Ciżmówka kosmata
kategoria: grzyb | rodzina: ciżmówkowate |
nazwa polska: Ciżmówka kosmata inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Crepidotus bresadolae synonimy łacińskie: Agaricus versutus (1877), Crepidotus pubescens (1930), Crepidotus versutus (1887) |
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
sezon: Ø okres występowania: Ø – Ø | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
powszechność w kraju: sporadyczny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø zasięg ogólny: występuje w Ameryce Północnej i w Europie |
trudność identyfikacji: trudne |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: nerkowaty lub półkulisty, cienki, przyrośnięty bokiem, brzegi podwinięte [1] owocnik – powierzchnia: filcowata, sucha owocnik – kolor: od białego (młode owocniki) do ochrowobrązowego (tylko starsze owocniki) owocnik – średnica: 0,5 – 1,5 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: blaszki rozchodzą się promieniście od miejsca przyrośnięcia kapelusza do podłoża, cienkie, rzadkie i postrzępione [1] hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do białoochrowego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: cienki miąższ – kolor: biały miąższ – zapach: niewyraźny[1] miąższ – smak: łagodny[1] trzon – typ: Ø trzon – kształt: niewielki (tylko młode owocniki) trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm pierścień: Ø pochwa: Ø osłona: Ø |
mleczko: Ø gutacja: Ø |
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø reakcje makrochemiczne: Ø |
zmienność: Ø higrofaniczność: nie[1] |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
podłoże: drewno (martwe drewno drzew liściastych, gałązki, pnie, butwiejące liście(rzadko)) [1] sposób odżywiania: saprotrof terytorium: Ø gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Olsza szara[1] gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
zarodniki – kształt: elipsoidalne, niewyraźnie, bardzo drobno punktowane [1] zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 11 – 7 × 4,5 – 6 μm wysyp zarodników – kolor: żółtawobrązowy[1] |
opis |
---|
woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø |
toksyny: Ø |
pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ci%C5%BCm%C3%B3wka_kosmata
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0