Drobnołuszczak czarnoostrzowy

kategoria: grzybrodzina: łuskowcowate
nazwa polska: Drobnołuszczak czarnoostrzowy
inne nazwy polskie: Łuskowiec czarnobrzeżny, Łuskowiec czarnoostrzowy
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Pluteus atromarginatus
synonimy łacińskie: Pluteus cervinus (1927), Pluteus nigrofloccosus (1948), Pluteus tricuspidatus (1939)
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Paul Konrad, 1927 r.
aktualna klasyfikacja: Robert Kühner, 1935 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: sporadyczny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w północnej i środkowej Europie, a także w Ameryce Północnej
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny
okres występowania: czerwiec – październik
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny niskiej jakości
smak ogólny: łagodny
zapach ogólny: niewyraźny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ciemny grzybek, ograniczający się do martwego drewna iglastego, o białych blaszkach ale charakterystycznych czarniawych ostrzach tychże blaszek.
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od dzwonkowatego, półkolistego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), w centrum z niskim garbkiem; brzeg czasem wystający poza blaszki [2]
owocnik – powierzchnia: gęsto włókienkowato-łuseczkowata, łuseczki grubsze w centrum kapelusza [2], sucha, jedwabiście połyskująca
owocnik – kolor: czarniawy[1], ciemnobrązowy[2], czarnobrązowy[2]
owocnik – średnica: 3 – 12 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki gęste, szerokie, wybrzuszone, zaokrąglone przy brzegach kapelusza
hymenofor – nasada: blaszki wolne przy trzonie
hymenofor – kolor: blaszki od białawego (młode owocniki) do łososiowego, różowobrązowego (starsze owocniki), ostrza blaszek czarnobrązowe
hymenofor – wysokość: Ø – 9(max 20)[4] mm
miąższ – kształt: miękki
miąższ – kolor: białawy[1], białawo-szary[2], marmurkowato-szarawy (szczególnie w trzonie), przebarwiony na ciemny kolor tuż pod skórką
miąższ – zapach: niewyraźny[1], słodki[2], słaby[3], grzybowy[3], łagodny[4]
miąższ – smak: niewyraźny[1], przyjemny[2], łagodny[3,4], lekko rzodkiewkowy[4]
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty, pełny, równo-gruby, z rozszerzoną postawą [2]
trzon – powierzchnia: pokryta ciemnobrązowymi włókienkami
trzon – kolor: od jasnoszarego (młode owocniki) do ciemnobrązowego (starsze owocniki)
trzon – średnica: 5,5 – 12(max 25)[4] mm
trzon – wysokość: 4 – 12 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: drewno (obumarłe drewno drzew iglastych, kłody, trociny[4])
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: najczęściej: Sosna, Świerk, rzadziej: Jodła
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie (najczęściej pojedynczo)
wielkość grupy: max kilka owocników
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: szerokoelipsoidalne do elipsoidalnych, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6(min 5)[4] – 8 × 4 – 5,5 μm
wysyp zarodników – kolor: brązoworóżowy[2], różowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: nie[1]
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Pluteus atromarginatus, gdzie atromarginatus oznacza “z czarną krawędzią lub marginesem”.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
To gatunek trudny w transporcie.
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Drobnołuszczak brązowoostrzowy
cechy odróżniające: znacznie mniejsze owocniki
gatunek podobny: Drobnołuszczak czarnołuskowy
cechy odróżniające: ostrza blaszek nie są czarne
gatunek podobny: Drobnołuszczak czarnożyłkowy
cechy odróżniające: występuje na drewnie drzew liściastych

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Drobno%C5%82uszczak_czarnoostrzowy
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=306
3 źródło: https://grzyby-pk.pl/gat_p/gat_pluteus_atromarginatus.php
4 źródło: https://www.mykoweb.com/CAF/species/Pluteus_atromarginatus.html

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

You cannot copy content of this page