Czernidłak pstry
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek naziemny | klasa: pieczarniaki rząd: pieczarkowce rodzina: kruchaweczkowate |
nazwa polska: Czernidłak pstry inne nazwy polskie: Ø nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Coprinopsis picacea synonimy łacińskie: Agaricus picaceus (1785), Coprinus picaceus (1821), Coprinus picaceus var. ebulbosus (1891), Coprinus picaceus var. picaceus (1821) nazwa angielska: Magpie Inkcap |
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1965 r. pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1785 r. aktualna klasyfikacja: Redhead, Vilgalys oraz Moncalvo, 2001 r. |
powszechność w kraju: rzadki trend liczebności w kraju: malejący[1] ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: V – narażone, zagrożone wyginięciem sugestia dotycząca ochrony: gatunek warty objęcia ochroną historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Europie, Ameryce Północnej, Afryce, południowo-wschodniej Azji [1] |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: maj – listopad |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: od jajowatego (młode owocniki) do dzwonkowatego, odwiniętego (starsze owocniki) część główna owocnika – kolor: bardzo ciemny, szarobrązowy |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 3 – 7 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: Ø brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: błyszcząca powierzchnia – wzór: pokryta srebrzystobiałymi włókienkami, które rozdzielają się na plamy w miarę rozszerzania się kapelusza [1] integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: blaszki gęste hymenofor – nasada: blaszki wolne lub nieco przyrośnięte hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do czerwonawego, czarnego (starsze owocniki), przybierającego na końcu postać cieczy hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ części głównej owocnika: |
miąższ – kształt: delikatny, cienki, kruchy, wodnisty miąższ – kolor: białawy miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: niezbyt przyjemny, chemiczny, zapach karbolu miąższ – siła zapachu: słaby miąższ – smak: łagodny lub nieprzyjemny, smołowaty miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny, łamliwy trzon – struktura wewnętrzna: pusty trzon – powierzchnia: kłaczkowata, owłosiona trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: biały trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – średnica: 0,7 – 1,5(max 3 w podstawie) cm trzon – wysokość: 10 – 20 cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: nieco poszerzona, bulwiasta podstawa trzonu – powierzchnia: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: pojedynczo(najczęściej) lub w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: gleba podłoże – właściwości: gleba wapienna, wśród opadłych liści, gleby z dużą ilością ściółki integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, łąki(rzadko) siedlisko – właściwości: lasy najczęściej bukowe, łąki zacienione i wilgotne forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Buk(najczęściej), Grab, Dąb gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø okres występowania: maj – listopad pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: czarny zarodniki – kształt: elipsoidalne, z centralną porą rostkową zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 13 – 19 × 9 – 12 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Naukowa nazwa gatunkowa picacea pochodzi od Sroki (Pica pica) i nawiązuje do pstrokatej barwy kapelusza. [1] |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
To gatunek bardzo trudny w transporcie. |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Czernidłak kołpakowaty nazwa łacińska: Coprinus comatus zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Czernidłak szarawy nazwa łacińska: Coprinopsis cinerea zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Czernidłak_pstry
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5