Ciżmówka kosmata

kategoria: grzybrodzina: ciżmówkowate
nazwa polska: Ciżmówka kosmata
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Crepidotus bresadolae
synonimy łacińskie: Agaricus versutus (1877), Crepidotus pubescens (1930), Crepidotus versutus (1887)
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
sezon: Ø
okres występowania: Ø – Ø
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
powszechność w kraju: sporadyczny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: występuje w Ameryce Północnej i w Europie
trudność identyfikacji: trudne
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: nerkowaty lub półkulisty, cienki, przyrośnięty bokiem, brzegi podwinięte [1]
owocnik – powierzchnia: filcowata, sucha
owocnik – kolor: od białego (młode owocniki) do ochrowobrązowego (tylko starsze owocniki)
owocnik – średnica: 0,5 – 1,5 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: blaszki rozchodzą się promieniście od miejsca przyrośnięcia kapelusza do podłoża, cienkie, rzadkie i postrzępione [1]
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do białoochrowego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: cienki
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: niewyraźny[1]
miąższ – smak: łagodny[1]
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: niewielki (tylko młode owocniki)
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
pierścień: Ø
pochwa: Ø
osłona: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: Ø
zmienność: Ø
higrofaniczność: nie[1]
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: drewno (martwe drewno drzew liściastych, gałązki, pnie, butwiejące liście(rzadko)) [1]
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: Ø
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Olsza szara[1]
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki – kształt: elipsoidalne, niewyraźnie, bardzo drobno punktowane [1]
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 11 – 7 × 4,5 – 6 μm
wysyp zarodników – kolor: żółtawobrązowy[1]
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Ø
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ci%C5%BCm%C3%B3wka_kosmata

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.