Drobnołuszczak jeleni

kategoria: grzybrodzina: łuskowcowate
nazwa polska: Drobnołuszczak jeleni
inne nazwy polskie: Bedłka jelenia, Daszak jeleni, Łuskowiec jeleni, Rumieniak jeleni
nazwy zwyczajowe: Jeleń, Łuskwiak
nazwa łacińska: Pluteus cervinus
synonimy łacińskie: Agaricus atricapillus (1786), Agaricus cervinus (1774), Pluteus atricapillus (1889), Rhodosporus cervinus (1889)
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Jacob Christian Schäffer, 1774 r.
aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: powszechny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach (poza Afryką i Antarktydą), a także na wielu wyspach
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny
okres występowania: kwiecień – grudzień
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny niskiej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do wypukłego, płaskiego (starsze owocniki), niekiedy z tępym garbkiem na środku, czasami z pomarszczonym lub guzkowatym środkiem kapelusza, brzeg ostry
owocnik – powierzchnia: jedwabista z delikatnymi włoskami, błyszcząca podczas wilgotnej pogody, w dni suche potrafi być spękana
owocnik – kolor: kapelusz – od szarego do brązowego (zdarzają się także owocniki albinotyczne – o całkowicie białym kapeluszu)
owocnik – średnica: 5 – 15 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki średnio gęste, brzuchate, ostrze równe i gładkie (rzadziej szorstko omszone)
hymenofor – nasada: blaszki wolne, nie dochodzące do trzonu, przy trzonie zaokrąglone
hymenofor – kolor: blaszki – od białego (młode owocniki) do różowego, łososioworóżowego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: 10 – 15 mm
miąższ – kształt: od elastycznego (w kapeluszu) do dość kruchego (w trzonie), miękki, wodnisty, łatwo odłamuje się od kapelusza
miąższ – kolor: białawy
miąższ – zapach: piwniczny, rzodkiewkowy, zapach surowych ziemniaków, silny
miąższ – smak: łagodny, ziemisty, nieco stęchły, rzodkiewkowy
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, walcowaty, rzadko maczugowaty, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki), często szerszy u podstawy
trzon – powierzchnia: pokryta włóknistymi strzępkami (zwłaszcza bliżej podstawy)
trzon – kolor: od białawego do brązowego, z ciemniejszymi włókienkami
trzon – średnica: 0,5 – 1,5(max 3) cm
trzon – wysokość: 5 – 10(max 12) cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: nie
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: drewno (zbutwiałe drewno głównie drzew liściastych, pnie, grubsze gałęzie, kora, ścinki drewna)
terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, lasy mieszane
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Dąb, Buk, Brzoza, GrabSosna (bardzo rzadko)
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: mała
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: szerokoelipsoidalne, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6 – 9 x 4,5 – 6 μm
wysyp zarodników – kolor: różowy, łososiowo-różowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: nie
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Drobnołuszczak jeleni jest spotykany nawet w okresach posuchy, gdy nie ma innych grzybów.
Grzyb ten to bardzo często dom dla drobnych owadów między blaszkami.
etymologia
Łacińska nazwa cervinus pochodzi od słowa cervus – co w tłumaczeniu znaczy jeleni. Podstawki tego gatunku (na których powstają zarodniki) są “rogate” – mają dwa wyrostki przypominające kształtem poroże jelenia.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Drobnołuszczak jeleni to grzyb jadalny ale mało smaczny ze względu na piwniczny, ziemisty zapach, a ze względu na cienki miąższ jest zbyt mało wydajny. Jest dość kruchy i wodnisty przez co trudny w transporcie i obróbce.
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
To gatunek trudny w transporcie.
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– dodatek do zup i sosów
– duszenie
– gotowanie
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Drobnołuszczak czarnoostrzowy
cechy odróżniające: ciemnobrązowe lub czarne ostrza blaszek
gatunek podobny: Drobnołuszczak sarni
cechy odróżniające: kapelusz w tonach szarości a nie brązu, rośnie na drewnie drzew iglastych
gatunek podobny: Drobnołuszczak zielonawoszary
cechy odróżniające: szaroczarniawy kapelusz bez brązowych odcieni, występuje na drewnie wierzby
gatunek podobny: Pieniążnica szerokoblaszkowa
cechy odróżniające: rzadsze, ale szersze i zawsze białe, przyrośnięte do trzonu blaszki, biały wysyp zarodników

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.