Beauveria bassiana

kategoria: grzybrodzina: maczużnikowate
nazwa polska: Ø
inne nazwy polskie: Biała muskardyna
nazwy zwyczajowe: Biała pleśń
nazwa łacińska: Beauveria bassiana
synonimy łacińskie: Botrytis paradosa, Tritirachium shiotae
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb mikroskopijnytyp ogólny: grzyb naziemny, drapieżny
powszechność w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: cały świat
sezon: Ø
okres występowania: Ø – Ø
czas życia: Ø
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: kępki grzybni na ciele owada, puszysta pleśń
owocnik – powierzchnia: Ø
owocnik – kolor: białawy
owocnik – średnica: Ø – Ø cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: białawy
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: Ø
miąższ – kolor: białawy
miąższ – zapach: Ø
miąższ – smak: Ø
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: Ø
podłoże: gleba, owady
terytorium: Ø
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: Ø
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 3,7 – 4,9 × 8 – 11 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: grzyb potrzebuje wilgoci do rozmnażania
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: grzyb dobrze rozwija się w wyższych temperaturach (optymalna to 25°C)
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Beauveria bassiana to jeden z ponad 1000 gatunków grzybów owadobójczych na świecie.
Grzyb ten może porażać ponad 700 gatunków owadów, między innymi: muchówki, błonkówki, chrząszcze, motyle, pluskwiaki, a także choćby roztocza i wiele innych.
Kiedy zarodniki Beauveria bassiana stykają się ze skorupą owada, przenikają do egzoszkieletu i zaczynają wytwarzanie toksyny zwanej Beauvericin, która osłabia układ odpornościowy gospodarza, dopóki owad nie umrze. W końcu grzyb wypełnia całą jamę ciała. W dogodnych warunkach (wyższa wilgotność i temperatura) grzyb będzie przerastał przez bardziej miękkie części ciała owada, tworząc charakterystyczny wygląd “białej pleśni”, gdy grzyb pokrywa ciało swojej ofiary. Cały proces jest dosyć powolny, trwa od trzech do pięciu a nawet siedmiu dni.
Beauveria bassiana najlepiej rozwija się przy wysokiej wilgotności (60% i więcej) oraz temperaturze co najmniej 15°C (najlepiej 25°C).
Większość owadów żyjących w pobliżu gleby wyewoluowała naturalne mechanizmy obronne przed tym grzybem, ale jeszcze wiele innych owadów jest podatnych.
Infekcja rozprzestrzenia się tylko przez kontakt fizyczny.
Grzyb ten jest stosowany jako biologiczny środek owadobójczy (alternatywa dla chemicznych środków) do zwalczania wielu szkodników, najczęściej zwalczane są termity, wciornastki, mączliki, mszyce i różne chrząszcze. A badania trwają nad zastosowaniem tego grzyba w zwalczaniu pluskiew i komarów przenoszących malarię.
Grzyb ten nie jest niebezpieczny dla ludzi ale osoby z osłabionym układem odpornościowym powinny uważać choćby na biopreparaty z Beauveria bassiana.
Grzyb ten został odkryty przez Agostino Bassiego w 1815 roku.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Gatunek ten wywołuje chorobę białej muskardyny.
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Ø
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.