Bruzdniczek największy

kategoria: grzybrodzina: dzwonkówkowate
nazwa polska: Bruzdniczek największy
inne nazwy polskie: Bedłka podsadka, Rumieniak podsadka, Sadówka podsadka
nazwy zwyczajowe: Majówka, Podsadka, Sadówka
nazwa łacińska: Clitopilus prunulus
synonimy łacińskie: Agaricus orcella (1793), Agaricus prunulus (1772), Clitopilus orcella (1871), Clitopilus prunulus (1871), Clitopilus prunulus (1915), Clitopilus prunulus (1941), Paxillopsis prunulus (1939), Paxillopsis prunulus (1940), Paxillus prunulus (), Paxillus prunulus (1886), Pleuropus orcellus (1821), Pleuropus prunulus (1917)
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Giovanni Antonio Scopoli, 1772 r.
aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: pospolity na półkuli północnej w strefie klimatu umiarkowanego, występuje także w Ameryce Środkowej i Australii
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: lipiec – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do łukowatego z zapadniętym środkiem, lejkowatego (starsze owocniki), brzeg zawsze podwinięty
owocnik – powierzchnia: naga, od matowej (w dni suche) do śluzowatej (w dni wilgotne)
owocnik – kolor: biały, białoszary
owocnik – średnica: 3 – 10 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki gęste, niskie, nierównej długości
hymenofor – nasada: blaszki dość głęboko zbiegające na trzon
hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do różowawego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: miękki, elastyczny
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: przypomina świeżo zmieloną mąkę
miąższ – smak: nieznaczny, łagodny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny lub ekscentryczny(rzadko)
trzon – kształt: cylindryczny, pełny, dołem zwężony
trzon – powierzchnia: włókniście żłobiona, oszroniona
trzon – kolor: biały
trzon – średnica: 0,8 – 2 cm
trzon – wysokość: 3 – 7 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: gleba (obojętna, zasadowa)
terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, wśród mchów, oświetlone miejsca, na leśnych ścieżkach i drogach, polany, łąki śródleśne
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie(najczęściej)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: szerokowrzecionowate
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 10 – 14 × 5 – 6 μm
wysyp zarodników – kolor: różowawy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: nie
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
To gatunek bardzo łatwy w transporcie.
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
To gatunek niedopuszczony do obrotu.
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– gotowanie
– suszenie
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Dzwonkówka trująca
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Lejkówka liściowa
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Kępkowiec białawy
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.