Drobnoporek gorzki

kategoria: grzybrodzina: Dacryobolaceae
nazwa polska: Drobnoporek gorzki
inne nazwy polskie: Białak gorzki, Huba biaława, Huba ściągająca, Żagiew żółtawa
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Postia stiptica
synonimy łacińskie: Oligoporus stipticus (1987), Polyporus albidus (1839), Polyporus stipticus (1821), Tyromyces stipticus (1959)
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1801 r.
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Europie, Azji, Ameryce Północnej
sezon: Ø
okres występowania: Ø – Ø
czas życia: Ø
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: hubiasty polyporoidalny
owocnik – kształt: konsolowaty, nerkowaty, muszlowaty, trójkątny w przekroju, przyrasta do podłoża bokiem lub zwężoną nasadą, brzeg ostry, czasami podwinięty
owocnik – powierzchnia: od omszonej, owłosionej, aksamitnej (młode owocniki) do nagiej (starsze owocniki), najczęściej nierówna, pokryta brodawkami, sfalowana, pagórkowata
owocnik – kolor: od białego, kremowego, ochrowokremowego (młode owocniki) do żółtego, pomarańczowego (starsze owocniki)
owocnik – średnica: 3 – 8(max 12) cm
owocnik – wysokość: 1 – 4 cm
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – kształt: pory okrągłe, owalne lub o labiryntowatym kształcie, tworzą jedną warstwę, średnica porów to 0,2 – 0,4 mm
hymenofor – nasada: rurki zbiegające
hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do żółtego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: 2 – 6(max 10) mm
miąższ – kształt: od miękkiego do twardego, słabo strefowany, nieco włóknisty, silnie soczysty, łamliwy
miąższ – kolor: biały
miąższ – zapach: silny, nieprzyjemny
miąższ – smak: gorzki, piekący
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: nie
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: tak (podczas wilgotnej pogody)
gutacja kolor: biały lub bezbarwny
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: drewno (pniaki, leżące pnie, gałęzie, drzewa zranione, na mostach, stemplach drewnianych)
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Jodła, Świerk, Sosna, bardzo rzadko: Grab, Brzoza
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie (najczęściej w grupie)
wielkość grupy: kilka owocników
kształt grupy: dachówkowato lub rzędowo
zarodniki:
zarodniki – kształt: elipsoidalny, gładkie, cienkościenne
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 3,5 – 5,5 × 1 – 1,5 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Drobnoporek gorzki powoduje brunatną zgniliznę drewna.
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Białak śnieżysty
cechy odróżniające: występuje na drzewach liściastych
gatunek podobny: Wrośniak anyżkowy
cechy odróżniające: zapach anyżu, występuje na drzewach liściastych
gatunek podobny: Żagiewnik kościsty
cechy odróżniające: występuje tylko na modrzewiu

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.