Czubajeczka cuchnąca
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek naziemny | klasa: pieczarniaki rząd: pieczarkowce rodzina: pieczarkowate |
nazwa polska: Czubajeczka cuchnąca inne nazwy polskie: Czubajka cuchnąca, Śmierdziuszek nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Lepiota cristata synonimy łacińskie: Agaricus colubrinus var. cristatus (1801), Agaricus cristatus (1788), Agaricus granulatus (1774), Agaricus punctatus (1792), Agaricus pycnocephalus, Lepiota colubrina var. cristata (1821), Lepiota colubrina (1821), Lepiota felinoides (1984), Lepiota fraterna var. macrospora (1994), Lepiota subfelinoides (1985), Lepiotula cristata (1968), Tricholoma granulatum (1871) nazwa angielska: Stinking Dapperling |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: James Bolton, 1788 r. aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r. |
powszechność w kraju: częsty trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach (oprócz Antarktydy), a także na wielu wyspach |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: maj – listopad |
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: od stożkowatego, półkulistego (młode owocniki) do rozpostartego (starsze owocniki), środek garbowaty część główna owocnika – kolor: białawy, powierzchnia kapelusza pokryta jasnoochrowymi łuskami, środek intensywnie brązowoczerwony lub ciemnoochrowy |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 3 – 6(max 8) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: ostry, niekiedy spękany brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: pokryta łuskami powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: blaszki ściśnięte, lekko wybrzuszone, gęste, szerokie hymenofor – nasada: blaszki nie przyrastają do trzonu, wolne hymenofor – kolor: białawy hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ części głównej owocnika: |
miąższ – kształt: wodnisty, cienki miąższ – kolor: od białego (w kapeluszu) do cielistoróżowego (w trzonie) miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: nieprzyjemny podobny do zapachu purchawek, plasteliny, metaliczny, gumowaty miąższ – siła zapachu: silny miąższ – smak: łagodny miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: smukły, cylindryczny, łamliwy trzon – struktura wewnętrzna: od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki) trzon – powierzchnia: pokryta nielicznymi kosmkami ubarwionymi jak kapelusz trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: kremowobiały trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – średnica: 0,2 – 0,5 cm trzon – wysokość: 3 – 7 cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: maczugowato zgrubiały podstawa trzonu – powierzchnia: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: tak pierścień – kształt: cienki, błoniasty i lejkowato wzniesiony pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: gleba podłoże – właściwości: podłoże trawiaste integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy wszystkich typów, wzdłuż trawiastych dróg leśnych, w ogrodach, zaroślach, na pastwiskach, w składach drzewa, na pryzmach kompostowych siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały zarodniki – kształt: w kształcie klina lub kuliste zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 5 – 8 × 3 – 5 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
– falloidyna |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
galeria obrazująca gatunki podobne, najczęściej mylone
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5