocomus badius (1888), Rostkovites badia (1881), Suillus badius (1898), Viscipellis badia (1886), Xerocomus badius (1931)
określenie nazwy polskiej: Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów, 2021 r.
pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1818 r.
aktualna klasyfikacja: Alfredo Vizzini, 2014 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie, Australii i Japonii
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny
okres występowania: czerwiec – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 trujący[1]
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: przyjemny
zapach ogólny: grzybowy
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do rozpostartego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: naga, gładka, czasami filcowata, w czasie deszczu lekko śluzowata, brzeg kapelusza gładki
owocnik – kolor: brązowy, kasztanowo-brunatny
owocnik – średnica: 3 – 15(max 16) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – kształt: pory od bardzo wąskich (młode owocniki) do średniej szerokości, kanciastych (starsze owocniki)
hymenofor – nasada: rurki lekko wcięte wokół trzonu
hymenofor – kolor: od blado-ochrowego, żółtawego (młode owocniki) do oliwkowo-żółtego, zielonkawego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: twardy, jędrny
miąższ – kolor: białawy, żółtawy
miąższ – zapach: przyjemny, grzybowy[2], nieco owocowy[2]
miąższ – smak: przyjemny
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: od pękatego (młode owocniki) do cylindrycznego (starsze owocniki), w miejscu uszkodzenia zmienia kolor na ciemnoniebieski, pełny, cylindryczny, lekko wygięty, z podstawą zaostrzoną
trzon – powierzchnia: podłużne, ciemniejsze pręgi, podłużnie włóknista
trzon – kolor: od jasnobrązowego do żółtobrązowego, z podłużnymi, ciemnymi pręgami
trzon – średnica: 1 – 5 cm
trzon – wysokość: 5 – 12(max 18) cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: nie
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (piaszczysta, kwaśna, często przy pniakach, w mchu)
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Sosna zwyczajna, Świerk pospolity
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie (częściej w grupie)
wielkość grupy: kilka owocników
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: elipsoidalne, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 4 – 5 × 12 – 17 μm
wysyp zarodników – kolor: brązowo-oliwkowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: w dni deszczowe powierzchnia kapelusza jest lepka, pokryta śluzem
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: tak, na niebieskozielony
miąższ: tak, lekko sinieje
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: 49,0 kcal (w 100 g świeżych owocników, 349,2 kcal (w 100 g suszonych owocników, 44,0 kcal w 100g marynowanych owocników)
woda: tak
białko: tak (3,6 g w 100 g świeżych owocników, 32,4 g w 100 g suszonych owocników, 2,0 g w 100g marynowanych owocników)
tłuszcze: tak (0,5 g w 100 g świeżych owocników, 3,2 g w 100 g suszonych owocników, 0,2 g w 100g marynowanych owocników)
węglowodany: tak (4,0 g w 100 g świeżych owocników, 47,7 g w 100 g suszonych owocników, 8,4 g w 100g marynowanych owocników)
sole: sole mineralne
cukry: tak
błonnik: tak
witaminy: A, B1, B2, B3, C, D, E
minerały: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, cynk, jod, mangan
kwasy: nienasycone kwasy tłuszczowe
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: flawonoidy
ciekawostki
Zdarza się, że z jednej nóżki Podgrzyba brunatnego wyrastają aż dwa kapelusze.[2]
Grzybnia tego gatunku jest dosyć długowieczna, niekiedy żyjąca do kilkudziesięciu lat. W lasach liściastych grzyb ten występują bardzo rzadko a to właśnie jedynie za sprawą grzybni, która mogła przetrwać w ziemi i pamiętać, że w tym miejscu kiedyś rósł las iglasty.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Imleria badia, gdzie badius znaczy „pieknie brunatny”.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Grzyb ten ma wysoką zdolnością do kumulowania metali ciężkich (np. radioaktywny cez). Dlatego grzyby te należy zbierać z dala od ruchliwych ulic.
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
To gatunek bardzo łatwy w transporcie.
przechowywanie
Ø
uprawa
Tak – udane rezultaty hodowli przydomowych.
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
To gatunek dopuszczony do obrotu.
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– smażenie
– zapiekanie
– marynowanie
– mrożenie
– suszenie
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Borowik sosnowy
cechy odróżniające: siateczka na trzonie, miąższ nie zmienia barwy po uszkodzeniu
gatunek podobny: Goryczak żółciowy
cechy odróżniające: gorzki w próbie smakowej
gatunek podobny: Piaskowiec kasztanowaty
cechy odróżniające: jamisto pusty trzon, miąższ nie zmienia barwy po przecięciu
gatunek podobny: Suchogrzybek oprószony
cechy odróżniające: aksamitna, czarniawa barwa kapelusza

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Podgrzyb_brunatny
2 źródło: https://www.ekologia.pl/srodowisko/przyroda/podgrzybek-brunatny-opis-wystepowanie-i-zdjecia-grzyb-podgrzybek-brunatny-ciekawostki,23382.html

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.