Bruzdniczek największy
kategoria: grzyb | rodzina: dzwonkówkowate |
nazwa polska: Bruzdniczek największy inne nazwy polskie: Bedłka podsadka, Rumieniak podsadka, Sadówka podsadka nazwy zwyczajowe: Majówka, Podsadka, Sadówka nazwa łacińska: Clitopilus prunulus synonimy łacińskie: Agaricus orcella (1793), Agaricus prunulus (1772), Clitopilus orcella (1871), Clitopilus prunulus (1871), Clitopilus prunulus (1915), Clitopilus prunulus (1941), Paxillopsis prunulus (1939), Paxillopsis prunulus (1940), Paxillus prunulus (), Paxillus prunulus (1886), Pleuropus orcellus (1821), Pleuropus prunulus (1917) |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Giovanni Antonio Scopoli, 1772 r. aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
powszechność w kraju: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: pospolity na półkuli północnej w strefie klimatu umiarkowanego, występuje także w Ameryce Środkowej i Australii |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: lipiec – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny dobrej jakości smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do łukowatego z zapadniętym środkiem, lejkowatego (starsze owocniki), brzeg zawsze podwinięty owocnik – powierzchnia: naga, od matowej (w dni suche) do śluzowatej (w dni wilgotne) owocnik – kolor: biały, białoszary owocnik – średnica: 3 – 10 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki gęste, niskie, nierównej długości hymenofor – nasada: blaszki dość głęboko zbiegające na trzon hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do różowawego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: miękki, elastyczny miąższ – kolor: biały miąższ – zapach: przypomina świeżo zmieloną mąkę miąższ – smak: nieznaczny, łagodny trzon – występowanie: Ø trzon – typ: centryczny lub ekscentryczny(rzadko) trzon – kształt: cylindryczny, pełny, dołem zwężony trzon – powierzchnia: włókniście żłobiona, oszroniona trzon – kolor: biały trzon – średnica: 0,8 – 2 cm trzon – wysokość: 3 – 7 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: gleba (obojętna, zasadowa) terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, wśród mchów, oświetlone miejsca, na leśnych ścieżkach i drogach, polany, łąki śródleśne gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie(najczęściej) wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: szerokowrzecionowate zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 10 – 14 × 5 – 6 μm wysyp zarodników – kolor: różowawy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: nie trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
To gatunek bardzo łatwy w transporcie. |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
To gatunek niedopuszczony do obrotu. |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– gotowanie – suszenie |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Dzwonkówka trująca |
cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: Lejkówka liściowa |
cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: Kępkowiec białawy |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0