Czarka austriacka
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: kustrzebniaki rząd: kustrzebkowce rodzina: czarkowate |
charakterystyka: jadalny, sporadyczny, niepodlegający ochronie |
nazwa polska: Czarka austriacka inne nazwy polskie: Ø nazwy potoczne: Szkarłatny kubek elfa nazwa łacińska: Sarcoscypha austriaca synonimy łacińskie: Lachnea austriaca (1889), Molliardiomyces coccineus (1984), Peziza austriaca (1900), Peziza imperialis (1884) nazwa angielska: Scarlet Elfcup |
określenie nazwy polskiej: G. Fiedorowicz oraz D. Kubiak, 1998 r. pierwsza klasyfikacja: Günther Beck von Mannagetta und Lerchenau, 1884 r. aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność w kraju: sporadyczny trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: w okresie od 1983 do 2014 roku Czarka austriacka była na liście gatunków chronionych |
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i Europie |
sezon: grzyb wiosenny okres występowania: luty – maj |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: jadalny kategoria smaku: jadalny niskiej jakości smak ogólny: rzodkiewkowy zapach ogólny: brak wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: miseczkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: od kulistego (młode owocniki) do pucharkowatego, czarkowatego, miseczkowatego a nawet rozpostartego (starsze owocniki) część główna owocnika – kolor: na zewnątrz jasnoróżowy, czerwony, wewnątrz jaskrawy, żywoczerwony |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 1 – 5(max 8) cm owocnik – wysokość: 1 – 2 cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: podwinięty, obły brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: wewnętrzna – gładka, błyszcząca, zewnętrzna – owłosiona (włoski mocno poskręcane co widać pod mikroskopem), filcowata powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: Ø hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: cienki, łykowaty, woskowaty miąższ – kolor: biały miąższ – zapach: brak miąższ – siła zapachu: Ø miąższ – smak: rzodkiewkowy miąższ – siła smaku: słaby miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak lub nie trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny trzon – struktura: pełny trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: białawy trzon – średnica: 0,3 – 0,7 cm trzon – wysokość: 3 – 5 cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: Ø zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno (gałęzie drzew liściastych) podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, łęgi w dolinach rzek, potoków siedlisko – właściwości: miejsca podmokłe, wilgotne, próchnicze, ciepłe forma terenu: częściej obszary górskie |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Wierzba, Olsza szara, Leszczyna, Brzoza, Wiąz, Klon, Bez, Dereń, Topola, Szakłak gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: białawy zarodniki – kształt: podłużnie eliptyczne do cylindrycznych, na końcach wgłębione zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: (min 25)33 – 50 × 12 – 15 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
galeria obrazująca hymenofor
informacje |
ciekawostki |
---|
Owocniki Czarki austriackiej były wykorzystywane w medycynie ludowej Indian północnoamerykańskich – służyły im do sporządzania opatrunków na rany. |
Jeśli znajdziemy ten gatunek warto wokół szukać bardzo rzadkich odmian białych oraz pomarańczowych Czarki austriackiej. |
Grzyb ten jest popularnym źródłem pożywienia dla gryzoni i ślimaków. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– duszenie – marynowanie – jako dodatek do sałatek (jadalna ozdoba) |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Czarka szkarłatna nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: do odróżnienia mikroskopowo, zaokrąglone na końcach zarodniki, proste włoski na zewnętrznej powierzchni miseczek, występuje na podobnych gatunkach drzew ale dodatkowo na: Chmielograb, Jeżyna, Kalina, Orzech, brzeg owocnika strzępiasty |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Czarka jurajska nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: do odróżnienia mikroskopowo, bardzo rzadka, rośnie wyłącznie na drewnie lipy |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Czarnorzęska szczecinkowata nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: obustronnie zabarwiona na czerwono, rzęski na krawędzi |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Dzieżka pomarańczowa nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: pomarańczowa barwa, tworzy owocniki pod koniec lata |
galeria obrazująca gatunki podobne, najczęściej mylone
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.1