Drobnoporek sproszkowany

kategoria: grzybrodzina: Dacryobolaceae
nazwa polska: Drobnoporek sproszkowany
inne nazwy polskie: Białak ptychogasteralny
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Postia ptychogaster
synonimy łacińskie: Arongylium fuliginoides 1809, Auricularia pulverulenta 1799, Ceriomyces albus 1888, Ceriomyces richonii 1888, Institale effusa 1849, Leptoporus ptychogaster 1900, Oligoporus ptychogaster 1937, Oligoporus ustilaginoides 1889, Polyporus ptychogaster 1880, Postia ptychogaster 1996, Ptychogaster albus 1838, Ptychogaster flavescens 1937, Ptychogaster fuliginoides 1972, Ptychogaster pulverulentus 2000, Reticularia fuliginoides 1830, Strongylium fuliginoides 1809, Trichoderma fuliginoides 1801, Tyromyces ptychogaster 1933
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Friedrich Ludwig, 1880 r.
aktualna klasyfikacja: Jan Vesterholt, 1996 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: sierpień – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: krótki (szybko się rozpada)
powszechność w kraju: sporadyczny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
R – rzadkie, potencjalnie zagrożone
zasięg ogólny: występuje w Europie, Rosji oraz w prowincji Quebec w Kanadzie [1]
trudność identyfikacji: łatwe
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: poduszeczkowaty lub półkolisty, do podłoża przyrasta bokiem
owocnik – powierzchnia: włochata, kolczasto-włochata
owocnik – kolor: od białego (młode owocniki) do brązowawego (starsze owocniki)
owocnik – średnica: 3 – 11(max 15) cm
owocnik – wysokość: Ø – 5 cm
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – kształt: w dolnej części owocnika, rzadko i późno, rurki kruche i krótkie, pory porozrywane, kanciaste, 2 – 4 pory na 1 mm [1]
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: 2 – 5 mm
miąższ – kształt: soczysty (młode owocniki), twardszy (u nasady), zbudowany z ułożonych promieniście włókienek przedzielonych jamkami, które wypełnione są chlamydosporami, koncentrycznie strefowany [1], miękki, kruchy
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zapach: Ø
miąższ – smak: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
pierścień: Ø
pochwa: Ø
osłona: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: Ø
zmienność: Ø
higrofaniczność: Ø
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: drewno (martwe drewno głównie drzew iglastych, rzadziej liściastych, korzenie martwych drzew)
sposób odżywiania: saprotrof
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Sosna, Świerk, Modrzew
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: mała
kształt grupy: skupisko
zarodniki – kształt: jajowato-elipsoidalne, grubościenne, gładkie
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 4 – 5,5 × 2,5 – 3,5 μm
wysyp zarodników – kolor: rdzawobrązowy
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
To grzyb o krótkiej długości życia. Szybko z białego robi się brązowawy i rozpada w pył.
etymologia
Ø
uwagi
Drobnoporek sproszkowany w Polsce znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. [1]
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Drobnoporek sproszkowany powoduje brunatną zgniliznę drewna.
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Drobnoporek gorzki
cechy odróżniające: smak gorzki, mniej włochata powierzchnia

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Drobnoporek_sproszkowany

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.