Dwuzarodniczka cytrynowa

kategoria: grzybrodzina: tocznikowate
nazwa polska: Dwuzarodniczka cytrynowa
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Bisporella citrina
synonimy łacińskie: Bisporella claroflava (1995), Calycella citrina (1885), Calycella claroflava (1907), Calycella flava (), Calycina citrina (1821), Calycina clariflava (1898), Calycina flava (1898), Helotium citrinum (1849), Helotium claroflavum (1860), Helotium flavum (1887), Peziza citrina (1797), Peziza claroflava (1824)
określenie nazwy polskiej: Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów workowych Polski, Maria Alicja Chmiel, 2006
pierwsza klasyfikacja: August Johann Georg Karl Batsch, 1789 r.
aktualna klasyfikacja: Richard Paul Korf oraz Steven E. Carpenter, 1974 r.
kategoria wielkości: grzyb mikroskopijnytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach (oprócz Antarktydy), oraz na wielu wyspach
sezon: Ø
okres występowania: Ø – Ø
czas życia: Ø
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: niewyraźny
zapach ogólny: niewyraźny
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: od kulistego i zamkniętego (młode owocniki) do czaszowatego, talerzykowatego, dyskoidalny, w kształcie spodka zwężającego się w trzonek, grubość kapelusza do 1 mm, brzeg ostry, niekiedy spękany i zawinięty (starsze owocniki)
owocnik – powierzchnia: wewnętrzna i zewnętrzna – gładka, błyszcząca
owocnik – kolor: wewnętrzna powierzchnia – żółty, zewnętrzna powierzchnia – cytrynowożółty [1], od jasnożółtego (młode owocniki) do pomarańczowożółtego (starsze owocniki) [2], często oprószone białawo zarodnikami [3]
owocnik – średnica: 0,5 – 3(max 4)[4] mm
owocnik – wysokość: 1 – 2 mm
hymenofor – typ: gładki
hymenofor – kształt: Ø
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: wodnisto-woskowaty
miąższ – kolor: biały[1], cytrynowy[3]
miąższ – zapach: niewyraźny[1]
miąższ – smak: niewyraźny[1]
trzon – występowanie: tak lub nie
trzon – typ: centryczny lub ekscentryczny[2]
trzon – kształt: krótki
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: jasnożółty[1], tego samego koloru co owocnik [3]
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: 0 – 1 mm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: drewno (martwe, leżące, wilgotne drewno drzew liściastych, miejsca cięcia) [1]
terytorium: lasy liściaste
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Buk, Dąb, Olcha, Leszczyna
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: w grupie
wielkość grupy: bardzo liczne
kształt grupy: owocniki występują obok siebie
zarodniki:
zarodniki – kształt: eliptyczne, gładkie, z kroplą oleju na każdym końcu
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 9(max 12)[4] – 14(max 16)[4] × 3 – 5 μm
wysyp zarodników – kolor: biały, kremowy lub żółtawy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: nie[3]
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Dwuzarodniczka cytrynowa może występować również na owocnikach Gmatwicy chropowatej. [1]
Gatunek ten jest jednym z pierwszych grzybów opanowujących martwe drewno. [1]
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Bisporella citrina, gdzie citrina odnosi się do cytrynowo-żółtego koloru owocników.
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Bisporella sulfurina
cechy odróżniające: rozwija się na starych owocnikach grzybów Pyrenomycetes
gatunek podobny: Pucharek kielichowaty
cechy odróżniające: nieco większy, posiada 4-milimetrowy trzonek

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dwuzarodniczka_cytrynowa
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=639
3 źródło: https://www.jezioro.com.pl/przyroda/index/grzyby/view/grzyby/q/d/item/1641
4 źródło: http://www.mushroomexpert.com/bisporella_citrina.html

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.