Borowik szlachetny

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: borowikowce
rodzina: borowikowate
nazwa polska: Borowik szlachetny
inne nazwy polskie: Borowik jadalny, Borowik zwyczajny, Grzyb biały, Grzyb borowik, Grzyb dębowy, Grzyb jadalny, Grzyb majowy, Grzyb prawdziwy, Grzyb prawdziwy, Grzyb prawy, Grzyb sprawiedliwy, Grzyb właściwy
nazwy potoczne: Borowik, Borownik, Borowy, Grabak, Prawak, Prawdzik, Prawdziwek, Prawdziwiec, Prawik, Przawdziwik
nazwa łacińska: 
Boletus edulis
synonimy łacińskie: Boletus betulicola (1974), Boletus edulis(1966)

nazwa angielska: Cep, Porcini, Penny Bun Bolete
określenie nazwy polskiej: Alina Skirgiełło, 1960 r.
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste Francois Pierre Bulliard, 1782 r.
aktualna klasyfikacja: Jean Baptiste Francois Pierre Bulliard, 1782 r.
powszechność w kraju: powszechny
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: czerwiec – listopad
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: jadalny
kategoria smaku:
 jadalny bardzo dobrej jakości
smak ogólny: grzybowy
zapach ogólny: grzybowy
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy rurkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: od półkolistego, poduchowato-sklepionego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: kapelusz – od białego (młode owocniki) po ciemnobrązowego (starsze owocniki)
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 5 – 15(max 25)[2] cm
owocnik – wysokość: 5 – 25 cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: Ø
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: gładka lub nieco pomarszczona, matowa
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: skórka nie oddziela się od miąższu
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: rurki w pobliżu trzonu wolne lub wycięte
hymenofor – kolor: rurki od szarobiałego (młode owocniki) do żółtego, oliwkowozielonego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: 8 – 30 mm
integralność hymenoforu z miąższem: rurki łatwo oddzielają się od miąższu
ujście hymenoforu – kształt: pory drobne, okrągławe
ujście hymenoforu – kolor: pory tego samego koloru co rurki
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: od jędrnego, twardego, mięsistego (młode owocniki) do gąbczastego (starsze owocniki)
miąższ – kolor: od białego (młode owocniki) do jasnożółtego (starsze owocniki)
miąższ – zapach: grzybowy, przyjemny
miąższ – siła zapachu: słaby
miąższ – smak: łagodny, grzybowy, orzechowy, przyjemny
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: maczugowaty, pękaty, mocny, baryłkowaty, cylindryczny (tylko starsze owocniki)
trzon – struktura: pełny
trzon – powierzchnia: na jasnym, białym tle wzdłużnie czerwonobrązowo marmurkowaty[1], filcowata, jasna siateczka w górnej części
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: biały
trzon – średnica: 1,5 – 7(max 10) cm
trzon – wysokość: 5 – 20 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: Ø
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: powierzchnia kapelusza nieco lepka w dni wilgotne
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba (kwarcytowa, kwaśna, ubogie piaski, ściółka iglasta, surowy humus, rzadziej gleba wapienna o zakwaszonej powierzchni)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy mieszane, lasy liściaste(nieco rzadziej), ogrody, parki
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Świerk pospolity, Sosna zwyczajna, Buk zwyczajny, Dąb
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: oliwkowy, oliwkowobrunatny, zielonawy
zarodniki – kształt: wrzecionowaty
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: miodowo-złoty[2]
zarodniki – wymiary: 14 – 18(max 20)[2] × 4,5 – 5,5(max 6)[2] μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: 23 – 34 kcal/100 g
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: A, B1, B2, B3, C, D, E, PP
minerały: fosfor, magnez, potas, żelazo
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Amatorzy Borowika szlachetnego to między innymi myszy leśne, myszy polne, ślimaki, czerwie muchówek.[5]
Drastyczny spadek liczebności Borowika rejestrowany jest w wielu miejscach Europy – nadmierne pozyskiwanie drewna, zręby – eliminują tego grzyba z lasów. W Polsce w 1992 roku Borowik na chwilę został umieszczony na „Czerwonej liście grzybów wielkoowocnikowych zagrożonych w Polsce”. [5]
Borowik szlachetny to gatunek rzadki w Ameryce Północnej.[3]
Obok Pieprznika jadalnego – Borowik jest najważniejszym grzybem eksportowym.[4]
Borowik szlachetny to grzyb idealny do suszenia – ze względu na silny, specyficzny, piękny aromat.
etymologia
Boletus edulis to nazwa łacińska tego gatunku a edulis – znaczy jadalny.
odmiany i formy
Ø
uprawa
Tak (próby), ale brak zadowalających wyników.
transport
To gatunek bardzo łatwy w transporcie.
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
To gatunek dopuszczony do obrotu.
uwagi ogólne
Borowik szlachetny ma wysoką zdolnością do kumulowania metali ciężkich (np. rtęci) – dlatego grzyby te należy zbierać z dala od ruchliwych ulic.
właściwości prozdrowotne
Owocniki Borowika szlachetnego, w których występuje alkaloid – gercemina, używane są do wytwarzania ekstraktów stosowanych m.in. przy odmrożeniach.
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
– smażenie (na oleju lub maśle)
– zapiekanie
– marynowanie
– kiszenie
– mrożenie
– suszenie
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
“Borowik należy do najulubieńszych grzybów jadalnych, będąc spożywany tak surowy jak i rozmaicie przyprawiły. Zwykle przechowują go na zimę pokrajany w krążki i wysuszony; w tym zaś stanie, w krajach w niego bardzo okwitujących, na przykład w Czechach, prowadzą nim znaczny handel. Miejscami próbowano go rozmnażać sztucznie, tak jak Pieczarki; jednak nie wszędzie usiłowania uwieńczył pomyślny skutek. Professor Krombholz radzi, obłóczkę starszych grzybów, którą się zwykle odrzuca przed gotowaniem, zasiewać do czarnej leśnej ziemi, po miejscach cienistych i zasłonionych od burz gwałtownych.”

“Najważniejsze grzyby jadalne i jadowite”, 1860 r.
“Natomiast kataplazmy z ugotowanych w mleku świeżych lub suszonych borowików (Boletus edulis) stosowano w leczeniu „skuły” – cierpienia ogólnego, powodującego „zepsucie” krwi. „Skuła” prowadziła do ogólnego osłabienia i wychudzenia organizmu. Jeśli podczas leczenia uformowały się guzy, przez które choroba mogła wyjść z ciała, prowadziło to do wyzdrowienia, w przeciwnym razie spodziewano się śmierci chorego.”

“Przyczynek do lecznictwa ludowego”, Frańciszek Werenko, 1896 r.
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Borowik sosnowy
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: ciemny trzon
gatunek podobny:
nazwa polska: Borowik usiatkowany
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: występuje częściej w lasach liściastych
gatunek podobny:
nazwa polska: Goryczak żółciowy
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: silny, piekący smak, rurki koloru jasnoróżowego (starsze owocniki)
[1] źródło: Grzyby, Edmund Garnweidner, 1997
[2] źródło: Poznajemy grzyby, Aurel Dermek, Albert Pilát, 1990 r.
[3] źródło: Grzyby środkowej Europy, Mirko Svrček, Bohumil Vančura, 1987 r.
[4] źródło: Grzyby owocnikowe i ich oznaczanie, Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda, 1968 r.
[5] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Borowik_szlachetny

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.2

Prawa autorskie.