Beauveria bassiana
kategoria: grzyb | rodzina: maczużnikowate |
nazwa polska: Ø inne nazwy polskie: Biała muskardyna nazwy zwyczajowe: Biała pleśń nazwa łacińska: Beauveria bassiana synonimy łacińskie: Botrytis paradosa, Tritirachium shiotae |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb mikroskopijny | typ ogólny: grzyb naziemny, drapieżny |
powszechność w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: cały świat |
sezon: Ø okres występowania: Ø – Ø | czas życia: Ø długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: kępki grzybni na ciele owada, puszysta pleśń owocnik – powierzchnia: Ø owocnik – kolor: białawy owocnik – średnica: Ø – Ø cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: białawy hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: Ø miąższ – kolor: białawy miąższ – zapach: Ø miąższ – smak: Ø trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: Ø podłoże: gleba, owady terytorium: Ø gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: Ø zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 3,7 – 4,9 × 8 – 11 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: grzyb potrzebuje wilgoci do rozmnażania wpływ światła: Ø wpływ temperatury: grzyb dobrze rozwija się w wyższych temperaturach (optymalna to 25°C) wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Beauveria bassiana to jeden z ponad 1000 gatunków grzybów owadobójczych na świecie. |
Grzyb ten może porażać ponad 700 gatunków owadów, między innymi: muchówki, błonkówki, chrząszcze, motyle, pluskwiaki, a także choćby roztocza i wiele innych. |
Kiedy zarodniki Beauveria bassiana stykają się ze skorupą owada, przenikają do egzoszkieletu i zaczynają wytwarzanie toksyny zwanej Beauvericin, która osłabia układ odpornościowy gospodarza, dopóki owad nie umrze. W końcu grzyb wypełnia całą jamę ciała. W dogodnych warunkach (wyższa wilgotność i temperatura) grzyb będzie przerastał przez bardziej miękkie części ciała owada, tworząc charakterystyczny wygląd “białej pleśni”, gdy grzyb pokrywa ciało swojej ofiary. Cały proces jest dosyć powolny, trwa od trzech do pięciu a nawet siedmiu dni. |
Beauveria bassiana najlepiej rozwija się przy wysokiej wilgotności (60% i więcej) oraz temperaturze co najmniej 15°C (najlepiej 25°C). |
Większość owadów żyjących w pobliżu gleby wyewoluowała naturalne mechanizmy obronne przed tym grzybem, ale jeszcze wiele innych owadów jest podatnych. |
Infekcja rozprzestrzenia się tylko przez kontakt fizyczny. |
Grzyb ten jest stosowany jako biologiczny środek owadobójczy (alternatywa dla chemicznych środków) do zwalczania wielu szkodników, najczęściej zwalczane są termity, wciornastki, mączliki, mszyce i różne chrząszcze. A badania trwają nad zastosowaniem tego grzyba w zwalczaniu pluskiew i komarów przenoszących malarię. |
Grzyb ten nie jest niebezpieczny dla ludzi ale osoby z osłabionym układem odpornościowym powinny uważać choćby na biopreparaty z Beauveria bassiana. |
Grzyb ten został odkryty przez Agostino Bassiego w 1815 roku. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Gatunek ten wywołuje chorobę białej muskardyny. |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0