Galaretek kolczasty

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: pieczarniaki
rząd: uszakowce
rodzina: incertae sedis
charakterystyka: jadalny, pospolity, niepodlegający ochronie
nazwa polska: Galaretek kolczasty
inne nazwy polskie: Galaretówka kolczasta, Kolczak galaretowaty, Szczękacz galaretowaty
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Pseudohydnum gelatinosum
synonimy łacińskie: Exidia gelatinosa (1867), Hydnogloea gelatinosa (1873), Hydnum gelatinosum (1772), Steccherinum gelatinosum (1821), Tremellodon gelatinosum (1874)

nazwa angielska: False hedgehog mushroom, Jelly tooth, Jelly tongue, Jelly hedgehog,
Jelly false tooth, Toothed jelly fungus
określenie nazwy polskiej: Barbara Gumińska oraz Władysław Wojewoda, 1968 r.
pierwsza klasyfikacja: Giovanni Antonio Scopoli, 1772 r.
aktualna klasyfikacja: Petter Adolf Karsten, 1868 r.
powszechność w kraju: pospolity
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach (oraz wielu wyspach) poza Antarktydą i Afryką
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: lipiec – listopad
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: jadalny
kategoria smaku:
 jadalny niskiej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: galaretowaty miąższ, białawe miękkie kolce u spodu, martwe drewno iglaste jako podłoże
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy kolczasty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: językowaty, jajowaty, łopatkowaty, muszlowaty, wachlarzowaty, szpatułkowaty, kapelusz osadzony na krótkim trzonie, grubość kapelusza to 0,5 – 2 cm
część główna owocnika – kolor: od białego, przez różowy po brązowy, dymny, niekiedy z odcieniem fioletowo-brązowym lub ciemno-brązowym
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 1 – 8(max 10) cm
owocnik – wysokość: Ø – 12 cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: falisty, kędzierzawy, cienki
brzeg – kolor: kolor powierzchni
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: górna powierzchnia delikatnie aksamitna, ziarnista lub brodawkowata, zamszowo-owłosiona, delikatnie śluzowata w dni wilgotne, niekiedy pomarszczona
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: kolczasty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: kolce dość gęste, miękkie, szpiczaste, regularnie rozstawione
hymenofor – nasada: kolce zbiegające po trzonie
hymenofor – kolor: białawy
hymenofor – wysokość: 1 – 3(max 4) mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ:
miąższ – kształt: galaretowaty, wodnisty, sprężysty, elastyczny, żelatynowaty, gruby
miąższ – kolor: nieco przeźroczysty, od mlecznego, białawego (młode owocniki) do szarego (starsze owocniki)
miąższ zapach: brak
miąższ – siła zapachu: brak lub słaby
miąższ smak: przyjemny lub mdły, nieco rybny, delikatnie żywiczny, brak, łagodny
miąższ – siła smaku: niewyrazisty
miąższ grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: ekscentryczny
trzon – kształt: od cylindrycznego do spłaszczonego, lekko pofałdowany, zwężający się ku dołowi
trzon – struktura: Ø
trzon powierzchnia: Ø
trzon tendencja do pękania: Ø
trzon wzór na powierzchni: Ø
trzon kolor: białawy
trzon średnica: 0,8 – 3 cm
trzon wysokość: 1 – 5(max 6) cm
integralność trzonu z częścią główną: tworzy całość z owocnikiem
podstawa trzonu – kształt: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona kolor: Ø
osłona pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony rozmieszczenie: Ø
resztki osłony trwałość: Ø
resztki osłony kolor: Ø
resztki osłony wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu trwałość: Ø
osłona hymenoforu kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień trwałość: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa średnica: Ø – Ø cm
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
gutacja obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
zmiana koloru hymenoforu: Ø
zmiana koloru miąższu: niezmienny
zmiana koloru trzonu: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: od kilku do kilkunastu owocników
kształt grupy: zwarta, dachówkowato, jeden nad drugim, niekiedy pozrastane ze sobą
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże rodzaj: drewno (obumarłe, wilgotne pnie i pniaki drzew iglastych, rzadziej liściastych)
podłoże właściwości: Ø
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy iglaste, lasy mieszane, miejsca wilgotne i cieniste, częściej na terenach górskich
siedlisko właściwości: miejsca wilgotne, zacienione
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Sosna, Jodła, Świerk(najczęściej), Choina kanadyjska
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – kształt: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: od bezbarwnego do białego
zarodniki – kształt: prawie kuliste, gładkie
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 3,5 – 6,5(max 7) × 5 – 8,5 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Główne zadanie kolców na spodzie owocnika to większa powierzchnia produkująca zarodniki.
Odradza się suszenie tego grzyba – zawiera tak dużo wody, że po wysuszeniu zostaje tylko cienki płatek.
To gatunek, którego określa się jako drżącego po dotknięciu, a to ze względu na jego galaretowatą budowę.
To gatunek zawierający tak duże ilości wody, że nawet w dni suche owocniki mają się nie najgorzej i ciągle produkują zarodniki. Gatunek ten potrafi przetrwać najbardziej suche dni, kurcząc się wtedy to niewielkich rozmiarów, by ponownie odżyć gdy tylko nadejdą dni wilgotne.
Galaretek kolczasty porasta drewno iglaste pniaki od strony północnej.
Krajem pochodzenia tego gatunku jest Australia.
Gatunek ten można spotkać tak naprawdę przez cały rok, w dni mroźne będą to zamarznięte owocniki, niczym baryłki lodu.
etymologia
Nazwa łacińska tego grzyba to Pseudohydnum gelatinosum – gdzie gelatinosum oznacza “śliski”.
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Niektórzy jedzą Galaretka kolczastego na surowo, skropionego tylko sokiem z cytryny, uważając, że smakuje jak ostryga. Odradza się jednak spożywanie tego (jak ja innych gatunków) na surowo ze względu na pasożyty (np. bąblowca wielojamowego).
właściwości prozdrowotne
Galaretek kolczasty wykazuje właściwości antynowotworowe.[1,2]
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
– marynowanie
– jako dodatek do sałatek
jako dekoracja potraw
Grzyb ten należy tylko sparzyć – nigdy nie poddajemy go dłuższej obróbce termicznej.
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Galaretek kolczasty powoduje białą zgniliznę drewna.
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Pierwoząb krótkokolczasty
nazwa łacińska: Protodontia subgelatinosa
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: łasko rozpostarty owocnik, na drewnie liściastym
gatunek podobny:
nazwa polska: Pierwoząb świerkowy
nazwa łacińska: Protodontia piceicola
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: łasko rozpostarty owocnik, notowany tylko w Puszczy Białowieskiej
gatunek podobny:
nazwa polska: Pierwoząb świerkowy
nazwa łacińska: Protodontia wiązkowy
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: owocniki złożone z pęczków białawych kolców
[1] źródło: https://ultimate-mushroom.com/edible/122-pseudohydnum-gelatinosum.html
[2] źródło: https://healing-mushrooms.net/archives/pseudohydnum-gelatinosum.html

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.0

Prawa autorskie.