Galaretnica mięsista
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: patyczniaki rząd: tocznikowce rodzina: Gelatinodiscaceae |
nazwa polska: Galaretnica mięsista inne nazwy polskie: Maczugówka galaretowata nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Ascocoryne sarcoides synonimy łacińskie: Bulgaria sarcoides, Coryne sarcoides (1865), Helvella sarcoides, Lichen sarcoides (1781), Octospora sarcoides (1821), Ombrophila sarcoides (1887), Peziza sarcoides (1801), Pirobasidium sarcoides (1902), Scleroderris majuscula (1893), Tremella dubia (1800), Tremella sarcoides (1796), Tremella sarcoides (1822) nazwa angielska: Purple Jellydisc |
określenie nazwy polskiej: Maria Alicja Chmiel, 2006 r. pierwsza klasyfikacja: Nikolaus Joseph von Jacquin, 1781 r. aktualna klasyfikacja: James Walton Groves oraz D.E. Wilson, 1967 r. |
powszechność w kraju: pospolity trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: szeroko rozprzestrzeniony w Ameryce Północnej, w Azji i w Europie |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: czerwiec – grudzień |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: klawarioidalny |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: konidium – maczugowaty lub łopatkowaty, apotecjum – miseczkowate, stożkowate na krótkim trzonku, ogólnie – galaretowaty, klastry wielkości 5 – 10 cm część główna owocnika – kolor: purpurowo-czerwony, fioletowo-czerwony, różne odcienie fioletu, różowawy, łososiowy |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 0,5 – 1,5 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: Ø brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: gładka, pofałdowana powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: gładki hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: Ø hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: Ø hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ części głównej owocnika: |
miąższ – kształt: galaretowaty, wodnisty, miękki, elastyczny miąższ – kolor: kolor owocnika miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: brak miąższ – siła zapachu: Ø miąższ – smak: łagodny miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak lub nie trzon – typ: Ø trzon – kształt: krótki trzon – struktura wewnętrzna: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø podstawa trzonu – powierzchnia: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: gatunek ten najczęściej spotkamy w dni deszczowe, podczas wilgotnej pogody wpływ temperatury: gatunek ten występuje nawet w okresie łagodnej zimy wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: od kilku do kilkudziesięciu owocników kształt grupy: owocniki pozrastane ze sobą, skupiska, ciasne grona |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt(rzadko) |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno podłoże – właściwości: butwiejące drewno drzew liściastych, często na powierzchniach cięcia pnia, bardzo rzadko na drewnie drzew iglastych integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste(bardzo rzadko) siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Brzoza, Buk, Dąb, Grab, Lipa, bardzo rzadko: Świerk, Jodła gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały zarodniki – kształt: wrzecionowate zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 10(max 13) – 21 × 3 – 5 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Galaretnica mięsista wytwarza dwa rodzaje owocników: – konidium, stadium konidialne (mózgowato pofałdowane, bladoróżowe), to najczęściej spotykane stadium, stadium to spotkać można pod nazwą Maczugówka galaretowata – apotecjum, stadium doskonałe (poduszkowate) |
Początkowe stadium konidialne było dawniej notowane jako odrębny gatunek (Coryne sarcoides). |
Naukowcy uważają, że ze względu na właściwość wytwarzania szeregu lotnych związków organicznych przez ten grzyb oraz zdolność do wzrostu na celulozie, gatunek ten jest potencjalnym źródłem biopaliw. Wytwarzana przez grzyba mieszanina, ze względu na swoje chemiczne podobieństwo do istniejących paliw, otrzymała nazwę “mykodiesel”. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Ascocoryne sarcoides, gdzie sarcoides oznacza “mięsisty”. |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Galaretnica pucharkowata nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Workotrzęsak galaretowaty nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5