Drobnokropka zieleniejąca

kategoria: grzybrodzina: rozetkowate
nazwa polska: Drobnokropka zieleniejąca
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Hypocrea gelatinosa
synonimy łacińskie: Chromocrea gelatinosa (1910), Creopus gelatinosus (1833), Hypocrea gelatinosa (1910), Hypocrea moriformis (1888), Hypocrea oligotheca (1899), Sphaeria gelatinosa (1791), Sphaeria pallida (1801)
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Heinrich Julius Tode, 1791 r.
aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1849 r.
kategoria wielkości: grzyb mikroskopijnytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: sporadyczny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach (poza Antarktydą), oraz licznych wyspach
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: kwiecień – październik
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: niewyraźny
zapach ogólny: niewyraźny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: guzowaty
owocnik – kształt: od poduszeczkowatego do kulistego
owocnik – powierzchnia: od gładkiej (młode owocniki) do chropowatej (starsze owocniki), filcowata, nieco owłosiona
owocnik – kolor: od białawego, bladożółtego (młode owocniki) do żółtego, siarkowego, czerwonawego (starsze owocniki), z zielonymi kropkami
owocnik – średnica: 1 – 3(max 5) mm
owocnik – wysokość: 1 – 2 mm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: galaretowaty, miękki
miąższ – kolor: nieco przezroczysty, żółtawy
miąższ – zapach: brak, niewyraźny
miąższ – smak: brak, niewyraźny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: drewno (martwe, zgniłe, wilgotne gałęzie, pnie, pniaki, głównie drewno drzew liściastych)
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste(rzadko), częściej tereny górzyste
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Leszczyna pospolita, Dąb szypułkowy, Wierzba, Buk(często), Jodła pospolita(rzadko), Klon, Brzoza, Jesion
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: gęsto skupione
zarodniki:
zarodniki – kształt: od kulistego do eliptycznego, drobno brodawkowate
zarodniki – kolor: zielonkawy
zarodniki – wymiary: 5 – 6,3 × 3 – 4,5 μm
wysyp zarodników – kolor: ciemnozielony, zielono-żółty
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: gatunek ten chętniej owocuje w dni deszczowe
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Hypocrea gelatinosa, gdzie gelatinosa oznacza “galaretowata” (w odniesieniu do miękkiej, galaretowatej tekstury ciała owocnika).
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Hypocrea aureoviridis
cechy odróżniające: bardzo rzadki

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.