Błyskoporek podkorowy

kategoria: grzybrodzina: szczeciniakowate
nazwa polska: Błyskoporek podkorowy
inne nazwy polskie: Błyskoporek podkorowy czaga, Błyskoporek ukośny, Czarna huba, Czyr brzozowy, Huba brzozowa, Huba skośnorurkowa, Huba ukośna, Włóknouszek ukośny
nazwy zwyczajowe: Czaga, Czyr
nazwa łacińska: Inonotus obliquus
synonimy łacińskie: Boletus obliquus (1801), Fomes obliquus (1885), Fuscoporia obliqua (1951), Mucronoporus obliqua (1889), Phaeoporus obliquus (1888), Phaeoporus obliquus (2006), Phellinus obliquus (1903), Physisporus obliquus (1826), Polyporus obliquus (1821), Poria obliqua (1881), Scindalma obliquum (1898), Xanthochrous obliquus (1928)
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Erik Acharius oraz Christiaan Hendrik Persoon, 1801 r.
aktualna klasyfikacja: Albert Pilát, 1942 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: rzadki
ochrona prawna: 
częściowa ochrona gatunkowa
kategoria zagrożenia: 
R (rzadkie, potencjalnie zagrożone)
zasięg na świecie: występuje na półkuli północnej w Europie, Ameryce Północnej oraz w Azji,
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
czas życia: owocniki wieloletnie
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: guzowata, brodawkowata, spękana narośl bokiem przyrośnięta do drzewa, kształt nieregularny, zewnętrzna warstwa owocnika jest wyschnięta, twarda, łupliwa, zwęglona i podobna do żużlu[1]
owocnik – powierzchnia: matowa
owocnik – kolor: czarnobrunatny lub czarnogranatowy, rudobrązowymi miejscami pęknięć
owocnik – średnica: Ø – 50 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – kształt: rurki jednowarstwowe, ukośne
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: 1 – 3 cm
miąższ – kształt: od skórzasto-mięsistego (młode owocniki) do korkowatego, suchego, twardego, łamliwego (starsze owocniki)
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zapach: lekko winny, przyjemny, zapachu brzozowego drewna
miąższ – smak: brak
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: pasożyt
podłoże: drewno (obumierające lub martwe drewno drzew liściastych)
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: najczęściej: Brzoza brodawkowata, Topola osika, rzadziej: Klon, Olsza, Grab, Buk, Jarzębina, Wiąz
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: od elipsoidalnych od jajowatych
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 8 – 10 × 5 – 7,5 μm
wysyp zarodników – kolor: bezbarwny
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: B
minerały: żelazo, magnez mangan, potas, wapń, cynk, miedź, fosfor
kwasy: kwas betulinowy
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: polisacharydy, tryptofan, glicynę, cysteinę, polifenole
ciekawostki
Ze względu na swoją strukturę zapalony Błyskoporek podkorowy potrafi tlić się i żarzyć przez kilka godzin. Z tego powodu dawne ludy północnych rejonów Eurazji oraz Ameryki Północnej, które nie znały jeszcze sztuki rozniecania ognia, używały go do przenoszenia ognia.[1]
Błyskoporek podkorowy zawiera ogromne ilości barwnika melaniny.
Zewnętrzna strona grzyba pod wpływem promieni słonecznych zmienia kolor na głęboką czerń, podczas gdy wnętrze pozostanie w jasno pomarańczowym kolorze.
W Rosji i Kanadzie grzyb ten jest określany jako grzyb jadalny.
etymologia
Na Syberii grzyb ten nazywany jest “Darem Boga” i “Grzybem nieśmiertelności”. W Chinach nazywany jest “Królem roślin”. W Japonii ma przydomek “Diament z lasu”.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
W niektórych krajach Europy (wschód Europy) wykonuje się napar z tego grzyba poprawiający samopoczucie, wykazujący działanie przeciwzapalne (w leczeniu zapalenia jelit) i leczący dolegliwości żołądkowe.[1,2]
Z owocników tego grzyba wytwarza się wyciąg o leczniczym działaniu – regulujący metabolizm i ciśnienie krwi oraz zwiększający odporność organizmu.[1]
Potwierdzono skuteczność wyciągu z Błyskoporka podkorowego w leczeniu HIV-1 i wrzodów żołądka, oraz jego cytostatyczne działanie przeciwko niektórym nowotworom (jelit i wątroby).[1,2]
Pomaga spowolnić proces starzenia się komórek. Wykazuje działanie regulujące cholesterol. Wspomaga układ naczyniowo-sercowy. Jest zalecany przy leczeniu cukrzycy, detoksykacji, wyjazuje silne działanie przeciwutleniające, wspomaganie trawienia, wspomaganie leczenia zapalenia żołądka, działanie hepatoochronne (ochrona wątroby), działanie przeciwbólowe. Wspomaga funkcje umysłowych – pamięć, koncentracja, myślenie (hamuje w mózgu enzym acetylcholinesterazy). Czyści krew, wzmacnia oczy i włosy i jest prawdopodobnie najsilniejszym adaptogenem.[2]
Ilość antyoksydantów w tym grzybie jest tak ogromna, ze zajmuje on pierwsze miejsce w skali ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) – będącej uniwersalną miarą działania antyoksydacyjnego pokarmów. [3]
Chaga posiada ponad 25 – 50 razy więcej SOD (ang. SuperOxide Dismutase) niż pozostałe grzyby i jest najbogatszym źródłem tego enzymu spośród wszystkich znanych pokarmów. SOD dysmutaza ponadtlenkowa to antyoksydant komórkowy. Jest pierwszą linią obrony przed uszkodzeniami spowodowanymi utlenieniem. Uwzględnienie w diecie pokarmów bogatych w antyoksydant jest kluczowe do zachowania dobrego zdrowia wraz z wiekiem. W badaniu z 1984 roku Richard Cutler z NIH (National Institutes of Health) dowiódł, że u wszystkich organizmów żywych ilość enzymu SOD jest czynnikiem najsilniej skorelowanym ze średnią długością życia. Żółwie posiadające największy poziom tego enzymu osiągają wiek nawet kilkuset lat a niektóre gatunki drzew nawet kilka tysięcy lat. To obrazuje jak ważny jest SOD. [3]
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Gatunek ten wywołuje białą zgniliznę drewna.
Powoduje zazwyczaj obumarcie drzewa, na którym rośnie. Swojego żywiciela atakuje w miejscach ran.[1]
zwalczanie chorób grzybowych
Ochrona przed skutkami jakie wywołuje ten grzyb polega na zabezpieczaniu ran środkami grzybobójczymi i opryskiwaniu drzew po cięciach pielęgnacyjnych oraz usuwaniu zaatakowanych przez Błyskoporka podkorowego gałęzi lub całych drzew.[1]
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Lecznicze własności Błyskoporka podkorowego znano już co najmniej od XVI wieku. Według podań wyleczono nim z raka wargi ruskiego księcia Włodzimierza Monomacha. [1]
gatunek podobny: Ø
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Błyskoporek_podkorowy
2 źródło: https://domiuroda.pl/pl/n/Chaga-czyli-blyskoporek-podkorowy-zdrowotny-grzyb/164
3 źródło: https://www.solvelabs.eu/blog/45_jak-dziala-chaga-grzyb-dlugowiecznosci.html

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.