Czubajnik ponury
kategoria: grzyb rodzina: pieczarkowate |
nazwa polska: Czubajnik ponury inne nazwy polskie: Ø nazwa łacińska: Chlorophyllum olivieri inne nazwy łacińskie: Lepiota olivieri (1886), Macrolepiota rhacodes (1889), Mastocephalus olivieri (1891), Macrolepiota rhacodes (1998) |
autor nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Jean-Baptiste Barla, 1886 r. aktualna klasyfikacja: Else Vellinga, 2002 r. |
powszechność: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: niejadalny kategoria smaku: jadalny dobrej jakości wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: Ø – Ø okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od kulistego (młode owocniki) do parasolowatego (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: pokryta drobnymi łuseczkami, środku kapelusza łata w kolorze od brązowego do czerwonobrązowego owocnik – kolor: szary owocnik – średnica: 5 – 13 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: Ø hymenofor – kształt: blaszki wolne, dość gęste hymenofor – nasada: blaszki oddalone o 1 – 7 mm od trzonu hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do beżowego (starsze owocniki), blaszki po uszkodzeniu czerwienieją hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: Ø trzon – kształt: zakończony bulwą trzon – powierzchnia: gładka trzon – kolor: od białego do jasnobeżowego trzon – średnica: 0,7 – 1,3(2) cm trzon – wysokość: 8 – 19 cm miąższ – kształt: gruby w środku, cienki w kierunku brzegu miąższ – kolor: białawy miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, na zmienia na czerwonożółty albo pomarańczowy, z wiekiem na czerwono miąższ – zapach: ziemisty lub grzybowy miąższ – smak: nieprzyjemny pierścień: tak, ruchomy, podwójny pochwa: Ø mleczko: Ø gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: Ø sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: Ø zarodniki – kształt: gładkie, elipsoidalne zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 8 – 11 × 5,5 – 7 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Czubajka kania | większe owocniki, trzon pokryty prążkowanym oraz ciemnym wzorem, łuski ciemniejsze, niepokrywające całej powierzchni kapelusza |
Czubajnik czerwieniejący | jaśniejszy kapelusz, mniej dachówkowate łuski na kapeluszu |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia