Czernidłak pospolity

kategoria: grzybrodzina: kruchaweczkowate
nazwa polska: Czernidłak pospolity
inne nazwy polskie: Bedłka atramentowa, Bedłka czernidło, Bedłka psia, Czernidłak odroślowy, Psia betka
nazwy zwyczajowe: Czernidlak, Mierzwiak
nazwa łacińska: Coprinopsis atramentaria
synonimy łacińskie: Agaricus luridus (1788), Agaricus plicatus (1797), Agaricus sobolifer (1789), Coprinus atramentarius (1838), Coprinus atramentarius (1922), Coprinus atramentarius (1975), Coprinus atramentarius (1979), Coprinus luridus (1838), Coprinus plicatus (1821), Coprinus sobolifer (1838), Pselliophora atramentaria (1879)
określenie nazwy polskiej: Franciszek Błoński, 1888 r.
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1786 r.
aktualna klasyfikacja: Redhead, Vilgalys oraz Moncalvo, 2001 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie, Azji i na Nowej Zelandii
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny
okres występowania: maj – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: łagodny
zapach ogólny: niewyraźny
wyjątki zastosowania:
 jadalne są młode owocniki, unikać alkoholu kilka dni przed i po spożyciu [1]
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Szarobiałe, dzwonkowate owocniki, występujące w gromadach.
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od jajowatego, cylindrycznego, dzwonkowatego (młode owocniki) do niemal rozpostartego (starsze owocniki), wywinięty i porozrywany brzeg (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: promieniście żłobiona, nieliczne płatkowate, jedwabiste łuski, włókienka, łuseczki częściej występują w centrum kapelusza
owocnik – kolor: od szarobiałego, popielatoszarego (młode owocniki) do szarobrązowego (starsze owocniki), środek kapelusza ciemniejszy, łuseczki na powierzchnie brązowawe[2]
owocnik – średnica: 3 – 8(max 10)[2] cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki szerokie, gęste, wybrzuszone, ostrza blaszek piłkowane
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: od białego, różowego (młode owocniki) do ciemnego, czarnego, rozpływają się (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: 6 – 12 mm
miąższ – kształt: od cienkiego, kruchego, wodnistego (w kapeluszu) do miękkiego, włóknistego (w trzonie)
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: przyjemny ale niewyraźny[1,5], brak[4]
miąższ – smak: nieznaczny[1], łagodny[4,5]
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, łatwo odłamujący się od kapelusza, podstawa wyraźnie zaostrzona, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki)
trzon – powierzchnia: gładka nieco błyszcząca
trzon – kolor: biały
trzon – średnica: 0,7 – 1,5 cm
trzon – wysokość: 5 – 15 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: nie[1,5], tak[2]
pierścień kształt: w kształcie fałdy[2]
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: nie
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: gleba (bogata w resztki organiczne, u podstawy ściętych pni lub na ziemi)
terytorium: ogrody, łąki, lasy liściaste, lasy iglaste, lasy mieszane, nieużytki, zarośla, pola, parki, blisko nasypów kompostowych[3], przy drogach, miejsca wilgotne, trawniki
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: od kilku do kilkudziesięciu owocników
kształt grupy: skupiona gromada, wiązka
zarodniki:
zarodniki – kształt: elipsoidalne, gładkie, z wyraźną porą rostkową
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 9(min 6,5)[2] – 10(max 12)[5] × 5(min 4)[2] – 6,5 μm
wysyp zarodników – kolor: czarny
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: ciemniejsze, brązowawe łuseczki na powierzchni kapelusza zmywają się pod wpływem deszczu
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Jadalne są młode owocniki Czernidłaka pospolitego pod warunkiem nie spożywania alkoholu w okresie kilku dni przed i po spożyciu tych grzybów. [1]
Kapelusze dojrzałych owocników razem z blaszkami rozpływają się w czarną ciecz, maź. Jest to tzw. autoliza (samoczynny rozkład owocnika). [1]
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Czernidłak pospolity zawiera koprynę blokująca proces rozkładu alkoholu co powoduje zatrucia przy spożywaniu tego grzyba wraz z alkoholem. [1]
objawy zatrucia
Pierwsze oznaki zatrucia pojawiają się od kilku minut do 2 godzin, w postaci zaczerwienienia twarzy i szyi, następnie chory zaczyna odczuwać ciepło i wzrasta tętno. [1] Inne objawy: metaliczny smak w ustach, nudności, wymioty, pobudzenie, lęk, uczucie drętwienia rąk, rzadko: zaburzenia świadomości, drgawki. [3]
leczenie zatrucia
Hospitalizacji wymagają tylko chorzy z nasilonymi objawami zatrucia. [3]
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Czernidłak kołpakowaty
cechy odróżniające: kapelusz biały z odstającymi łuskami, brązowiejącymi z wiekiem
gatunek podobny: Czernidłak łysiejący
cechy odróżniające: rzadki gatunek występujący na martwym drewnie lub przy pniach drzew liściastych
gatunek podobny: Czernidłak pstry
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Czernidłak szorstkospory
cechy odróżniające: szorstkie zarodniki
gatunek podobny: Czernidłak szpiczasty 
cechy odróżniające: bardziej wysmukły w kształcie, ciemniejszy, nakrapiany kapelusz

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Czernid%C5%82ak_pospolity
2 źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Coprinus_atramentarius.htm
3 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=39
4 źródło: https://www.ekologia.pl/wiedza/grzyby/czernidlak-pospolity
5 źródło: https://www.jezioro.com.pl/przyroda/index/grzyby/view/grzyby/q/c/item/1807

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.