Drobnokropka zieleniejąca
kategoria:grzyb | rodzina: rozetkowate |
nazwa polska: Drobnokropka zieleniejąca inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Hypocrea gelatinosa synonimy łacińskie: Chromocrea gelatinosa (1910), Creopus gelatinosus (1833), Hypocrea gelatinosa (1910), Hypocrea moriformis (1888), Hypocrea oligotheca (1899), Sphaeria gelatinosa (1791), Sphaeria pallida (1801) |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Heinrich Julius Tode, 1791 r. aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1849 r. |
kategoria wielkości: grzyb mikroskopijny | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: sporadyczny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach (poza Antarktydą), oraz licznych wyspach |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: kwiecień – październik | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: niewyraźny zapach ogólny: niewyraźny wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: guzowaty owocnik – kształt: od poduszeczkowatego do kulistego owocnik – powierzchnia: od gładkiej (młode owocniki) do chropowatej (starsze owocniki), filcowata, nieco owłosiona owocnik – kolor: od białawego, bladożółtego (młode owocniki) do żółtego, siarkowego, czerwonawego (starsze owocniki), z zielonymi kropkami owocnik – średnica: 1 – 3(max 5) mm owocnik – wysokość: 1 – 2 mm hymenofor – typ:Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: galaretowaty, miękki miąższ – kolor: nieco przezroczysty, żółtawy miąższ – zapach: brak, niewyraźny miąższ – smak: brak, niewyraźny trzon – występowanie: Ø trzon – typ:Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ:Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: drewno (martwe, zgniłe, wilgotne gałęzie, pnie, pniaki, głównie drewno drzew liściastych) terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste(rzadko), częściej tereny górzyste gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Leszczyna pospolita, Dąb szypułkowy, Wierzba, Buk(często), Jodła pospolita(rzadko), Klon, Brzoza, Jesion gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ:w grupie wielkość grupy: Ø kształt grupy: gęsto skupione |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: od kulistego do eliptycznego, drobno brodawkowate zarodniki – kolor: zielonkawy zarodniki – wymiary: 5 – 6,3 × 3 – 4,5 μm wysyp zarodników – kolor: ciemnozielony, zielono-żółty |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: gatunek ten chętniej owocuje w dni deszczowe wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Hypocrea gelatinosa, gdzie gelatinosa oznacza “galaretowata” (w odniesieniu do miękkiej, galaretowatej tekstury ciała owocnika). |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Hypocrea aureoviridis |
cechy odróżniające: bardzo rzadki |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0