Drobnoporek gorzki
kategoria: grzyb | rodzina: Dacryobolaceae |
nazwa polska: Drobnoporek gorzki inne nazwy polskie: Białak gorzki, Huba biaława, Huba ściągająca, Żagiew żółtawa nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Postia stiptica synonimy łacińskie: Oligoporus stipticus (1987), Polyporus albidus (1839), Polyporus stipticus (1821), Tyromyces stipticus (1959) |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1801 r. aktualna klasyfikacja: Ø |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Europie, Azji, Ameryce Północnej |
sezon: Ø okres występowania: Ø – Ø | czas życia: Ø długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: hubiasty polyporoidalny owocnik – kształt: konsolowaty, nerkowaty, muszlowaty, trójkątny w przekroju, przyrasta do podłoża bokiem lub zwężoną nasadą, brzeg ostry, czasami podwinięty owocnik – powierzchnia: od omszonej, owłosionej, aksamitnej (młode owocniki) do nagiej (starsze owocniki), najczęściej nierówna, pokryta brodawkami, sfalowana, pagórkowata owocnik – kolor: od białego, kremowego, ochrowokremowego (młode owocniki) do żółtego, pomarańczowego (starsze owocniki) owocnik – średnica: 3 – 8(max 12) cm owocnik – wysokość: 1 – 4 cm hymenofor – typ: rurkowy hymenofor – kształt: pory okrągłe, owalne lub o labiryntowatym kształcie, tworzą jedną warstwę, średnica porów to 0,2 – 0,4 mm hymenofor – nasada: rurki zbiegające hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do żółtego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: 2 – 6(max 10) mm miąższ – kształt: od miękkiego do twardego, słabo strefowany, nieco włóknisty, silnie soczysty, łamliwy miąższ – kolor: biały miąższ – zapach: silny, nieprzyjemny miąższ – smak: gorzki, piekący trzon – występowanie: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: nie pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: nie pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: nie mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: tak (podczas wilgotnej pogody) gutacja – kolor: biały lub bezbarwny |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: drewno (pniaki, leżące pnie, gałęzie, drzewa zranione, na mostach, stemplach drewnianych) terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Jodła, Świerk, Sosna, bardzo rzadko: Grab, Brzoza gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie (najczęściej w grupie) wielkość grupy: kilka owocników kształt grupy: dachówkowato lub rzędowo |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: elipsoidalny, gładkie, cienkościenne zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 3,5 – 5,5 × 1 – 1,5 μm wysyp zarodników – kolor: biały |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Drobnoporek gorzki powoduje brunatną zgniliznę drewna. |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Białak śnieżysty |
cechy odróżniające: występuje na drzewach liściastych |
gatunek podobny: Wrośniak anyżkowy |
cechy odróżniające: zapach anyżu, występuje na drzewach liściastych |
gatunek podobny: Żagiewnik kościsty |
cechy odróżniające: występuje tylko na modrzewiu |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0