Czubajeczka cuchnąca

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: pieczarkowate
nazwa polska: Czubajeczka cuchnąca
inne nazwy polskie: Czubajka cuchnąca, Śmierdziuszek
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Lepiota cristata
synonimy łacińskie: Agaricus colubrinus var. cristatus (1801), Agaricus cristatus (1788), Agaricus granulatus (1774), Agaricus punctatus (1792), Agaricus pycnocephalus, Lepiota colubrina var. cristata (1821), Lepiota colubrina (1821), Lepiota felinoides (1984), Lepiota fraterna var. macrospora (1994), Lepiota subfelinoides (1985), Lepiotula cristata (1968), Tricholoma granulatum (1871)

nazwa angielska: Stinking Dapperling
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: James Bolton, 1788 r.
aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r.
powszechność w kraju: częsty
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach (oprócz Antarktydy), a także na wielu wyspach
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: maj – listopad
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: od stożkowatego, półkulistego (młode owocniki) do rozpostartego (starsze owocniki), środek garbowaty
część główna owocnika – kolor: białawy, powierzchnia kapelusza pokryta jasnoochrowymi łuskami, środek intensywnie brązowoczerwony lub ciemnoochrowy
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 3 – 6(max 8) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: ostry, niekiedy spękany
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: pokryta łuskami
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki  ściśnięte, lekko wybrzuszone, gęste, szerokie
hymenofor – nasada: blaszki nie przyrastają do trzonu, wolne
hymenofor – kolor: białawy
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ części głównej owocnika:
miąższ – kształt: wodnisty, cienki
miąższ – kolor: od białego (w kapeluszu) do cielistoróżowego (w trzonie)
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: nieprzyjemny podobny do zapachu purchawek, plasteliny, metaliczny, gumowaty
miąższ – siła zapachu: silny
miąższ – smak: łagodny
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: smukły, cylindryczny, łamliwy
trzon – struktura wewnętrzna: od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki)
trzon – powierzchnia:  pokryta nielicznymi kosmkami ubarwionymi jak kapelusz
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: kremowobiały
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – średnica: 0,2 – 0,5 cm
trzon – wysokość: 3 – 7 cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: maczugowato zgrubiały
podstawa trzonu – powierzchnia: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: tak
pierścień – kształt: cienki, błoniasty i lejkowato wzniesiony
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ światła: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba
podłoże – właściwości: podłoże trawiaste
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy wszystkich typów, wzdłuż trawiastych dróg leśnych, w ogrodach, zaroślach, na pastwiskach, w składach drzewa, na pryzmach kompostowych
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: biały
zarodniki – kształt: w kształcie klina lub kuliste
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 5 – 8 × 3 – 5 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
– falloidyna
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Ø
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø

galeria obrazująca gatunki podobne, najczęściej mylone

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5

Prawa autorskie.