Drewniak pierzasty

kategoria: grzybrodzina: próchnilcowate
nazwa polska: Drewniak pierzasty
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Hypoxylon howeanum
synonimy łacińskie: Hypoxylon coccinellum (1913), Hypoxylon coccineum (1791), Hypoxylon daldiniiforme (1969), Hypoxylon multiforme (1883), Hypoxylon pulcherrimum (1905), Hypoxylon variolosum (1906)
autor nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
czas życia: owocniki wieloletnie
długość życia: Ø
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: występuje na wszystkich kontynentach (poza Antarktydą), a także na wielu wyspach [2]
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: stadium płciowe (podkładka) – okrągły bądź półokrągły, stadium bezpłciowe (anaforma) – postać powrózków, wyrastających promieniście ze stadium płciowego, średnica powrózków 0,15 – 0,2 mm [1]
owocnik – powierzchnia: szorstka, grubo bruzdowana, guzkowata [3], pokryta białawymi grudkami (młode owocniki), brodawkowata
owocnik – kolor: podkładka – rdzawy, ceglasty, anaforma – powrózki żółte, jasnobrązowe, miodowe, ochrowe, płowe lub brązowawe, często mają białawe wierzchołki [1]
owocnik – średnica: 3 – 8(max 15)[3] mm (podkładka) [1]
owocnik – wysokość: 2 – 8 mm (podkładka) [1]
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: twardy, zdrewniały, kruchy
miąższ – kolor: od białawego, szarego (młode owocniki) do brązowego, czarnego (starsze owocniki)
miąższ – zapach: brak
miąższ – smak: brak
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
pierścień: Ø
pochwa: Ø
osłona: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: Ø
zmienność: Ø
higrofaniczność: Ø
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: drewno (martwe drewno drzew liściastych, głównie świeże, rzadko próchniejące, najczęściej na gałęziach, najczęściej na korze)
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy liściaste
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Dąb szypułkowy, Leszczyna pospolita, Olsza czarna, Wierzba, Dzika róża, Wiśnia, Pigwa pospolita, Buk pospolity, Brzoza brodawkowata, Dąb ostrolistny, Czereśnia [1,2]
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie
wielkość grupy: duża
kształt grupy: podstawki zwykle zlewają się ze sobą (po 2 – 4 owocniki obok siebie)
zarodniki – kształt: elipsoidalne, nierównoboczne, gładkie
zarodniki – kolor: brązowy
zarodniki – wymiary: 6,8 – 8,8 × 3,4 – 4,8 μm
wysyp zarodników – kolor: od brunatnego do czarnego
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Drewniak pierzasty to grzyb całoroczny ale najlepiej rozwija się jesienią.
To gatunek rzadki w Szwajcarii.
etymologia
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Drewniak brunatny
cechy odróżniające: Ø
gatunek podobny: Drewniak szkarłatny
cechy odróżniające: rośnie głównie na buku, ma na powierzchni wyraźniejsze “kopczyki” perytecjów i nie wytwarza tak charakterystycznej anamorfy, ma mniejsze zarodniki

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://www.ekologia.pl/wiedza/grzyby/drewniak-pierzasty
2 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Drewniak_pierzasty
3 źródło: http://atlasflory.type.pl/hypoxylon_howeanum.html

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.