Buławniczka sitowata

kategoria: grzyb
rodzina: pałecznicowate
nazwa polska: Buławniczka sitowata
inne nazwy polskie: Buławka nitkowata, Buławniczka nitkowata, Buławka sitowata, Macnik nitkowaty, Macnik sitowiowy
nazwa łacińska: Typhula juncea
inne nazwy łacińskie: Clavaria hortulana (1922), Clavaria juncea (1818), Clavaria pilipes (1792), Clavariadelphus junceus (1950), Pistillaria oleae (1950), Typhula oleae (1928), Typhula ramentacea (1821), Macrotyphula juncea (1974)
autor nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1985 r.
pierwsza klasyfikacja: Johannes Baptista von Albertini oraz Lewis David von Schweinitz, 1805 r.
aktualna klasyfikacja: Petter Adolf Karsten, 1882 r.
powszechność: rzadki
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
R (rzadkie, potencjalnie zagrożone)
handel: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
Ø
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: październik – listopad
okres maksymalny: sierpień – grudzień
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: klawarioidalny
owocnik – kształt: bardzo cienki i wysmukły, nitkowaty, zwykle pojedynczy, pałeczkowaty, niekiedy u szczytu rozdwojony, szczyt nieco zaostrzony, wewnątrz od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: gładka (u podstawy trochę włókienkowato-filcowaty), sucha
owocnik – kolor: od jasnożółtego, ochrowożółtego do cielistobrązowego
owocnik – średnica: 0,5 – 2(3) mm
owocnik – wysokość: 3 – 7(15) cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: część trzonowa nieco wygięta
trzon – powierzchnia: część tzonowa włókienkowato-filcowata
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
miąższ – kształt: cienki, elastyczny
miąższ – kolor: biały
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: niewyraźny, kwaśny
miąższ – smak: niewyraźny, łagodny
pierścień: brak
pochwa: brak
mleczko: brak
gutacja: Ø
higrofaniczność: Ø

podłoże: liście (opadłe liście i łodygi liści drzew i krzewów liściastych)
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy liściaste, ciemne, wilgotne miejsca
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Brzoza brodawkowata, Topola, Dąb, Buk, Jesion, Jawor
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie (kilkadziesiąt a nawet kilkaset owocników w grupie)

zarodniki – kształt: elipsoidalne, bez pory rostkowej, gładkie
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 6 – 10,5 × 3 – 5,4 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
ciekawostki
Jest to grzyb delikatny ale zarazem mocny przyrośnięty do podłoża.
Gatunek ten tworzy dosyć obfite ryzomorfy.
etymologia
Ø
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historycznebibliografia
ØØ
gatunek podobnycechy odróżniające
Clavaria fuscatabielsza barawa, zapach czosnku, brak ryzoformów
Pałecznica rurkowataznacznie większa, 20–30 cm wysokości, około 4–10 mm grubości, zwykle rośnie pojedynczo, rośnie na gałązkach

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

You cannot copy content of this page