Blaszkowiec drobnozarodnikowy
kategoria: grzyb | rodzina: żagwiowatych |
nazwa polska: Blaszkowiec drobnozarodnikowy inne nazwy polskie: Bedłka brzozowa, Blaszkowiec brzozowy, Siatkowiec brzozowy, Siatkowiec wiotki, Skórzak brzozowy, Skórzak różnobarwny nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Lenzites betulina synonimy łacińskie: Lenzites betulinus |
określenie nazwy polskiej: Stanisław Domański, 1967 r. pierwsza klasyfikacja: Karol Linneusz, 1753 r. aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1838 r. |
kategoria wielkości: Ø | typ ogólny: Ø |
powszechność w kraju: pospolity ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: Ø okres występowania: Ø – Ø | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: Ø cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: konsolowaty lub półkulisty, do podłoża przyrasta bokiem lub centralnie, brzeg owocnika cienki i równy [1] owocnik – powierzchnia: nierówna, filcowato-owłosiona, koncentrycznie strefowana i pręgowana [1] owocnik – kolor: brudnobiały, słomkowożółty, szary, płowy, brzeg owocnika w tym samym kolorze lub ochrowobrunatny [1] owocnik – średnica: 2 – 8 cm owocnik – wysokość: 0,3 – 1,5 cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki promieniście wyrastają z nasady, w większości gładkie, czasami poszarpane, blaszki u nasady połączone anastomozami [1] hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: od białego, jasnoszarego do jasnoorzechowego hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: skórzasty miąższ – kolor: biały lub jasnobrązowy miąższ – zapach: niewyraźny miąższ – smak: niewyraźny trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt(rzadko) podłoże: drewno (martwe drewno, pnie, pniaki, płoty, mostki, rzadko na żywym drewnie, drzewa uszkodzone, osłabione) terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, zarośla, parki, ogrody gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Brzoza brodawkowata, Olsza, Buk, Dąb gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: dachówkowato lub owocniki pozrastane są bokiem lub nasadą [1] |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: cylindryczne z zaostrzoną podstawą i wygięte na kształt przecinka, gładkie zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 4,5 – 6,5 × 2 – 3 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Powierzchnię Blaszkowca drobnozarodnikowego często porastają glony, przez co kolor owocników wydaje się zielonkowaty. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Blaszkowiec drobnozarodnikowy jest wykorzystywany w tradycyjnej medycynie chińskiej do leczenia bólu kości udowych, udaru mózgu, przeziębień. [1] |
Badania naukowe wykazały, że zawarte w tym grzybie związki chemiczne mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, immunosupresyjne i antyoksydacyjne. Wodny wyciąg wykazuje słabe działanie przeciwnowotworowe w odniesieniu do złośliwego mięsaka. [1] |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
W 1955 niemiecki naukowiec Lohwag wykazał, że Blaszkowca drobnozarodnikowego można hodować na pożywce z agaru z domieszką trocin buka. [1] |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Blaszkowiec drobnozarodnikowy wywołuje białą zgniliznę drewna. |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ochrona drewna użytkowego przed tym grzybem polega na impregnacji środkami grzybobójczymi. [1] |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Blaszkowiec_drobnozarodnikowy
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0