Drobnoporek sproszkowany
kategoria: grzyb | rodzina: Dacryobolaceae |
nazwa polska: Drobnoporek sproszkowany inne nazwy polskie: Białak ptychogasteralny nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Postia ptychogaster synonimy łacińskie: Arongylium fuliginoides 1809, Auricularia pulverulenta 1799, Ceriomyces albus 1888, Ceriomyces richonii 1888, Institale effusa 1849, Leptoporus ptychogaster 1900, Oligoporus ptychogaster 1937, Oligoporus ustilaginoides 1889, Polyporus ptychogaster 1880, Postia ptychogaster 1996, Ptychogaster albus 1838, Ptychogaster flavescens 1937, Ptychogaster fuliginoides 1972, Ptychogaster pulverulentus 2000, Reticularia fuliginoides 1830, Strongylium fuliginoides 1809, Trichoderma fuliginoides 1801, Tyromyces ptychogaster 1933 |
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Friedrich Ludwig, 1880 r. aktualna klasyfikacja: Jan Vesterholt, 1996 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: sierpień – listopad | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: krótki (szybko się rozpada) |
powszechność w kraju: sporadyczny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: R – rzadkie, potencjalnie zagrożone zasięg ogólny: występuje w Europie, Rosji oraz w prowincji Quebec w Kanadzie [1] |
trudność identyfikacji: łatwe |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: poduszeczkowaty lub półkolisty, do podłoża przyrasta bokiem owocnik – powierzchnia: włochata, kolczasto-włochata owocnik – kolor: od białego (młode owocniki) do brązowawego (starsze owocniki) owocnik – średnica: 3 – 11(max 15) cm owocnik – wysokość: Ø – 5 cm hymenofor – typ: rurkowy hymenofor – kształt: w dolnej części owocnika, rzadko i późno, rurki kruche i krótkie, pory porozrywane, kanciaste, 2 – 4 pory na 1 mm [1] hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: 2 – 5 mm miąższ – kształt: soczysty (młode owocniki), twardszy (u nasady), zbudowany z ułożonych promieniście włókienek przedzielonych jamkami, które wypełnione są chlamydosporami, koncentrycznie strefowany [1], miękki, kruchy miąższ – kolor: Ø miąższ – zapach: Ø miąższ – smak: Ø trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm pierścień: Ø pochwa: Ø osłona: Ø |
mleczko: Ø gutacja: Ø |
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø reakcje makrochemiczne: Ø |
zmienność: Ø higrofaniczność: Ø |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
podłoże: drewno (martwe drewno głównie drzew iglastych, rzadziej liściastych, korzenie martwych drzew) sposób odżywiania: saprotrof terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Sosna, Świerk, Modrzew gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: mała kształt grupy: skupisko |
zarodniki – kształt: jajowato-elipsoidalne, grubościenne, gładkie zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 4 – 5,5 × 2,5 – 3,5 μm wysyp zarodników – kolor: rdzawobrązowy |
opis |
---|
woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø |
toksyny: Ø |
pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
To grzyb o krótkiej długości życia. Szybko z białego robi się brązowawy i rozpada w pył. |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Drobnoporek sproszkowany w Polsce znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. [1] |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Drobnoporek sproszkowany powoduje brunatną zgniliznę drewna. |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Drobnoporek gorzki |
cechy odróżniające: smak gorzki, mniej włochata powierzchnia |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Drobnoporek_sproszkowany
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0