Fałdówka kędzierzawa
kategoria: grzyb rodzina: Amylocorticiaceae |
nazwa polska: Fałdówka kędzierzawa inne nazwy polskie: Fałdówka bukowa nazwa łacińska: Plicaturopsis crispa inne nazwy łacińskie: Cantharellus crispus (1794), Merulius crispus (1800), Merulius fagineus (1794), Plicatura crispa (1922), Plicatura faginea (1889), Scytinotus crispus (2004), Trogia crispa (1863), Trombetta crispa (1891) |
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1999 r. pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1794 r. aktualna klasyfikacja: Derek Agutter Reid, 1964 r. |
powszechność: częsty ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: R (rzadkie, potencjalnie zagrożone) |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: styczeń – grudzień okres maksymalny: styczeń – grudzień |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: Ø owocnik – kształt: kapelusz od dzwonkowatego (młode owocniki) do nieregularnie muszelkowatego lub miseczkowato zwisającego (starsze owocniki), brzeg często falowany owocnik – powierzchnia: filcowata, filcowato-owłosiona, sucha owocnik – kolor: żółtawy z ciemniejszymi pasami (koncentrycznie strefowany), brzeg kapelusza jaśniejszy, ochrowobrązowy, czerwonobrązowy owocnik – średnica: 0,5 – 2,5 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: meruliowaty hymenofor – kształt: fałdki, niby-blaszki, trochę żyłkowato pofałdowany, rozwidlające się fałdki hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: biały hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: Ø trzon – kształt: szczątkowy (przedłużenie kapelusza) lub brak trzon – powierzchnia: Ø trzon – kolor: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm miąższ – kształt: miękki, elastyczny, łykowaty miąższ – kolor: biały miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: brak miąższ – smak: łagodny, przyjemny pierścień: Ø pochwa: Ø mleczko: Ø gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: drewno (cienkie gałązki, grubsze gałęzie, pniaki) sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt (rzadziej) terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, częściej na terenach górskich gatunek organizmu sąsiadującego: Ø gatunek organizmu będącego podłożem: Buk, Olsza, Brzoza, Leszczyna, Dąb, Świerk (rzadko), Kasztan jadalny, Platan, Leszczyna gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie (gromadnie, w skupiskach) zarodniki – kształt: kiełbaskowate, cienkościenne, gładkie, z tłustą zawartością zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 3 – 4,5 × 0,75 – 1,25 μm wysyp zarodników – kolor: kremowy, biały |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Plicaturopsis crispa, gdzie crisp oznacza “kędzierzawy” lub “chrupiący”. |
uwagi |
---|
Fałdówka kędzierzawa znajduje się na czerwonych listach w Polsce, Danii, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Finlandii. |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Fałdówka kędzierzawa wywołuje białą zgniliznę drewna. |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Ciżmówka miękka | hymenofor blaszkowy |
Fałdówka biała | inny hymenofor |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia