Dwuzarodniczka cytrynowa
kategoria: grzyb | rodzina: tocznikowate |
nazwa polska: Dwuzarodniczka cytrynowa inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Bisporella citrina synonimy łacińskie: Bisporella claroflava (1995), Calycella citrina (1885), Calycella claroflava (1907), Calycella flava (), Calycina citrina (1821), Calycina clariflava (1898), Calycina flava (1898), Helotium citrinum (1849), Helotium claroflavum (1860), Helotium flavum (1887), Peziza citrina (1797), Peziza claroflava (1824) |
określenie nazwy polskiej: Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów workowych Polski, Maria Alicja Chmiel, 2006 pierwsza klasyfikacja: August Johann Georg Karl Batsch, 1789 r. aktualna klasyfikacja: Richard Paul Korf oraz Steven E. Carpenter, 1974 r. |
kategoria wielkości: grzyb mikroskopijny | typ ogólny: grzyb nadrzewny |
powszechność w kraju: pospolity ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach (oprócz Antarktydy), oraz na wielu wyspach |
sezon: Ø okres występowania: Ø – Ø | czas życia: Ø długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: niewyraźny zapach ogólny: niewyraźny wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: od kulistego i zamkniętego (młode owocniki) do czaszowatego, talerzykowatego, dyskoidalny, w kształcie spodka zwężającego się w trzonek, grubość kapelusza do 1 mm, brzeg ostry, niekiedy spękany i zawinięty (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: wewnętrzna i zewnętrzna – gładka, błyszcząca owocnik – kolor: wewnętrzna powierzchnia – żółty, zewnętrzna powierzchnia – cytrynowożółty [1], od jasnożółtego (młode owocniki) do pomarańczowożółtego (starsze owocniki) [2], często oprószone białawo zarodnikami [3] owocnik – średnica: 0,5 – 3(max 4)[4] mm owocnik – wysokość: 1 – 2 mm hymenofor – typ: gładki hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: wodnisto-woskowaty miąższ – kolor: biały[1], cytrynowy[3] miąższ – zapach: niewyraźny[1] miąższ – smak: niewyraźny[1] trzon – występowanie: tak lub nie trzon – typ: centryczny lub ekscentryczny[2] trzon – kształt: krótki trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: jasnożółty[1], tego samego koloru co owocnik [3] trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: 0 – 1 mm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: saprotrof podłoże: drewno (martwe, leżące, wilgotne drewno drzew liściastych, miejsca cięcia) [1] terytorium: lasy liściaste gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Buk, Dąb, Olcha, Leszczyna gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: bardzo liczne kształt grupy: owocniki występują obok siebie |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: eliptyczne, gładkie, z kroplą oleju na każdym końcu zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 9(max 12)[4] – 14(max 16)[4] × 3 – 5 μm wysyp zarodników – kolor: biały, kremowy lub żółtawy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o w miarę niezmiennej barwie |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: nie[3] trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Dwuzarodniczka cytrynowa może występować również na owocnikach Gmatwicy chropowatej. [1] |
Gatunek ten jest jednym z pierwszych grzybów opanowujących martwe drewno. [1] |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Bisporella citrina, gdzie citrina odnosi się do cytrynowo-żółtego koloru owocników. |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Bisporella sulfurina |
cechy odróżniające: rozwija się na starych owocnikach grzybów Pyrenomycetes |
gatunek podobny: Pucharek kielichowaty |
cechy odróżniające: nieco większy, posiada 4-milimetrowy trzonek |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dwuzarodniczka_cytrynowa
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=639
3 źródło: https://www.jezioro.com.pl/przyroda/index/grzyby/view/grzyby/q/d/item/1641
4 źródło: http://www.mushroomexpert.com/bisporella_citrina.html
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0