Dwupokrewniak obrzeżony
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: workowce rząd: próchnilcowce rodzina: próchnilcowate |
charakterystyka: niejadalny, niepodlegający ochronie |
nazwa polska: Dwupokrewniak obrzeżony[1] inne nazwy polskie: Ø nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Biscogniauxia marginata synonimy łacińskie: Ø nazwa angielska: Ø |
określenie nazwy polskiej: Ø pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: 1979 r. |
powszechność w kraju: Ø trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Europie i Ameryce Północnej |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: sierpień – październik |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: brak zapach ogólny: brak wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: rozpostarty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: od półkolistego, gruzełkowatego (młode owocniki) do spłaszczonego, walcowatego, wklęśniętą kolistą ścianką (starsze owocniki)[1], wypukło-dyskoidalny, kulisty, wklęsły, płaski, okrągły lub owalny część główna owocnika – kolor: od ochrowego (młode owocniki) do szarobrunatnego, czarnego (starsze owocniki) |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 3 – 10(max 30)[3] mm owocnik – wysokość: 3 – 5 mm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: wyraźnie uniesiony w stosunku do reszty owocnika, szorstki brzeg – kolor: kolor owocnika |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: od skórzastej (młode owocniki) do twardej, pokrytej wypustkami – ujściami otoczni (starsze owocniki)[1], matowa powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: Ø hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ: |
miąższ – kształt: twardy, kruchy, zdrewniały miąższ – kolor: czarniawy, czarny, ciemny miąższ – zapach: niewyraźny, brak miąższ – siła zapachu: Ø miąższ – smak: niewyraźny, brak miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: nie trzon – typ: Ø trzon – kształt: Ø trzon – struktura: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: nie pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: nie pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: nie mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: nie gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
zmiana koloru hymenoforu: Ø zmiana koloru miąższu: Ø zmiana koloru trzonu: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie(najczęściej) wielkość grupy: liczna kształt grupy: skupisko, gromada, owocniki nie przylegają do siebie |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno (leżące, martwe gałęzie drzew i krzewów liściastych, kłody, został także odnotowany na drewnie żywym[2]) podłoże – właściwości: wybiera drewno okorowane lub przebija się przez korę integralność owocnika z podłożem: dojrzałe owocniki dosyć łatwo dają oderwać się od podłoża[1], całą powierzchnią przyrośnięty do podłoża |
siedlisko: |
terytorium ogólne: Ø siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Różowate, Jesion, Buk gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: sierpień – październik, ale owocniki można spotkać przez cały rok pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – kształt: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: brunatny, czarny zarodniki – kształt: szeroko-elipsoidalne, owalne, niekiedy prawie kuliste, z dużą kroplą tłuszczu zarodniki – powierzchnia: gładkie zarodniki – kolor: czarniawo-brązowy, brązowawe, brunatne zarodniki – wymiary: 12 – 14,5(max 16,5) × 8 – 12,5(max 13,5) μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Dwupokrewniak obrzeżony w początkowej fazie rozwija się pod korą żywiciela, po czasie przebiją ją i ujawnia dojrzałe, czarne owocniki. |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Biscogniauxia granmoi zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Biscogniauxia nummularia zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Dwupokrewniak prosty nazwa łacińska: Biscogniauxia simplicior zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Hypoxylon cercidicola zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Lopadostoma fagi zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Melogramma spiniferum zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
[1] źródło: http://atlasflory.type.pl/biscogniauxia_marginata.htm
[2] źródło: https://www.cabidigitallibrary.org/doi/abs/10.1079/DFB/20173373951
[3] źródło: https://www.123pilzsuche-2.de/daten/details/GerandeterRindenkugelpilz.htm
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.0