Dzwonkówka niebieskawa

kategoria: grzybrodzina: dzwonkówkowate
nazwa polska: Dzwonkówka niebieskawa
inne nazwy polskie: Wieruszka lśniąca
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Entoloma nitidum
synonimy łacińskie: Entoloma nitidum, Rhodophyllus nitidus
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Lucien Quélet, 1883 r.
aktualna klasyfikacja: T.J. Baroni, Largent oraz V. Hofst., 2011 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: sporadyczny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: występuje w Europie, w Ameryce Północnej (Alaska i stan Waszyngton w USA) oraz na Nowej Zelandii
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny
okres występowania: lipiec – październik
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: Ø
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od stożkowatego (młode owocniki) do rozpostartego (starsze owocniki), brzeg kapelusza od podwiniętego (młode owocniki) do podniesionego (starsze owocniki), często falujący
owocnik – powierzchnia: jedwabiście błyszcząca
owocnik – kolor: kapelusz – od ciemnoniebieskiego, stalowoniebieskiego do szarego
owocnik – średnica: 2 – 5 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki w liczbie 28–32 z międzyblaszkami, średniogęste
hymenofor – nasada: blaszki wąsko przyrośnięte lub prawie wolne
hymenofor – kolor: od białawego (młode owocniki) do różowego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: kruchy
miąższ – kolor: białawy (niebieski pod skórką)
miąższ – zapach: grzybowy ale nieco nieprzyjemny, słaby
miąższ – smak: łagodny
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: podłużnie włóknisty, często wygięty i zwężający się ku podstawie, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki)
trzon – powierzchnia: podłużnie pokryta włókienkami (niekiedy skręconymi)
trzon – kolor: kolor kapelusza (lub tylko nieco jaśniejszy)
trzon – średnica: 2 – 5,5 mm
trzon – wysokość: 3 – 8,5 cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże: gleba (próchnicza, wśród mchów, traw)
terytorium: lasy iglaste, torfowiska, lasy mieszane(rzadziej)
gatunek sąsiadujący: Sosna, Jodła
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Grab zwyczajny
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie
wielkość grupy: mała grupa
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: subeliptyczne, gładkie, z centralną porą rostkową)
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 7 – 11 × 4 – 7 μm
wysyp zarodników – kolor: różowy, fioletowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: brak
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Dzwonkówka szarofioletowa
cechy odróżniające: mączny smak i zapach

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.