Czareczka czarniutka
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: kustrzebniaki rząd: kustrzebkowce rodzina: Sarcosomataceae |
charakterystyka: niejadalny, rzadki, brak ochrony gatunkowej |
nazwa polska: Czareczka czarniutka inne nazwy polskie: Uszko czarne[3] nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Pseudoplectania nigrella synonimy łacińskie: Crouania nigrella (1886), Helvella hemisphaerica (1788), Lachnea nigrella (1880), Otidella nigrella (1893), Peziza nigrella (1801), Plectania nigrella (1885), Scypharia nigrella (1886), Sepultaria nigrella (1887), Sphaerospora nigrella (1895) nazwa angielska: Ebony Cup |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1801 r. aktualna klasyfikacja: Karl Wilhelm Gottlieb Leopold Fuckel, 1870 r. |
powszechność w kraju: rzadki trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: R (rzadkie, potencjalnie zagrożone) (brak dokładnej informacji) sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Europie, Ameryce Północnej, Indiach, Japonii i Australii |
sezon: grzyb wiosenny okres występowania: luty – maj |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: Ø cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: łatwe |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: czarkowaty, okrągła miseczka, kubeczkowaty, brak trzonu (lub bardzo krótki[4]), od kulistego, półkulistego (młode owocniki) do wypłaszczonego, spodkowatego (starsze owocniki) część główna owocnika – kolor: czarny, szaroczarny |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 0,5 – 3(max 4)[5] cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: brzeg nierówny, niekiedy popękany, postrzępiony brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: wewnętrzna – błyszcząca, lśniąca, gładka, zewnętrzna – matowa, nieco filcowata, delikatnie owłosiona powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: Ø hymenofor – ulokowanie: powierzchnia wewnętrzna jest powierzchnią zarodnikonośną (reprodukcyjną) hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: chrząstkowaty, elastyczny miąższ – kolor: szarawy, brązowo-czarny miąższ – zapach: niewyraźny miąższ – siła zapachu: Ø miąższ – smak: niewyraźny, łagodny[5] miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: nie[1], tak[4,5] trzon – typ: Ø trzon – kształt: brak[1], bardzo krótki[4,5] trzon – struktura: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: Ø zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: od kilku do kilkadziesiąciu owocników kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno (zakopane w ziemi, butwiejące)[1], gleba[3] podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy iglaste, brzegi lasów, pobocza dróg, zręby, wśród igieł drzew iglastych siedlisko – właściwości: miejsca słoneczne, wśród mchów forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Sosna, Świerk gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały zarodniki – kształt: okrągławe zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 10 × 12(max 14) μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
W tej chwili prowadzi się badania nad właściwościami leczniczymi tego gatunku.[1,2] Z owocników Czareczki czarniutkiej wyizolowano niedawno peptyd o silnym działaniu antybakteryjnym, nad którym prowadzone są badania przez firmą farmaceutyczną Novozymes. Więcej informacji tutaj.[2] Gatunek ten wykazuje zdolność do hamowania wzrostu powszechnej ludzkiej patogennej bakterii Streptococcus pneumoniae (pneumokoki, dwoinki zapalenia płuc).[4] |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Prószyk brudzący nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Pseudoplectania vogesiaca zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Uszko czarniawe nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: brązowawy odcień, większe owocniki |
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Czareczka_czarniutka
[2] źródło: https://biotechnologia.pl/farmacja/sanofi-i-novozymes-wspolnie-na-rzecz-rozwoju-nowych-antybiotykow,4303
[3] źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=374
[4] źródło: https://bie.ala.org.au/species/cf8cbf15-aa97-4075-a671-fe4a7c7ff5e0
[5] źródło: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/GlaenzenderBorstling.htm
przypisy i bibliografia
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1