Czernidłak pstry

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: kruchaweczkowate
nazwa polska: Czernidłak pstry
inne nazwy polskie: Ø
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Coprinopsis picacea
synonimy łacińskie: Agaricus picaceus (1785), Coprinus picaceus (1821), Coprinus picaceus var. ebulbosus (1891), Coprinus picaceus var. picaceus (1821)

nazwa angielska: Magpie Inkcap
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1965 r.
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1785 r.
aktualna klasyfikacja: Redhead, Vilgalys oraz Moncalvo, 2001 r.
powszechność w kraju: rzadki
trend liczebności w kraju: malejący[1]
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
V – narażone, zagrożone wyginięciem
sugestia dotycząca ochrony: gatunek warty objęcia ochroną

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Europie, Ameryce Północnej, Afryce, południowo-wschodniej Azji [1]
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: maj – listopad
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: od jajowatego (młode owocniki) do dzwonkowatego, odwiniętego (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor: bardzo ciemny, szarobrązowy
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 3 – 7 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: Ø
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: błyszcząca
powierzchnia – wzór: pokryta srebrzystobiałymi włókienkami, które rozdzielają się na plamy w miarę rozszerzania się kapelusza [1]
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki gęste
hymenofor – nasada: blaszki wolne lub nieco przyrośnięte
hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do czerwonawego, czarnego (starsze owocniki), przybierającego na końcu postać cieczy
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ części głównej owocnika:
miąższ – kształt: delikatny, cienki, kruchy, wodnisty
miąższ – kolor: białawy
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: niezbyt przyjemny, chemiczny, zapach karbolu
miąższ – siła zapachu: słaby
miąższ – smak: łagodny lub nieprzyjemny, smołowaty
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, łamliwy
trzon – struktura wewnętrzna: pusty
trzon – powierzchnia: kłaczkowata, owłosiona
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: biały
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – średnica: 0,7 – 1,5(max 3 w podstawie) cm
trzon – wysokość: 10 – 20 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: nieco poszerzona, bulwiasta
podstawa trzonu – powierzchnia: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ światła: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo(najczęściej) lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba
podłoże – właściwości: gleba wapienna, wśród opadłych liści, gleby z dużą ilością ściółki
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, łąki(rzadko)
siedlisko – właściwości: lasy najczęściej bukowe, łąki zacienione i wilgotne
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Buk(najczęściej), Grab, Dąb
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
okres występowania: maj – listopad
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: czarny
zarodniki – kształt: elipsoidalne, z centralną porą rostkową
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 13 – 19 × 9 – 12 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Ø
etymologia
Naukowa nazwa gatunkowa picacea pochodzi od Sroki (Pica pica) i nawiązuje do pstrokatej barwy kapelusza. [1]
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
To gatunek bardzo trudny w transporcie.
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Czernidłak kołpakowaty
nazwa łacińska: Coprinus comatus
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny:
nazwa polska: Czernidłak szarawy
nazwa łacińska: Coprinopsis cinerea
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Czernidłak_pstry

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5

Prawa autorskie.