Czubajnik czerwieniejący

kategoria: grzybrodzina: pieczarkowate
nazwa polska: Czubajnik czerwieniejący
inne nazwy polskie: Czubajka czerwieniejąca, Kumulatka obszarpana
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Chlorophyllum rhacodes
synonimy łacińskie: Ø
określenie nazwy polskiej: Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów, 2021 r. [1]
pierwsza klasyfikacja: Carlo Vittadini, 1835 r.
aktualna klasyfikacja: Else Vellinga, 2002 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej, Europie i Nowej Zelandii
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: czerwiec – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości (jadalny warunkowo)
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 jest to gatunek jadalny warunkowo (po próbie smakowej na małym kawałku i odczekaniu 24 godzin)
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od kulistego, tępo stożkowatego (młode owocniki) do wypukłego, parasolowatego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: sucha, pokryta dużymi, grubymi, włóknistymi, okółkowo ustawionymi, wyraźnie odstającymi łuskami, centrum kapelusza gładkie
owocnik – kolor: szarobrązowy lub brązowy, kapelusz pokryty brunatnymi, ciemniejszymi łuskami
owocnik – średnica: 8 – 15(max 20)[3] cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki gęste, brzuchate, niekiedy na blaszkach znajdują się krople cieczy (po wyschnięciu zmieniające barwę blaszek z białego na oliwkowozielony)
hymenofor – nasada: blaszki wolne
hymenofor – kolor: biały, blaszki z czerwonawym ostrzem (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: od delikatnego (w kapeluszu) do twardego, włóknistego (w trzonie)
miąższ – kolor: białawy
miąższ – zapach: brak
miąższ – smak: łagodny, delikatny
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: prosty, cylindryczny, u podstawy rozszerzający się w kształt bulwy, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki), łamliwy
trzon – powierzchnia: prawie gładka, bez wzoru
trzon – kolor: od białego (młode owocniki) do brązowawego (starsze owocniki)
trzon – średnica: 1 – 1,5(max 3)[2] cm
trzon – wysokość: 5 – 15(max 25)[3] cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: łątki, pierścień
pierścień występowanie: tak
pierścień kształt: gruby, szeroki, podwójny, wełnisty, frędzlowato postrzępiony, daje się przesuwać wzdłuż trzonu
pierścień kolor: biały
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: nie
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: gleba (kwaśna)
terytorium: brzegi lasów, parki, polany śródleśne, lasy liściaste, lasy iglaste(najczęściej)[2], lasy mieszane, zarośla przy drogach
gatunek sąsiadujący: Sosna, Świerk
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie(częściej)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: gładkie, elipsoidalne
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 9 – 12 × 6 – 7 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: tak, czerwienieje
miąższ: tak, na pomarańczowo-ochrowy, pomarańczowo-żółty, rdzawy, po czasie brązowawy
trzon: tak, czerwienieje
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Czubajnik czerwieniejący jest bardzo częśto określany jako jadalny, lub jadalny warunkowo, nieco mniej smaczny, mniej aromatyczny od często mylonej z tym gatunkiem – Czubajki kani. [1]
Część atlasów klasyfikuje ten gatunek jako jadalny, druga część jako niejadalny. Wszyscy przestrzegają aby nie spożywały go osoby o wrażliwym żołądku. Jedno ze źródeł podaje, że jedna na dwadzieścia pięć osób ma problemy żołądkowe po spożyciu tego gatunku. Zaleca się zrobić próbę smakową na małym kawałku i odczekać 24 godziny celem sprawdzenia czy nie mamy żadnych dolegliwości.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Chlorophyllum rhacodes, gdzie rhacodes oznacza “kawałek materiału”.
odmiany i formy
Czubajka czerwieniejąca odmiana ogrodowa
uwagi
U niektórych wrażliwych osób może powodować przejściowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe. [1]
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
To gatunek bardzo trudny w transporcie.
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– smażenie (w panierce)
Do spożycia nadaje się tylko kapelusz, ponieważ trzon jest bardzo łykowaty.
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Czubajka kania
cechy odróżniające: niezmienny miąższ, zygzakowaty wzorek na trzonie, rzadsze i mniejsze łuski na kapeluszu, wyraźny słodkawo-aromatyczny zapach
gatunek podobny: Czubajka czerwieniejąca odmiana ogrodowa
cechy odróżniające: trująca, rośnie w ogrodach, przy kompostownikach, posiada bardzo dużą bulwę u nasady trzonu

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Czubajnik_czerwieniej%C4%85cy
2 źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Macrolepiota_rachodes.htm
3 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=5721

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.