Dzwonkówka niebieskawa
kategoria: grzyb | rodzina: dzwonkówkowate |
nazwa polska: Dzwonkówka niebieskawa inne nazwy polskie: Wieruszka lśniąca nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Entoloma nitidum synonimy łacińskie: Entoloma nitidum, Rhodophyllus nitidus |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Lucien Quélet, 1883 r. aktualna klasyfikacja: T.J. Baroni, Largent oraz V. Hofst., 2011 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
powszechność w kraju: sporadyczny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Europie, w Ameryce Północnej (Alaska i stan Waszyngton w USA) oraz na Nowej Zelandii |
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny okres występowania: lipiec – październik | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: Ø cechy wyróżniające: Ø |
opis główny: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od stożkowatego (młode owocniki) do rozpostartego (starsze owocniki), brzeg kapelusza od podwiniętego (młode owocniki) do podniesionego (starsze owocniki), często falujący owocnik – powierzchnia: jedwabiście błyszcząca owocnik – kolor: kapelusz – od ciemnoniebieskiego, stalowoniebieskiego do szarego owocnik – średnica: 2 – 5 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki w liczbie 28–32 z międzyblaszkami, średniogęste hymenofor – nasada: blaszki wąsko przyrośnięte lub prawie wolne hymenofor – kolor: od białawego (młode owocniki) do różowego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: kruchy miąższ – kolor: białawy (niebieski pod skórką) miąższ – zapach: grzybowy ale nieco nieprzyjemny, słaby miąższ – smak: łagodny trzon – występowanie: Ø trzon – typ: centryczny trzon – kształt: podłużnie włóknisty, często wygięty i zwężający się ku podstawie, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki) trzon – powierzchnia: podłużnie pokryta włókienkami (niekiedy skręconymi) trzon – kolor: kolor kapelusza (lub tylko nieco jaśniejszy) trzon – średnica: 2 – 5,5 mm trzon – wysokość: 3 – 8,5 cm osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – pozostałość: Ø pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – wysokość: Ø – Ø cm mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø |
odżywianie i biotop: |
sposób odżywiania: symbiont podłoże: gleba (próchnicza, wśród mchów, traw) terytorium: lasy iglaste, torfowiska, lasy mieszane(rzadziej) gatunek sąsiadujący: Sosna, Jodła gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Grab zwyczajny gatunek będący żywicielem: Ø |
wielkość występowania: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: mała grupa kształt grupy: Ø |
zarodniki: |
zarodniki – kształt: subeliptyczne, gładkie, z centralną porą rostkową) zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 7 – 11 × 4 – 7 μm wysyp zarodników – kolor: różowy, fioletowy |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: brak wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
zmiana koloru po uszkodzeniu: |
hymenofor: Ø miąższ: Ø trzon: Ø |
reakcje makrochemiczne: |
KOH/NaOH: Ø FeSO4: Ø C6H5OH: Ø NH40H: Ø C6H5NH2: Ø AgNO3: Ø gwajak: Ø inne odczynniki: Ø |
wartości odżywcze: |
wartość energetyczna: Ø woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Dzwonkówka szarofioletowa |
cechy odróżniające: mączny smak i zapach |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0