Boczniak ostrygowaty

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: boczniakowate
nazwa polska: Boczniak ostrygowaty
inne nazwy polskie: Bedłka ostrygowata, Bocznotrzonowiec ostrygokształtny, Przyuszek ostrygowaty
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Pleurotus ostreatus
synonimy łacińskie: Agaricus ostreatus (1774), Agaricus revolutus (1867), Agaricus salignus (1801), Crepidopus ostreatus (1821), Dendrosarcus ostreatus (1898), Dendrosarcus revolutus (1898), Pleurotus revolutus (1876), Pleurotus salignus (1871)

nazwa angielska: Oyster Mushroom
określenie nazwy polskiej: Henryk Orłoś, 1951 r.
pierwsza klasyfikacja: Nikolaus Joseph von Jacquin, 1774 r.
aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r.
powszechność w kraju: pospolity
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb jesienny, zimowy, wiosenny
okres występowania: październik – marzec
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od łukowatego z długo podwiniętym brzegiem (młode owocniki) do muszlowatego, wachlarzowatego lub lejkowatego (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: zróżnicowany, od białego do ciemnoszarego, brązowego, stalowego, stalowoniebieskiego, fioletowego
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 5 – 25 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: Ø
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: gładka, naga, tylko przy trzonie pokryta białą pilśnią
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki gęste
hymenofor – nasada: blaszki zbiegające na trzon
hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do siwego (starsze owocniki)
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ części głównej owocnika:
miąższ – kształt: od miękkiego (młode owocniki) do sprężystego (starsze owocniki), korkowy i zdrewniały w trzonie (starsze owocniki)
miąższ – kolor: biały
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: grzybowy
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ – smak: łagodny
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: ekscentryczny
trzon – kształt: głęboko osadzony w kapeluszu
trzon – struktura wewnętrzna: Ø
trzon – powierzchnia: naga, tylko przy podstawie pokryta szczecinkami
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: biały, siwy
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: 1 – 4 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
podstawa trzonu – powierzchnia: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o zmiennej barwie
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ światła: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: skupione grupy, kępy
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno
podłoże – właściwości: martwe pnie drzew lub żywe ale osłabione, stare czy uszkodzone drzewa
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Grab, Buk, Wierzba, Topola, Robinia akacjowa, Brzoza, Orzech włoski [1]
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
okres występowania: październik – marzec
pora wzrostu: dni chłodne
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: biały lub brązowy
zarodniki – kształt: elipsoidalne
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 8 – 11 × 3 – 4 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: B, C, E, PP, D2
minerały: wapń, żelazo, potas, jod
kwasy: olejowy, linolenowy, foliowy
pozostałe: aminokwasy: treonina, leucyna, walina, fenyloalanina
informacje
ciekawostki
Boczniak ostrygowaty jest między innymi grzybem drapieżnym. Nicienie zasiedlające próchniejące drewno są paraliżowane substancjami chemicznymi wydzielanymi przez strzępki grzyba, które następnie wnikają do ich ciał i trawią je. [1]
Jest dość wytrzymały na mróz, jednak w okresie wytwarzania owocników potrzebuje dużo światła. Przy zbyt małej jego ilości nie wytwarza owocników lub są one małe. [1]
Badania przeprowadzone w Meksyku wykazały, że Boczniak ostrygowaty może być hodowany na zużytych pieluchach jednorazowych, redukując masę i objętość ich degradowalnych komponentów nawet o 90%. Powstałe w eksperymentalnej hodowli owocniki miały normalny wygląd, wysoką zawartość białka i były wolne od patogenów chorób ludzkich. [1]
etymologia
Boczniak ostrygowaty rośnie w w grupach składających się z wielu większych i mniejszych okazów, często kępkowato pozrastanych, przypominających ławice ostryg, skąd pochodzi nazwa tego gatunku.[1]
odmiany i formy
Ø
uprawa
Tak, uprawiany amatorsko oraz na skalę masową (uprawia się go na słomie) [1]
transport
To gatunek łatwy w transporcie.
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Grzyb ten nie jest atakowany przez insekty.
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Naukowcy japońscy wykazali, że pleuran zawarty w tym grzybie może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych, natomiast badacze słowaccy wyizolowali z Boczniaka beta-glukan – związek który poprawia odporność organizmu i zwalczają niektóre nowotwory.
Boczniaki ostrygowate obniżą stężenie cholesterolu i poziom cukru, poprawią stan układu krwionośnego. Boczniaki zawierają ergotioneinę (przeciwutleniacz), chroniący komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Boczniaki nie tracą większości leczniczych składników nawet podczas gotowania.
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
– suszenie
– smażenie
– duszenie
– marynowanie
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Należy unikać dużych kapeluszy ponieważ są łykowate. Grzyb ten myjemy szybko i sprawnie bo łatwo nasiąka wodą.
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Boczniak białożółty
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: jaśniejszy, białawy kapelusz o powierzchni nieco kosmkowatej
gatunek podobny:
nazwa polska: Boczniak łyżkowaty
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: jasny kapelusz, anyżkowy zapach, występuje wczesnym latem do jesieni
gatunek podobny:
nazwa polska: Boczniak rowkowanotrzonowy
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: trąbkowaty kapelusz, rowkowany trzon
gatunek podobny:
nazwa polska: Łycznik późny
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: mniejszy, zielonkawe odcienie
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Boczniak_ostrygowaty

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5

Prawa autorskie.