Fałdówka kędzierzawa

kategoria: grzyb
rodzina: Amylocorticiaceae
nazwa polska: Fałdówka kędzierzawa
inne nazwy polskie: Fałdówka bukowa
nazwa łacińska: Plicaturopsis crispa
inne nazwy łacińskie: Cantharellus crispus (1794), Merulius crispus (1800), Merulius fagineus (1794), Plicatura crispa (1922), Plicatura faginea (1889), Scytinotus crispus (2004), Trogia crispa (1863), Trombetta crispa (1891)
autor nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 1999 r.
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1794 r.
aktualna klasyfikacja: Derek Agutter Reid, 1964 r.
powszechność: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
R (rzadkie, potencjalnie zagrożone)
handel: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: 
Ø
kategoria smaku: 
Ø
wyjątki zastosowania: 
Ø
okres występowania: styczeń – grudzień
okres maksymalny: styczeń – grudzień
gatunek wieloletni: Ø
uprawa: Ø
opis
owocnik – typ: Ø
owocnik – kształt: kapelusz od dzwonkowatego (młode owocniki) do nieregularnie muszelkowatego lub miseczkowato zwisającego (starsze owocniki), brzeg często falowany
owocnik – powierzchnia: filcowata, filcowato-owłosiona, sucha
owocnik – kolor: żółtawy z ciemniejszymi pasami (koncentrycznie strefowany), brzeg kapelusza jaśniejszy, ochrowobrązowy, czerwonobrązowy
owocnik – średnica: 0,5 – 2,5 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: meruliowaty
hymenofor – kształt: fałdki, niby-blaszki, trochę żyłkowato pofałdowany, rozwidlające się fałdki
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: biały
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: szczątkowy (przedłużenie kapelusza) lub brak
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
miąższ – kształt: miękki, elastyczny, łykowaty
miąższ – kolor: biały
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: brak
miąższ – smak: łagodny, przyjemny
pierścień: Ø
pochwa: Ø
mleczko: Ø
gutacja: Ø
higrofaniczność: Ø

podłoże: drewno (cienkie gałązki, grubsze gałęzie, pniaki)
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt (rzadziej)
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, częściej na terenach górskich
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Buk, Olsza, Brzoza, Leszczyna, Dąb, Świerk (rzadko), Kasztan jadalny, Platan, Leszczyna
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie (gromadnie, w skupiskach)

zarodniki – kształt: kiełbaskowate, cienkościenne, gładkie, z tłustą zawartością
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 3 – 4,5 × 0,75 – 1,25 μm
wysyp zarodników – kolor: kremowy, biały
ciekawostki
Ø
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Plicaturopsis crispa, gdzie crisp oznacza “kędzierzawy” lub “chrupiący”.
uwagi
Fałdówka kędzierzawa znajduje się na czerwonych listach w Polsce, Danii, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Finlandii.
właściwości lecznicze
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Fałdówka kędzierzawa wywołuje białą zgniliznę drewna.
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
wartości odżywcze
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
bibliografia
Ø
Ø
gatunek podobny
cechy odróżniające
Ciżmówka miękka
hymenofor blaszkowy
Fałdówka biała
inny hymenofor

galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)

Ø

przypisy i bibliografia

Prawa autorskie.