Drobnołuszczak żółtawy
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: pieczarniaki rząd: pieczarkowce rodzina: łuskowcowate |
nazwa polska: Drobnołuszczak żółtawy inne nazwy polskie: Bedłka jaskrawa, Łuskowiec jaskrawy, Łuskowiec żółtawy, Łuskowiec żółty, Rumieniak jaskrawy nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Pluteus leoninus synonimy łacińskie: Agaricus chrysolithus (1783), Agaricus leoninus (1774), Agaricus sororiatus (1868), Pluteus sororiatus (1879) nazwa angielska: Lion shield |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Jacob Christian Schäffer, 1774 r. aktualna klasyfikacja: Paul Kummer, 1871 r. |
powszechność w kraju: sporadyczny trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Europie, także lokalnie w Ameryce Północnej oraz w Korei i Japonii |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: maj – październik |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny niskiej jakości smak ogólny: nieco kwaskowaty lub łagodny zapach ogólny: podobny do rzodkwi wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: aksamitny, żółty grzyb, wybierający zgniłe drewno jako podłoże |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: kapelusz od dzwonkowatego (młode owocniki) do szerokostożkowatego z garbem, płaskiego (starsze owocniki) część główna owocnika – kolor: cytrynowożółty, złocisty, żółtobrązowawy |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 3 – 6(max 8) cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: delikatnie prążkowany, ostry, ząbkowany brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: od łuseczkowatej (młode owocniki) do aksamitnej (starsze owocniki), matowa powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: blaszki dość gęste, nieco wybrzuszone hymenofor – nasada: blaszki najczęściej wolne, niekiedy nieco przyrośnięte hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do różowego, żółtobrązowego lub różowołososiowego (starsze owocniki) hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – 7 mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: od złocistożółtego (młode owocniki) do różowego (starsze owocniki) ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: wodnisty, cienki, łamliwy, włóknisty w trzonie miąższ – kolor: biały z żółtawym odcieniem, żółty pod skórką miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: nie miąższ – zapach: podobny do rzodkwi, rzepy miąższ – siła zapachu: niewyraźny miąższ – smak: nieco kwaskowaty lub łagodny miąższ – siła smaku: niewyraźny miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: walcowaty trzon – struktura wewnętrzna: od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki) trzon – powierzchnia: delikatnie jedwabisto prążkowana trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: od białego (młode owocniki) do żółtawego, oliwkowożółtego (starsze owocniki) trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – średnica: 0,2 – 0,8(max 0,9) cm trzon – wysokość: 4 – 6(max 12) cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: podstawa nieco zgrubiała podstawa trzonu – powierzchnia: zazwyczaj pokryta jest drobnymi łuseczkami podstawa trzonu – kolor: żółtobrązowawy |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: pojedynczo(najczęściej) lub w grupie wielkość grupy: maksymalnie kilka owocników kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno (martwe drewno głównie drzew liściastych, rzadziej iglastych, często drewno zagrzebane w ziemi) podłoże – właściwości: Ø integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Buk, Brzoza, Dąb, Olcha gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: dni chłodne |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: różowy, łososiowy zarodniki – kształt: szerokoelipsowate lub kuliste, z widocznymi kroplami tłuszczu zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6 – 8 × 5 – 6,5 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Pluteus leoninus, pochodzi od łacińskich słów Pluteus oznaczającego “ochrona”, “ekran”, “tarcza” i leoninus oznaczającego “jak lew” (w odniesieniu do barwy). |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Drobnołuszczak kołnierzykowy nazwa łacińska: Pluteus fenzlii zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: kołnierz/pierścień na trzonie |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Drobnołuszczak żółtonogi nazwa łacińska: Pluteus romellii zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: kapelusz oliwkowobrązowy, na środku brązowy |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Drobnołuszczak żółtooliwkowy nazwa łacińska: Pluteus chrysophaeus zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: kapelusz gładki |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.4