Boczniaczek pomarańczowożółty

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: Phyllotopsidaceae
charakterystyka: niejadalny, rzadki, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Boczniaczek pomarańczowożółty
inne nazwy polskie: Bedłka gnieździsta, Bedłka gnieźna, Boczniak gnieździsty
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Phyllotopsis nidulans
synonimy łacińskie: Agaricus jonquilla (1855), Agaricus nidulans (1798), Claudopus nidulans (1887), Crepidotus jonquilla (1888), Crepidotus nidulans (1872), Dendrosarcus nidulans (1898), Panus nidulans (1930), Panus stevensonii (1879), Pleurotus nidulans (1871), Pocillaria stevensonii (1898)

nazwa angielska: Mock oyster, Orange oyster
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1798 r.
aktualna klasyfikacja: Rolf Singer, 1936 r.
powszechność w kraju: rzadki
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
V (narażone, zagrożone wyginięciem)
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: kwiecień – grudzień
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego, muszlowatego (młode owocniki) do bardziej rozpostartego (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: kapelusz jasno-ochrowo-żółty, pomarańczowożółty (jasny w dni suche, ciemniejszy w dni wilgotne)
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 2,5 – 10 cm
owocnik – wysokość: 2 – 5 cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: podwinięty, pofalowany, pilśniowy
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: filcowata lub aksamitna
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki promieniste, ekscentryczne, szerokie, z między-blaszkami, ostrza gładkie
hymenofor – nasada: blaszki zbiegające
hymenofor – kolor: od od pomarańczowego do rdzawożółtego
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: cienki, twardy, elastyczny, sprężysty
miąższ – kolor: żółty, nieco jaśniejszy od koloru owocnika[1]
miąższ – zapach: nieprzyjemny[1], mdlący[1], gnijącej roślinności[1], kapuściany
miąższ – siła zapachu: niewyraźny
miąższ – smak: łagodny, przyjemny, grzybowy
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak lub nie[1]
trzon – typ: ekscentryczny
trzon – kształt: pełny, w formie wydłużonej części kapelusza[2]
trzon – struktura: Ø
trzon – powierzchnia: kosmkowata
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: kolor owocnika
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: nie
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno (martwe drewno drzew liściastych oraz iglastych, pnie, pniaki)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Grab, Buk, Orzech włoski, Jarzębina, Lipa, Wiąz pospolity, Olcha, Jodła, Świerk, Sosna
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: od bladoróżowego do różowobrązowego
zarodniki – kształt: eliptyczne, zakrzywione, cylindryczne, wydłużone
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 5 – 8 × 1,5 – 4 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø

galeria obrazująca hymenofor

informacje
ciekawostki
Gatunek ten wybiera chłodne miesiące, często można je spotkać w zimie zagrzebane w śniegu.
Kilka atlasów określa ten gatunek jako jadalny – ale choćby ze względu na nieprzyjemny zapach i rzadkość występowania nie powinien być zbierany.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Boczniaczek pomarańczowożółty został umieszczony się na listach gatunków zagrożonych w Polsce oraz w Austrii, Belgii, Niemczech i Danii.[2]
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Boczniaczek pomarańczowożółty wywołuje brunatną zgniliznę drewna.
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Ciżmówka miękka
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: dużo jaśniejszy, wręcz białawy kolor owocnika, mniej aksamitna powierzchnia
gatunek podobny:
nazwa polska: Łycznik późny
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: oliwkowo-zielona barwa, występuje tylko na drzewach liściastych, posiada nieco większe i masywniejsze owocniki
gatunek podobny:
nazwa polska: Ponurnik bocznotrzonowy
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: mniej intensywna barwa, brązowa barwa wysypu zarodników

galeria obrazująca gatunki podobne, najczęściej mylone

[1] źródło: https://whaleshares.io/@marianomariano/winter-arboreal-mushrooms-mock-oyster-orange-oyster-phyllotopsis-nidulans
[2] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Boczniaczek_pomara%C5%84czowo%C5%BC%C3%B3%C5%82ty

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1

Prawa autorskie.