Drobnołuszczak żółtawy

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: łuskowcowate
nazwa polska: Drobnołuszczak żółtawy
inne nazwy polskie: Bedłka jaskrawa, Łuskowiec jaskrawy, Łuskowiec żółtawy, Łuskowiec żółty, Rumieniak jaskrawy
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Pluteus leoninus
synonimy łacińskie: Agaricus chrysolithus (1783), Agaricus leoninus (1774), Agaricus sororiatus (1868), Pluteus sororiatus (1879)

nazwa angielska: Lion shield
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Jacob Christian Schäffer, 1774 r.
aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r.
powszechność w kraju: sporadyczny
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Europie, także lokalnie w Ameryce Północnej oraz w Korei i Japonii
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: maj – październik
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 jadalny niskiej jakości
smak ogólny: nieco kwaskowaty lub łagodny
zapach ogólny: podobny do rzodkwi
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: aksamitny, żółty grzyb, wybierający zgniłe drewno jako podłoże
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od dzwonkowatego (młode owocniki) do szerokostożkowatego z garbem, płaskiego (starsze owocniki)
część główna owocnika – kolor:  cytrynowożółty, złocisty, żółtobrązowawy
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 3 – 6(max 8) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: delikatnie prążkowany, ostry, ząbkowany
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: od łuseczkowatej (młode owocniki) do aksamitnej (starsze owocniki), matowa
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki dość gęste, nieco wybrzuszone
hymenofor – nasada: blaszki najczęściej wolne, niekiedy nieco przyrośnięte
hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do różowego, żółtobrązowego lub różowołososiowego (starsze owocniki)
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – 7 mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: od złocistożółtego (młode owocniki) do różowego (starsze owocniki)
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: wodnisty, cienki, łamliwy, włóknisty w trzonie
miąższ – kolor: biały z żółtawym odcieniem, żółty pod skórką
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie
miąższ – zapach: podobny do rzodkwi, rzepy
miąższ – siła zapachu: niewyraźny
miąższ – smak: nieco kwaskowaty lub łagodny
miąższ – siła smaku: niewyraźny
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty
trzon – struktura wewnętrzna: od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki)
trzon – powierzchnia: delikatnie jedwabisto prążkowana
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: od białego (młode owocniki) do żółtawego, oliwkowożółtego (starsze owocniki)
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – średnica: 0,2 – 0,8(max 0,9) cm
trzon – wysokość: 4 – 6(max 12) cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: podstawa nieco zgrubiała
podstawa trzonu – powierzchnia: zazwyczaj pokryta jest drobnymi łuseczkami
podstawa trzonu – kolor: żółtobrązowawy
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ światła: Ø
występowanie:
występowanie – typ: pojedynczo(najczęściej) lub w grupie
wielkość grupy: maksymalnie kilka owocników
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno (martwe drewno głównie drzew liściastych, rzadziej iglastych, często drewno zagrzebane w ziemi)
podłoże – właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Buk, Brzoza, Dąb, Olcha
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: dni chłodne
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: różowy, łososiowy
zarodniki – kształt: szerokoelipsowate lub kuliste, z widocznymi kroplami tłuszczu
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6 – 8 × 5 – 6,5 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Ø
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Pluteus leoninus, pochodzi od łacińskich słów Pluteus oznaczającego “ochrona”, “ekran”, “tarcza” i leoninus oznaczającego “jak lew” (w odniesieniu do barwy).
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Drobnołuszczak kołnierzykowy
nazwa łacińska: Pluteus fenzlii
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: kołnierz/pierścień na trzonie
gatunek podobny:
nazwa polska: Drobnołuszczak żółtonogi
nazwa łacińska: Pluteus romellii
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: kapelusz oliwkowobrązowy, na środku brązowy
gatunek podobny:
nazwa polska: Drobnołuszczak żółtooliwkowy
nazwa łacińska: Pluteus chrysophaeus
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: kapelusz gładki
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.4

Prawa autorskie.