Anthina flammea
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: Ø | klasa: Incertae sedis/Ascomycota[2] rząd: Incertae sedis/Ascomycetes[2] rodzina: Incertae sedis/Pezizomycotina[2] |
charakterystyka: niejadalny, sporadyczny, niepodlegający ochronie |
nazwa polska: Ø inne nazwy polskie: Ø nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Anthina flammea synonimy łacińskie: Ceratonema dilatatum (1800), Merisma kuttlingeri (1817), Thelephora kuttlingeri (1821), Anthina miniata (1824), Himantia flammea (1830), Anthina flammea (1832), Ozonium flammeum (1833) nazwa angielska: Ø |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: 1832 r. aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność w kraju: sporadyczny trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: grzyb zimowy okres występowania: listopad – luty |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: różowawa barwa, pędzelkowaty kształt, występowanie na martwych liściach drzew liściastych |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: klawarioidalny |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: pióropuszowy, pędzelkowaty, włosisty, maczugowaty, wachlarzowaty część główna owocnika – kolor: różowopomarańczowy lub czerwonawy, jasno-łososiowy, różowy, jaśniejszy górą (białawy) |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: Ø – Ø cm owocnik – wysokość: 1 – 3(max 5) cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: Ø brzeg – kolor: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: wełnista, watowata powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: gładki hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: Ø miąższ – kolor: Ø miąższ – zapach: Ø miąższ – siła zapachu: Ø miąższ – smak: Ø miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: podłużnie włóknista trzon – struktura: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: od pomarańczowo-różowego (górą) do rdzawo-pomarańczowych, pomarańczowo-brązowego (dołem) trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: 0,5 – 2 cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: nie pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: nie pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: nie mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: nie gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: Ø zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): zmiana barwy na siarkowożółty[2] NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: gatunek bardzo dobrze znosi minusowe temperatury wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: od kilku do kilkunastu owocników kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: Ø |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: rośliny (opadłe liście, pośród opadłych liści, do kilkunastu centymetrów pod warstwą liści, zgniłe liście), drewno[3] (to niepewna informacja, martwe drewno[3], łupiny[3]) podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Dąb(liście), Buk(liście), Topola(liście)[3], Kasztan(łupiny)[3] gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – kształt: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: Ø zarodniki – kształt: Ø zarodniki – powierzchnia: Ø zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: Ø – Ø × Ø – Ø μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Jest to gatunek, który jest w stanie wytrzymać nawet większy mróz.[1] To najprawdopodobniej wynika z faktu, że grzyb ten rośnie około 10 cm pod powierzchnią liści. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Anthina flammea, gdzie flammea, a dokładniej flamma oznacza “płomień”, “ognisty”. |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
[1] https://nagrzyby.pl/atlas?id=4522
[2] http://www.pilzflora-ehingen.de/pilzflora/arthtml/aflammea.php
[3] https://fundkorb.de/pilze/anthina-flammea-flammenschweif
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.0