Cudoniella acicularis
kategoria: grzyb rodzina: Tricladiaceae |
nazwa polska: Ø inne nazwy polskie: Ø nazwa łacińska: Cudoniella acicularis inne nazwy łacińskie: Cudoniella acicularis (1893), Fungus minimus (1690), Helotium aciculare (1801), Leotia acicularis (1800), Peziza acicularis (1822), Sarea acicularis (1832) |
autor nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1790 r. aktualna klasyfikacja: Joseph Schröter, 1893 r. |
powszechność: rzadki ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: Ø – Ø okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: apotecjum owocnik – kształt: owocnik zbudowany z trzonu i kapelusza (przypominający grzyby kapeluszowe), kapelusz od kulistego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: gładka owocnik – kolor: od białego (młode owocniki) do szarożółtawego (starsze owocniki), niekiedy z szarawym, czerwonawym lub czarniawym odcieniem owocnik – średnica: 2 – 5(10) mm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny, prosty lub wygięty, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki) trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: biały trzon – średnica: 1 – 2 mm trzon – wysokość: 3 – 10 mm miąższ – kształt: jędrny miąższ – kolor: biały, kremowy miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: niewyraźny miąższ – smak: niewyraźny pierścień: Ø pochwa: Ø mleczko: Ø gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: drewno (martwe drewno drzew liściastych, zwalone pnie, pniaki, gałęzie, drewno wilgotne, często zanurzone nieco w wodzie, rzadko na drewnie drzew iglastych) sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, tereny wilgotne gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Dąb (najczęściej), Kasztan, Buk gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie zarodniki – kształt: prawie cylindryczne, czasem lekko zakrzywione, zwężające się ku obu końcom, nieregularnie wrzecionowate, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 17 – 22 × 4 – 5 μm wysyp zarodników – kolor: Ø |
ciekawostki |
---|
W Wielkiej Brytanii grzyb ten ma nazwę “Dębowa szpilka”. |
W Łotwie uznany za jadalny ale równocześnie został tam objęty ochroną prawną. |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Cudoniella clavus | żółtawa barwa owocników, większe owocniki |
Cudoniella junciseda | rozszerzający się ku górze trzon, nieco inny kształt kapelusza |
Cudoniella rubicunda | kapelusz mniejszy, nieco zlewający się z trzonem |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia