Czubajnik ponury

kategoria: grzyb
rodzina: pieczarkowate
nazwa polska: Czubajnik ponury
inne nazwy polskie: Ø
nazwa łacińska: Chlorophyllum olivieri
inne nazwy łacińskie: Lepiota olivieri (1886), Macrolepiota rhacodes (1889), Mastocephalus olivieri (1891), Macrolepiota rhacodes (1998)
autor nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Jean-Baptiste Barla, 1886 r.
aktualna klasyfikacja: Else Vellinga, 2002 r.
powszechność: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
handel: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
niejadalny
kategoria smaku: 
jadalny dobrej jakości
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: Ø – Ø
okres maksymalny: Ø – Ø
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od kulistego (młode owocniki) do parasolowatego (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: pokryta drobnymi łuseczkami, środku kapelusza łata w kolorze od brązowego do czerwonobrązowego
owocnik – kolor: szary
owocnik – średnica: 5 – 13 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: blaszki wolne, dość gęste
hymenofor – nasada: blaszki oddalone o 1 – 7 mm od trzonu
hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do beżowego (starsze owocniki), blaszki po uszkodzeniu czerwienieją
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: zakończony bulwą
trzon – powierzchnia: gładka
trzon – kolor: od białego do jasnobeżowego
trzon – średnica: 0,7 – 1,3(2) cm
trzon – wysokość: 8 – 19 cm
miąższ – kształt: gruby w środku, cienki w kierunku brzegu
miąższ – kolor: białawy
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, na zmienia na czerwonożółty albo pomarańczowy, z wiekiem na czerwono
miąższ – zapach: ziemisty lub grzybowy
miąższ – smak: nieprzyjemny
pierścień: tak, ruchomy, podwójny
pochwa: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
higrofaniczność: Ø

podłoże: Ø
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: Ø

zarodniki – kształt: gładkie, elipsoidalne
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 8 – 11 × 5,5 – 7 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
uwagi
Ø
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
bibliografia
Ø
Ø
gatunek podobny
cechy odróżniające
Czubajka kania
większe owocniki, trzon pokryty prążkowanym oraz ciemnym wzorem, łuski ciemniejsze, niepokrywające całej powierzchni kapelusza
Czubajnik czerwieniejący
jaśniejszy kapelusz, mniej dachówkowate łuski na kapeluszu

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

Prawa autorskie.