Cudoniella acicularis

kategoria: grzyb
rodzina: Tricladiaceae
nazwa polska: Ø
inne nazwy polskie: Ø
nazwa łacińska: Cudoniella acicularis
inne nazwy łacińskie: Cudoniella acicularis (1893), Fungus minimus (1690), Helotium aciculare (1801), Leotia acicularis (1800), Peziza acicularis (1822), Sarea acicularis (1832)
autor nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1790 r.
aktualna klasyfikacja: Joseph Schröter, 1893 r.
powszechność: rzadki
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
Ø
handel: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
Ø
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: Ø – Ø
okres maksymalny: Ø – Ø
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: apotecjum
owocnik – kształt: owocnik zbudowany z trzonu i kapelusza (przypominający grzyby kapeluszowe), kapelusz od kulistego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: gładka
owocnik – kolor: od białego (młode owocniki) do szarożółtawego (starsze owocniki), niekiedy z szarawym, czerwonawym lub czarniawym odcieniem
owocnik – średnica: 2 – 5(10) mm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, prosty lub wygięty, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki)
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: biały
trzon – średnica: 1 – 2 mm
trzon – wysokość: 3 – 10 mm
miąższ – kształt: jędrny
miąższ – kolor: biały, kremowy
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: niewyraźny
miąższ – smak: niewyraźny
pierścień: Ø
pochwa: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
higrofaniczność: Ø

podłoże: drewno (martwe drewno drzew liściastych, zwalone pnie, pniaki, gałęzie, drewno wilgotne, często zanurzone nieco w wodzie, rzadko na drewnie drzew iglastych)
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, tereny wilgotne
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Dąb (najczęściej), Kasztan, Buk
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie

zarodniki – kształt: prawie cylindryczne, czasem lekko zakrzywione, zwężające się ku obu końcom, nieregularnie wrzecionowate, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 17 – 22 × 4 – 5 μm
wysyp zarodników – kolor: Ø
ciekawostki
W Wielkiej Brytanii grzyb ten ma nazwę “Dębowa szpilka”.
W Łotwie uznany za jadalny ale równocześnie został tam objęty ochroną prawną.
etymologia
Ø
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
bibliografia
Ø
Ø
gatunek podobny
cechy odróżniające
Cudoniella clavus
żółtawa barwa owocników, większe owocniki
Cudoniella junciseda
rozszerzający się ku górze trzon, nieco inny kształt kapelusza
Cudoniella rubicunda
kapelusz mniejszy, nieco zlewający się z trzonem

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

Prawa autorskie.