Czernidłak błyszczący

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: Ø
rząd: Ø
rodzina: kruchaweczkowate
nazwa polska: Czernidłak błyszczący
inne nazwy polskie: Bedłka atramentowa, Czernidłaczek błyszczący
nazwy potoczne: Mierzwiak, Sadzak, Smolarz
nazwa łacińska: 
Coprinellus micaceus
synonimy łacińskie: Agaricus micaceus 1786, Coprinus micaceus 1838, Coprinus micaceus 2007, Coprinus micaceus 1915, Coprinus micaceus 1838, Coprinus micaceus 1923, Coprinus micaceus 1894, Coprinus micaceus 1975, Coprinus micaceus, Coprinus micaceus 1976, Coprinus micaceus 1838, Coprinus micaceus

nazwa angielska: Glistening Inkcap
określenie nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1896 r.
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1786 r.
aktualna klasyfikacja: Vilgalys, Hopple oraz Jacq. Johnson, 1838 r.
powszechność w kraju: pospolity
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb wiosenny, letni, jesienny
okres występowania: kwiecień – listopad
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 jadalny niskiej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od jajowatego, dzwonkowatego (młode owocniki) do nieco rozpostartego (starsze owocniki), kapelusz z wiekiem rozpływa się od brzegów w gęstą i czarną maź (autoliza)
część główna owocnika – kolor: od pomarańczowego do brązowego, miodowy brązowy, bursztynowy
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 2 – 5 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: prążkowany, od podwiniętego w dół (młode owocniki) do wywiniętego ku górze i czasami popękanego wzdłuż prążkowania (starsze owocniki)
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: pofałdowana, promieniście włóknista, bruzdowana, za młodu pokryta błyszczącymi ziarenkami (pozostałości osłony, łatwo zmywalne w dni deszczowe)
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki gęste, wąsko przyrośnięte
hymenofor – nasada: blaszki zatokowo przyrośnięte
hymenofor – kolor: od białego do czarnego
hymenofor – wysokość: 3 – 6 mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: ostrza długo pozostają białawe
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: kruchy, delikatny
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: przyjemny, grzybowy
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ – smak: łagodny
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, pusty, czasami wygięty
trzon – struktura wewnętrzna: Ø
trzon – powierzchnia: gładka, lśniąca, drobno oprószona, naga
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: biały
trzon – średnica: 2 – 6 mm
trzon – wysokość: 4 – 10(max12) cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: podstawa rozszerzona, często z kołnierzem podobnym do pochwy
podstawa trzonu – powierzchnia: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: Ø
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: kępa
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno (butwiejące pnie, przy korzeniach drzew, zakopane drewno)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, parki, łąki, ogrody
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: czarny, brunatny, ciemnobrązowy
zarodniki – kształt: subeliptyczne, z centralną porą rostkową
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 7 – 11 × 4 – 7 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Jadalne są jasne i młode owocniki. Zebrane owocniki powinny być obrobione i spożyte niemal natychmiast po zebraniu, ponieważ zaczną się rozpływać (autoliza) nawet w ciągu 1 do 3 godzin.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Coprinellus micaceus, gdzie micaceus oznacza “lśniący” lub (według innego źródła) “podobny do ziaren soli”.
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Gatunek ten łatwo bioakumuluje metale ciężkie, takie jak kadm i ołów, więc nie może być zbierany z poboczy dróg lub zanieczyszczonej ziemi.
Według niektórych źródeł Czernidłak błyszczący jest trujący w połączeniu z alkoholem etylowym.
właściwości prozdrowotne
Czernidłak błyszczący jest w trakcje weryfikacji naukowej – ale już badania na myszach wykazały jego właściwości antynowotworowe, antyoksydacyjne oraz aktywność przeciwdrobnoustrojową i przeciwbakteryjną w stosunku choćby do Corynebacterium xerosis i Staphylococcus aureus.
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Ø
nazwa łacińska: Coprinellus xanthothrix
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: żółta, filcowata podstawa trzonu
gatunek podobny:
nazwa polska: Czernidłaczek kanciastozarodnikowy
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: matową powierzchnię, ostrza blaszek nie są białe
gatunek podobny:
nazwa polska: Czernidłak podwórzowy
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: brak błyszczących ziarenek lecz kosmki lub drobne łuski, będące resztkami osłony
gatunek podobny:
nazwa polska: Grzybówka zgięta
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: białe blaszki, drobniejszy kapelusz
gatunek podobny:
nazwa polska: Kruchaweczka zaroślowa
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: kapelusz bez promienistego pomarszczenia
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.3

Prawa autorskie.