Borowiczak dęty
kategoria: grzyb | rodzina: maślakowate |
nazwa polska: Borowiczak dęty inne nazwy polskie: Borowiec dęty, Borowik pustotrzonowy, Maślak dęty nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Suillus cavipes synonimy łacińskie: Boletinus cavipes (1867), Boletinus cavipes (1938), Boletinus cavipes (1888), Boletinus porosus, Boletopsis cavipes (1900), Boletus cavipes (1836), Boletus porosus (1891), Euryporus cavipes (1886), Paxillus porosus (1847) |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Wilhelm Opatowski, 1836 r. aktualna klasyfikacja: A.H. Sm. oraz Thiers, 1964 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
powszechność w kraju: rzadki ochrona prawna: częściowa ochrona gatunkowa kategoria zagrożenia: R (rzadkie, potencjalnie zagrożone) |
zasięg na świecie: Ø |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: czerwiec – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny średniej jakości smak ogólny: grzybowy zapach ogólny: nieznaczny wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego, stożkowatego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), kapelusz z delikatnym garbkiem na środku, brzeg kapelusza od podwiniętego (młode owocniki) do ostrego (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: matowa, sucha, pokryta drobnym zamszem, łuseczkami, kosmkami, skórka trudna do oddzielenia owocnik – kolor: kapelusz – od jasnożółtego do ciemnobrązowego, cynamobrązowego, czerwonobrązowego owocnik – średnica: 4 – 17 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: rurkowy hymenofor – kształt: rurki krótkie, pory bardzo duże, promieniście wydłużone, nieregularne, czworokątne, zwężające się przy brzegu kapelusza, średnica poru to 0,5 do 1,5 mm hymenofor – nasada: rurki nieco zbiegające na trzon hymenofor – kolor: rurki – od bladożółtego, okryte jasną osłoną (młode owocniki) do oliwkowego (starsze owocniki), pory koloru rurek hymenofor – wysokość: 5 – 12 mm miąższ – kształt: gąbczasty, elastyczny ale w trzonie bardziej zwarty miąższ – kolor: od białawego (w kapeluszu) do brązowawego (w trzonie) miąższ – zapach: słaby, nieznaczny, przyjemny, grzybowy miąższ – smak: łagodny lub lekko kwaśny (gorzki u starszych owocników), grzybowy trzon – występowanie: Ø trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny, walcowaty, dołem zgrubiały, pusty na całej długości ale w dolnej części o większej średnicy, grube ścianki trzon – powierzchnia: powyżej pierścienia – pokryta drobną siateczką, poniżej pierścienia – filcowata (podobnie jak kapelusz) trzon – kolor: pomarańczowy, ogólnie koloru kapelusza ale nieco jaśniejszy trzon – średnica: 0,5 – 2 cm trzon – wysokość: 4 – 10 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: tak pierścień – kształt: resztki osłony, zgrubienie pierścień – kolor: białawy pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: symbiont podłoże: gleba (niezbyt kwaśna, gliniasta, wapienna) terytorium: lasy iglaste gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Modrzew europejski gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie(najczęściej) wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: elipsoidalno-wrzecionowate zarodniki – kolor: od bezbarwnego do żółtawego zarodniki – wymiary: 7 – 10 × 3 – 4 μm wysyp zarodników – kolor: żółtooliwkowy lub jasnozielony |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: miąższ bardzo wodnisty w dni deszczowe wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: nie trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Borowiczak dęty występuje wyłącznie pod modrzewiami i częściej w górach niż w terenach nizinnych. |
Grzyb ten jest rzadki ponieważ żyje w symbiozie tylko i wyłącznie z Modrzewiem, który w Polsce stanowi jedynie 2% składu gatunkowego lasów. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
To zwykle gatunek dość mocno robaczywy. |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Maślak czerwony |
cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: Maślak dęty forma żółta |
cechy odróżniające: kapelusz koloru złotożółtego, cytrynowożółtego |
gatunek podobny: Maślak trydencki |
cechy odróżniające: pełny trzon, hymenofor przebarwia się pod uciskiem na kolor czerwonobrązowy, pory małe oraz czerwono-pomarańczowe, trzon pełny w środku |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0