Chrząstkoskórnik purpurowy

kategoria: grzybrodzina: kielisznikowate
nazwa polska: Chrząstkoskórnik purpurowy
inne nazwy polskie: Pleśniak purpurowy, Skórnik purpurowy, Skórniak purpurowy, Ziarnoskórnik purpurowy
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Chondrostereum purpureum
synonimy łacińskie: Auricularia persistens, Corticium nyssae, Phylacteria micheneri, Stereum ardoisiacum, Stereum argentinum, Stereum atrozonatum, Stereum lilacinum, Stereum micheneri, Stereum nipponicum, Stereum pergameneum, Stereum purpureum, Stereum rugosiusculum, Stereum spegazzianum, Stereum spegazzinianum, Stereum vorticosum, Thelephora purpurea, Thelephora vorticosa
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Christian Hendrik Persoon, 1794 r.
aktualna klasyfikacja: Zdeněk Pouzar, 1959 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
czas życia: Ø
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: rozpostarty
owocnik – kształt: skorupiasty, poduchowaty, do podłoża przyrasta bokiem
owocnik – powierzchnia: owłosiona, filcowata, szczeciniasta
owocnik – kolor: biało-fioletowy, szaro-fioletowy
owocnik – średnica: 1 – 4 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – kształt: woskowy, strefowany
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: od fioletowego do brązowego
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: elastyczny, warstwowany, grubość 1 – 3 mm
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: brak
miąższ – smak: łagodny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: tak
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: pasożyt, saprotrof
podłoże: drewno (martwe i żywe drewno głównie drzew liściastych, głównie na miejscach uszkodzonych, miejscach cięcia)
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, parki, ogrody, zarośla
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Śliwa, Wiśnia, Jabłoń, Grusza, Wierzba, Topola, Klon, Grab, Platan, Dąb, Wiąz, Lilak pospolity, Jodła (rzadko), Świerk (rzadko), Żywotnik (rzadko)
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: owocniki dachówkowato zachodzą na siebie
zarodniki:
zarodniki – kształt: niemal cylindryczne, gładkie
zarodniki – kolor: bezbarwny
zarodniki – wymiary: 5 – 8 × 2,5 – 3 μm
wysyp zarodników – kolor: białawy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Chrząstkoskórnik purpurowy wywołuje zgniliznę drewna typu białego i chorobę drzew owocowych zwaną srebrzystością liści.
zwalczanie chorób grzybowych
Zapobieganie infekcji np. miejsc świeżo ciętych polega na opryskiwaniu fungicydami benzimidazolowymi, lub smaruje specjalną pastą.
Drzewa zainfekowane typ grzybem wycina się (całe lub tylko zainfekowane gałęzie) i spala.
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Niszczyk iglastodrzewny
cechy odróżniające: występuje na drewnie drzew iglastych
gatunek podobny: Niszczyk ząbkowaty
cechy odróżniające: występuje na drewnie drzew iglastych, głównie Sośni
gatunek podobny: Skórowiec fioletowawy
cechy odróżniające: twardszy, ciemniejszy, bardzo rzadki
gatunek podobny: Uszak skórnikowaty
cechy odróżniające: kolor ciemnobrązowy

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.