Czubajka kania
kategoria: grzyb rodzina: pieczarkowate |
nazwa polska: Czubajka kania inne nazwy polskie: Bedłka parasolowata, Bedłka wyniosła, Bedłka wysoka, Czubaj, Czubajka wyniosła, Czubajka sowa, Czubak, Deszczochron, Drop, Gapa, Gularka, Kania, Parasolowiec, Parasolnik, Sowa, Stroszka cielista, Stroszka strzelista nazwa łacińska: Macrolepiota procera inne nazwy łacińskie: Agaricus annulatus, Agaricus antiquatus, Agaricus colubrinus, Agaricus procerus, Amanita procera, Lepiota procera, Lepiotophyllum procerum, Mastocephalus procerus |
autor nazwy polskiej: Stanisław Chełchowski, 1898 r. pierwsza klasyfikacja: Giovanni Antonio Scopoli, 1772 r. aktualna klasyfikacja: Rolf Singer, 1948 r. |
powszechność: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
handel: dopuszczony |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny bardzo dobrej jakości wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: lipiec – październik okres maksymalny: czerwiec – listopad |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: tak, uprawa domowa (łatwa uprawa) |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od jajowatego, zamkniętego (młode owocniki) do płaskiego, rozpostartego (starsze owocniki), z garbem na środku, brzeg postrzępiony owocnik – powierzchnia: pokryta łuskami, popękana, łuszcząca się, zawsze sucha owocnik – kolor: kapelusz od brązowego (młode owocniki) do białawego (starsze owocniki), brzeg białawy owocnik – średnica: 10 – 30(35) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki gęste, szerokie, elastyczne, wybrzuszone[1] hymenofor – nasada: niedochodzące do trzonu hymenofor – kolor: biały, ochrowy lub brązowawy nalot (tylko starsze owocniki) hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: 10 – 20 mm trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny, smukły, walcowaty, z bulwą u podstawy (o średnicy do 4 – 5 cm), od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki), trzon łatwy do wyłamania, łykowaty trzon – powierzchnia: pokryta zygzakowatym wzorem trzon – kolor: kolor kapelusza trzon – średnica: 1 – 2,5 cm trzon – wysokość: 15 – 40(50) cm miąższ – kształt: miękki i gąbczasty w kapeluszu, łykowaty i zdrewniały w trzonie miąższ – kolor: biały miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie miąższ – zapach: grzybowo-owocowy miąższ – smak: łagodny, przyjemny, orzechowy pierścień: tak (nieprzyrośnięty, ruchomy, duży, wyraźny, wełnisty, podwójny) pochwa: brak mleczko: brak gutacja: brak higrofaniczność: Ø podłoże: gleba (gliniasta, wapienna) sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste (rzadziej), brzegi lasów, polany, zręby, łąki, parki, ogrody, cmentarze, miejsca słoneczne lub lekko zacienione, wśród traw, szkółki leśne gatunek organizmu sąsiadującego: Buk[1] gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie (częściej w grupie po kilka owocników) zarodniki – kształt: elipsoidalne, gładkie zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 15 – 20 × 10 – 13 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
ciekawostki |
---|
Czubajka kania to grzyb niskokaloryczny więc może być polecany osobom odchudzającym się. |
Można zbierać młode i nierozwinięte owocniki razem z trzonkiem i w domu, zamoczyć w pojemniku z wodą celem rozwinięcia. |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Czubajka kania to grzyb trudny w transporcie – kruchy, łatwo brudzący się. |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
– potas – fosfor – mangan – żelazo – cynk – miedź – witaminy (A, B1, B2, C, D, E, PP) – białko – aminokwasy (egzogenne) – antyoksydanty – węglowodany – tłuszcze – błonnik |
zastosowanie kulinarne |
---|
Jadalne są kapelusze – najczęściej w formie panierowanych kotletów. |
– smażenie (panierowanie) – duszenie – gotowanie – suszenie – marynowanie (tylko młode owocniki) – jako grzyb przyprawowy |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Czubajka białotrzonowa | gładki, jednolicie zabarwiony trzon, mniejsze owocniki, jaśniejsze owocniki, nieco mniej smaczna |
Czubajka czerwieniejąca | brak łusek (wzoru) na trzonie, czerwieniejący miąższ |
Czubajka gwiaździsta | mniejsze owocniki, łaty większe ale mniej na kapeluszu, ciemniejsza barwa, na środku łatka w kształcie gwiazdy |
Czubajka sutkowata | spiczasty garb na kapeluszu, mniejsze owocniki, trudno przesuwalny pierścień |
Sinoblaszek trujący | Ø |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
1 źródło: https://gorypolskie.eu/grzyby-jadalne/94-czubajka-kania
przypisy i bibliografia